10.06.2011. / 14:32

Autor: Hina

Veza nikotina i apetita: Zašto su pušači mršaviji?

Američki znanstvenici otkrili su na koji način nikotin smanjuje apetit, što bi jednoga dana moglo pomoći u liječenju pretilosti, objavili su stručnjaci u petak.

Pušačima nikotin ubija apetitPušačima nikotin ubija apetitAmerički znanstvenici otkrili su na koji način nikotin smanjuje apetit, što bi jednoga dana moglo pomoći u liječenju pretilosti, objavili su stručnjaci u petak.

Pušači su u prosjeku mršaviji od ljudi koji ne puše, a studija koju je vodilo sveučilište Yale opisuje kako nikotin aktivira određene neurone u dijelu mozga zvanom hipotalamus. Ti neuroni zatim lažno javljaju tijelu da je unijelo dovoljno hrane, što objašnjava zašto pušači imaju manji apetit, piše glavna autorica studije Marina Picciotto, profesorica naurobiologije i farmakologije na Yaleu. To, međutim, nisu isti neuroni koji su odgovorni za ovisnost o nikotinu.

"Brojni pušači kažu da neće prestati jer će se udebljati. Stoga želimo pomoći ljudima da zadrže tjelesnu težinu kada prekinu s tom navikom i nadamo se da bi mogli pomoći onima koji se bore s pretilošću", pojasnila je Picciotto.

Stručnjaci su do toga otkrića došli istražujući miševe, te se nadaju da bi se slični receptori mogli izolirati i kod ljudi, što bi pak značilo kako bi terapija temeljena na nikotinu mogla pomoći u liječenju pretilosti.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika