10.06.2011. / 08:01

Autor: Deutsche Welle

Razmišlja li GM (opet) o prodaji Opela?

Vijest se Njemačkom proširila brzinom munje: američki General Motors navodno ipak razmišlja o prodaji njemačkog Opela - možda Kinezima, možda VW-u. Iz GM-a je objavljeno da su to "čiste špekulacije" ali sumnja je ostala.

Hoće li se GM opet pokušati riješiti Opela?Hoće li se GM opet pokušati riješiti Opela?Vijest su objavile internetske stranice "Auto-Bilda" izdavačke kuće Axela Springera, ali i "Der Spiegela" - lista kojem se možda može više vjerovati. Američki koncern GM je još prije dvije godine, dok je i sam bio u dubokoj krizi, doista krenuo u prodaju Opela koji zapravo pokriva ponudu GM-a za čitavu Europu, ali je ipak na kraju sam krenuo sanaciju. S tim se daleko odmaklo - nedavno je konačno zaključen dogovor o ukidanju ukupno 1.800 radnih mjesta u pogonu Opela u Bochumu. Ali njemački mediji podsjećaju kako GM u posljednje vrijeme posluje razmjerno dobro svugdje - osim u Europi. Tu još uvijek bilježi gubitke: u prvom kvartalu je to bilo 400 milijuna američkih dolara, a tek slijedeće, 2012. godine je predviđeno da se i na Starom kontinentu - drugim riječima, kod Opela, počne zarađivati novac. No mediji citiraju i direktora GM-a Dan Akersona koji je još u ožujku izjavio: "Nestrpljiv sam."

Demanti i zrnce sumnje

Gotovo smjesta nakon što je objavljena vijest kako se opet razmišlja o prodaji, čule su se izjave iz Opela kako su to "obična nagađanja", a direktor Opela Stracke je apelirao na medije i suradnike da ne dopuste da ih uznemiruju takve glasine. Tvrdnje kako su to puke špekulacije se čuju i iz General Motorsa, a ni kod potencijalnog kupca Volkswagena ne žele ništa reći. Ipak, zabrinutost je ostala: iako je Opel uspio svojom novom paletom proizvoda vratiti udio na tržištu - osobito Astrom koja se i s naljepnicom General Motorsa dobro prodaje i u Americi, američki koncern ipak ima i pogone u Koreji koji bi mogli "uskočiti" u segment malih automobila. Primjera radi: u Americi se prodaje dvostruko više Hyundaia nego Volkswagena, podsjećaju njemački mediji.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 10.06.11. 18:20

Tko u nas
PROIZVODI
Bicikle ???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika