07.06.2011. / 12:25

Autor: Nacional.hr

Testosteron dobar za ženski libido?

Američka studija, objavljena u medicinskom časopisu Fertility And Sterility, provedena na 200 žena u menopauzi sa smanjenim libidom je pokazala da je ženama koje su dobivale testosteron i estrogen, porastao libido više nego onima koje su dobivale samo estrogen

IlustracijaIlustracijaMuški spolni hormon, testosteron, nije dobar samo za muškarce, već bi mogao pomoći i ženama koje imaju problema sa libidom, prenosi Daily Mail.

Testosteron je muški spolni hormon koji pomaže u razvoju muških reproduktivnih organa i muških karakteristika, poput npr. dubokog glasa ili dlakavosti, a potreban je i za proizvodnju sperme. Istraživači su otkrili da je ovaj muški hormon važan i za žensko zdravlje, iako žene imaju samo desetinu količine ovog hormona od toga koliko ga imaju muškarci. Kod žena utječe na mišiće i libido. Američka studija, objavljena u medicinskom časopisu Fertility And Sterility, provedena na 200 žena u menopauzi sa smanjenim libidom je pokazala da je ženama koje su dobivale testosteron i estrogen, porastao libido više nego onima koje su dobivale samo estrogen. Testosteron su žene primale preko flastera na koži, implantata, gela ili kreme.

John Studd profesor ginekologije sa London Imperial Collegea tvrdi da su pacijentice u menopauzi pokazale veće zdravstveno poboljšanje ako su, uz ženske hormone, dobivale i testosteron. Tvrdi i da im je libido porastao na razinu na kojoj je bio kad su bile u 20-ima i 30-ima. No, ipak tesosteron se prepisuje samo ženama koje su ranije ušle u menopauzu nakon što su im maternica ili jajnici kirurški odstranjeni. Liječnik ih može prepisati i ostalim ženama ali to inače nije učestala praksa. Uz to, od uzimanja testosterona se mogu pojaviti nuspojave poput akni, agresivnosti, povećane dlakavosti i dubljeg glasa, a ako se uzima oralno povećava rizik od srčanog i moždanog udara i tumora dojke.

Ipak, neki liječnici tvrde da bi testosteronski flaster mogao biti rješenje za žene kojima se smanjio libido nakon menopauze, no da niska razina testosterona ne mora biti jedini razlog smanjenog libida, jer se može raditi i o depresiji, problemima u vezi, novčanim ili drugim problemima.

Vezane vijesti

5 neobičnih afrodizijaka dostupnih svakome

5 neobičnih afrodizijaka dostupnih svakome

Depilacija bikini zone Ovo je većinom afrodizijak za žene, pritom se ne radi o samom činu depiliranja bikini zone nego osjećaju koji žene imaju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika