08.06.2011. / 07:00

Autor: Nacional.hr

Nova studija - Yo-Yo efekt zdraviji od pretilosti?

Miševi na masnoj prehrani u prosjeku su živjeli oko 1,5 godinu, a miševi na yo-yo prehrani oko 2,04 godine. Istraživanje je pokazalo i da je miševima na yo-yo prehrani opala razina citokina, čije visoke razine su povezane sa upalama, dijabetesom, srčanim bolestima i tumorom

IlustracijaIlustracijaStudija Sveučilišta Ohio je pokazala da su osobe koje nakon dijete dožive yo-yo efekt, unatoč tome što su se ponovno udebljale, ipak zdravije od onih koji ostaju pretili, prenosi Science Daily.

Iako se smatra da su česte promijene težine i naglo mršavljenje ili naglo debljanje, loši za zdravlje, novo istraživanje je pokazalo zanimljive rezultate. Pokazalo se da su naglo mršavljenje i naglo debljanje, tj. yo-yo efekt, zdraviji od toga da se nikada ne smršavi. Istraživanje je provedeno na miševima koji su podijeljeni u grupe bili na tri različite vrste prehrane. Na kraju istraživanja, miševi koji su jeli masnu hranu i bili deblji, imali su povišen šećer u krvi i visok rizik od dijabetesa. Miševi na yo-yo prehrani su imali povišen šećer u krvi dok su jeli masnu hranu, ali se šećer vratio u granice normale dok je masna hrana zamijenjena nemasnom.

Miševi na masnoj prehrani u prosjeku su živjeli oko 1,5 godinu, a miševi na yo-yo prehrani oko 2,04 godine. Istraživanje je pokazalo i da je miševima na yo-yo prehrani opala razina citokina, čije visoke razine su povezane sa upalama, dijabetesom, srčanim bolestima i tumorom. Znanstvenici smatraju da bi istraživanje na miševima moglo poslužiti kao osnova za istraživanje na ljudima i da bi rezultati ove studije trebali ohrabriti ljude da ne odustaju ako žele smršaviti.

Vezane vijesti

Zdravo je i "light", ali budi apetit

Zdravo je i "light", ali budi apetit

Mnoge žene koje poznajem trude se biti što mršavije, odnosno, održavati svoju tjelesnu težinu što više u granicama koje su im zadali drugi ili su pak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika