09.06.2011. / 16:22

Autor: Hina

Vojnikinje mentalno stabilne kao i vojnici

Vojnikinje se jednako dobro nose sa stresom u borbi kao i njihovi muški kolege, pokazala je najnovija studija o američkim veteranima iz ratova u Iraku i Afganistanu.

I vojnici i vojnikinje jednako podnose stres u borbiI vojnici i vojnikinje jednako podnose stres u borbiVojnikinje se jednako dobro nose sa stresom u borbi kao i njihovi muški kolege, pokazala je najnovija studija o američkim veteranima iz ratova u Iraku i Afganistanu.

Imale su jednaku razinu stresa i zdravstvenih problema nakon povratka iz misije kao i vojnici. "Suprotno uobičajenom vjerovanju, žene poslane u rat jednako reagiraju na borbene traume kao i njihovi muški kolege", rekla je Dawne Vogt iz Nacionalnog centra za postraumatski stres veterana.

"S obzirom na nepredvidivu taktiku gerilaca, sprječavanje žena da sudjeluju u kopnenim borbama nema smisla", dodala je.

Po njezinim riječima, otkriće studije objavljeno u Journal od Abnormal Psychology suprotno je raširenim stavovima i ranijim istraživanjima. Također su važni s obzirom na poziva američkoj vladi da ponovno razmotri politiku prema kojoj se ženama zabranjuje da sudjeluju u borbenim jedinicama.

Žene u takvim jedinicama obično služe kao pomoćno osoblje, poput saniteta. Prošle je godine bilo samo 200.000 vojnikinja među 1.4 milijuna aktivnih vojnika.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika