07.06.2011. / 13:05

Autor: Nacional.hr

Sok od šipka za borbu protiv stresa na radnom mjestu

Znanstvenici su proučavali grupu zaposlenih volontera koji su dva tjedna pili 500 ml soka od šipka svaki dan. Na početku i na kraju studije mjeren im je puls i ispunjavali su anketu o svojem raspoloženju i onome što osjećaju o svom poslu

IlustracijaIlustracijaSok od nara, tj. šipka bi mogao pomoći u borbi protiv stresa na poslu, pokazalo je novo istraživanje, prenosi Daily Mail.

Znanstvenici su proučavali grupu zaposlenih volontera koji su dva tjedna pili 500 ml soka od šipka svaki dan. Na početku i na kraju studije mjeren im je puls i ispunjavali su anketu o svojem raspoloženju i onome što osjećaju o svom poslu. Istraživanje je pokazalo da su svi radnici nakon kraja istraživanja imali više entuzijazma, bili aktivniji i ponosniji, a imali su i manji puls.

Voditelj istraživanja Dr. Emad Al-Dujaili sa Sveučilišta Queen Margaret iz Edinburgha tvrdi da bi, prema rezultatima njihovog istraživanja, sok on šipka mogao pomoći zaposlenicima da se nose sa stresom na poslu. Prošle godine je ista grupa znanstvenika napravila još jedno istraživanje sa šipkom i nakon mjesec dana konzumiranja ovog soka, volonterima je prijetio manji rizik da će dobiti masne naslage na trbuhu. Također su imali i manji krvni tlak, što je smanjilo i rizik od srčanog i moždanog udara i bolesti bubrega.

Znanstvenici tvrde da je sok od šipka pun antioksidansa pa je zato dobar i za prevenciju tumora, srčanih bolesti i za borbu protiv starenja.

Vezane vijesti

Povraća mi se od toliko posla

Povraća mi se od toliko posla

"Jednostavno više ne mogu savladati sve to što se nagomilalo na mom stolu. Kad sjedim i vidim svo to brdo posla pred mnom, mogao bih povraćati" -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika