Objavljeno u Nacionalu br. 812, 2011-06-07

Autor: Hrvoje Šimičević

REZULTAT ISTRAGE O PRIVATIZACIJI DALEKOVODA

Zbog zastare čelnici Dalekovoda izbjegli Hanfine sankcije

LUKA MILIČIĆ
ipak zbog zastare
neće morati podnijeti
obveznu ponudu
za preuzimanje
DalekovodaLUKA MILIČIĆ ipak zbog zastare neće morati podnijeti obveznu ponudu za preuzimanje Dalekovoda

Čelni ljudi Dalekovoda, Luka Miličić, Tomislav Belamarić, Krešo Kraljević, Damir Skansi i Darko Tipurić od svojih su se pravnih obveza izvukli na sasvim hrvatski način bijega od odgovornosti - zastarom. Naime, kako doznaje Nacional, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga je nakon temeljite istrage u kojoj je navodno saslušano više od 20 dužnosnika kompanije utvrdila kako su spomenuti čelnici tvrtke sa svojim tvrtkama prije više od pet godina zajednički djelovali kako bi preuzeli dionice Dalekovoda, čime su se našli u skupoj obvezi za preuzimanje, no da je prošao i petogodišnji zastarni rok za objavu preuzimanja.

Naime, kad jedan pravni subjekt preuzme određeno veliki udjel u nekom dioničkom društvu koje kotira na burzi, po zakonu mora ponuditi i ostalim dioničarima da njihove dionice otkupi po poštenoj cijeni. Prema Hanfinu izvješću može se zaključiti da su čelnici Dalekovoda tu obvezu izbjegli kroz komplicirani sustav povezanih tvrtki, od kojih je svaka držala manji udjel u Dalekovodu, ali su sve bile vlasnički povezane. Zahvaljujući tom otkriću, svi dioničari koji su htjeli tužiti menadžere da im plate fer cijenu za dionice nakon njihova udruženog pothvata sada mogu zaboraviti na pomoć suda. Hanfa je također utvrdila da će izostati i zabrana prava glasa na Glavnoj skupštini kao jedini preostali mehanizam koji bi mogao natjerati grupu na izvršavanje propisa jer je isprepletenost njihovih tvrtki i međusobno prebacivanje dionica u zadnjih pet godina sasvim promijenilo vlasničku strukturu vlasnika pa je pitanje prema kome sada upotrijebiti sankcije.

Naime, zadnji sljednik tvrtki umiješan u preuzimanje Dalekovoda je Dalekovod Professio, poduzeće danas ovisno o Dalekovodu pa je Hanfa zaključila da bi bilo prilično neobično kada bi neko društvo preuzimalo samo sebe. Da ne bi ispalo kako Hanfa nije radila svoj posao, ipak je regulator detektirao one koji bi bili izvršitelji obveze, ali koji će je izbjeći zahvaljujući benevolentnom stavu mjerodavnih institucija.

Vezane vijesti

Agrokor ne želi dati ponudu za Belje

Agrokor ne želi dati ponudu za Belje

Koncern Agrokor neće dati ponudu za preuzimanje Belja, kao što im je to naložila Hanfa, već su protiv takvog rješenja podigli tužbu na Ustavnom sudu.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika