07.06.2011. / 14:58

Autor: Martina Čizmić

Pripremite se: Sutra internetske tvrtke testiraju IPv6

Procjenjuje se da će oko 0,05 posto korisnika koji nemaju pravilno konfiguriran IPv6 protokol na svojim računalima imati problema s pristupanjem web stranicama koje sudjeluju u testiranju

Velike internetske tvrtke poput Googlea, Facebooka, Yahooa i Microsofta sutra će, povodom Svjetskog dana IPv6, testirati svoje stranice na IPv6 protokolu.

Za one koji nisu upućeni u tehničke pojmove, trenutno se u svijetu koristi IPv4 protokol za dodjeljivanje IP adresa korisnicima i web stranicama. S obzirom na sve veći broj računala koja se spajaju na "mrežu svih mreža" i činjenicu da su svi slobodni brojevi (adrese) podijeljeni, informatička industrija započela je prije nekoliko godina s razvojem IPv6 protokola koji će omogućiti dodatne IP adrese.

Za prosječnog korisnika to neće predstavljati nikakvu promjenu. Oni će i dalje upisivati web adrese no konfiguriranje računala nešto će se promijeniti.

Upravo kako bi se izbjegli veći problemi kad IPv6 protokol postane standard, velike tvrtke testirati će svoje postavke.

Oni korisnici koji imaju konfiguriran samo IPv4 protokol, sutra neće imati nikakvih problema. Njihova će računala raditi kao i obično. Ista je situacija i sa onima koji imaju konfiguriran IPv6 protokol. No, procjenjuje se da će oko 0,05 posto korisnika koji nemaju pravilno konfiguriran IPv6 protokol na svojim računalima imati problema s pristupanjem web stranicama koje sudjeluju u testiranju.

Testiranja se organiziraju i na lokalnim nivoima. Tako će u Hrvatskoj u testiranju sudjelovati CARNet sa svojim servisima i web stranicama koje su već nekoliko godina dostupne i preko IPv6 protokola. Osim postojećih servisa za ovaj događaj su pripremljeni i dodatni servisi koji su nadograđeni kako bi bili dostupni i preko IPv6 protokola.

Isto tako CARNet će povodom ovog događaja sudjelovati i u prvoj IPv6 video megakonferenciji koja će se održati povodom svjetskom IPv6 dana.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika