06.06.2011. / 12:06

Autor: Nacional.hr

7 bolesti zbog kojih ste umorni

Osobe koje pate od kroničnog umora često su toliko umorne da ne mogu normalno obavljati svoje dnevne aktivnosti i umore se i prilikom minimalnoga napora. Ostali simptomi su glavobolje, bolovi u zglobovima i mišićima, slabost i slaba koncentracija. Ne zna se što uzrokuje kronični umor

IlustracijaIlustracijaAnemija

Umor uzrokovan anemijom je posljedica nedostatka crvenih krvnih zrnaca koje kisik iz pluća prenose u tkiva i stanice. Anemija može biti uzrokovana nedostatkom željeza, vitamina c, gubitkom krvi, unutrašnjim krvarenjem ili nekim kroničnim bolestima poput tumora ili bolesti bubrega. Žene pred porod mogu patiti on nedostatka željeza zbog povećane potrebe za željezom tijekom trudnoće, kao i žene koje doje, prenosi Prevention.

Dijabetes

Šećer, odnosno glukoza, je gorivo za tijelo. Zbog nedostatka energije dobivene iz glukoze osobe s dijabetesom su često umorne i to je jedan od prvih simptoma ove bolesti. Osim umora, simptomi su i žeđ, često mokrenje, glad, gubitak tjelesne težine, vaginalne infekcije i zamagljen vid.

Bolest štitnjače

Štitnjača se nalazi u prednjem dijelu vrata i proizvodi hormone koji kontroliraju metabolizam. Ako štitnjača ubrzano radi, metabolizam se ubrzava, ako je riječ o hipotireozi, odnosno ako štitnjača radi usporeno, usporava se metabolizam. Hipertireoza, ubrzani rad štitnjače, uzrokuje umor i slabost koja se prvo primijeti u mišićima bedara. Vježbe poput vožnje bicikla ili penjanje po stubama postaju teške. Ostali simptomi su neobjašnjivi gubitak težine, vrućina, ubrzan rad srca, žeđ i kraće i učestalije menstruacije.

Depresija

Depresija je ozbiljna bolest koja utječe na zdravlje. Bez odgovarajuće terapije, simptomi mogu trajati tjednima, mjesecima pa čak i godinama, zato je bitno prepoznati simptome i potražiti pomoć. Oboljeli od depresije često nemaju isto simptome. No, obično svi oboljeli pate od umora, manjka energije, problema sa spavanjem, nedostatka apetita, smetnje koncentracije i pamćenja i osjećaj bezvrijednosti i beznadnosti.

Rematoidni artritis

Ova bolest se pojavljuje kada se imunosni sustav okrene sam protiv sebe, napadajući zdrava tkiva zglobova katkad uzrokujući nepopravljivu štetu na kostima i hrskavici. Simptomi su umor, gubitak apetita, bol i nateknuće zglobova, kvrge na zglobovima.

Apneja

Apneja uzrokuje kratke prekide disanja za vrijeme spavanja zbog kojih se osoba budi tijekom noći. Pacijenti se obično ne mogu dovoljno odmoriti bez obzira na to koliko dugo spavali. Kako apneja može uzrokovati srčane bolesti, visok krvni tlak i moždani udar, bitno ju je ne vrijeme primijetiti.

Kronični umor

Osobe koje pate od ovoga često su toliko umorne da ne mogu normalno obavljati svoje dnevne aktivnosti i umore se i prilikom minimalnoga napora. Ostali simptomi su glavobolje, bolovi u zglobovima i mišićima, slabost i slaba koncentracija. Ne zna se što uzrokuje kronični umor.

Vezane vijesti

Davis Cup: Amerikanci bez Fisha, Francuzi bez Monfilsa

Davis Cup: Amerikanci bez Fisha, Francuzi bez Monfilsa

Uoči međusobnog dvoboja u četvrtfinalu Davis Cupa, reprezentacije Francuske i SAD-a ostale su bez važnih članova momčadi. Amerikancima je nastup… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika