11.06.2011. / 15:59

Autor: Deutsche Welle

Tri godine nakon velikog skandala: Opet korupcija u Siemensu

Gotovo tri godine nakon velikoga korupcijskog skandala u njemačkom koncernu Siemensu državno odvjetništvo ponovo vodi istragu protiv njegovih bivših suradnika. Sumnja se opet u korupciju.

Tko tu koga plaća?Tko tu koga plaća?Zbog informacija da su njegovi suradnici bili dogovorili plaćanje mita za jedan posao u Kuvajtu Siemens je, prema vlastitim navodima, sam podnio prijavu državnom odvjetništvu. „Vodimo istragu zbog sumnje u korupciju", izjavila je glavna državna odvjetnica u Münchenu Barbara Stockinger dodavši da je već bilo „uhidbenih naloga i uhićenja".

Siemens je na upit Deutsche Wellea potvrdio da se vodi istraga protiv njegovih bivših suradnika. Glasnogovornik Siemensa Jörg Roggenbuck u pisanom priopćenju kaže: „Mi smo sami pravovremeno otkrili taj slučaj i odmah se obratili mjerodavnim vlastima i obavijestili javnost. Isto tako su povučene kadrovske konsekvence." Istraga se vodi protiv bivših suradnika Siemensa, a ne protiv poduzeća, naglasio je Roggenbuck. O pojedinostima ni on kao ni državno odvjetništvo nisu htjeli govoriti s obzirom da je istraga još na početku.

Pouka iz prošlosti

Prije gotovo tri godine u Siemensu je otkriven najveći korupcijski skandal u poslijeratnom njemačkom gospodarstvu. Između 2000. i 2006. u mutnim kanalima je završilo milijardu i tristo milijuna eura. Da bi što brže okončao tu aferu, Siemens je platio 2,5 milijarde eura kazne i za istragu unutar koncerna. S vodećim odgovornim menadžerima postignuta je nagodba o plaćanju odštete koncernu od oko 20 milijuna eura.

U novom skandalu su navodno Siemensovi namještenici u Kuvajtu već bili dogovorili plaćanje mita za dobivanje jednog posla, ali novac nije isplaćen. Unutarnja kontrola je pravovremeno otkrila sumnjive radnje i odmah otpustila suradnike koji su u to bili umiješani.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika