13.06.2011. / 16:17

Autor: Nacional.hr

Bahrein: Doktorima i medicinskom osoblju počelo suđenje

Dvadesetičetvero doktora i 23 medicinske sestre, bolničara i ostalog osoblja sumnjiči se za zauzimanje medicinskog kompleksa Salmanije, skrivanje oružja i držanje zatvorenika za vrijeme demonstracija u tom kraljevstvu na početku ove godine

Fotografija iz bolnice za vrijeme demonstracija u BahreinuFotografija iz bolnice za vrijeme demonstracija u BahreinuDoktorima i medicinskom osoblju iz manamske bolnice Salmanija u Bahreinu počelo je montirano suđenje, izvještava CNN.

Dvadesetičetvero doktora i 23 medicinske sestre, bolničara i ostalog osoblja sumnjiči se za zauzimanje medicinskog kompleksa Salmanije, skrivanje oružja i držanje zatvorenika za vrijeme demonstracija u tom kraljevstvu na početku ove godine. Vlada Bahreina smatra kako je bolnica bila sjedište prosvjednika i optužuje doktore da nisu htjeli liječiti sunite i etničke indijce.

Pred sudu izvedeno je 11 doktora obrijanih glava i pet doktorica. Izgledali su iscrpljeno i uznemireno. Doktori, branitelji i međunarodni aktivisti za ljudska prava neprestano ponavljaju kako su kaznena djela koja im se pripisuju priznali pod mučenjem u pritvoru. Jedan okrivljeni pokušao je to ponoviti sucu, no dobio je opomenu i uputu kako će se o tome raspravljati tokom suđenja. Odvjetnici obrane zatražili su da njihove kijente pregledaju civilni doktori, koji su u pritvoru prošli samo preglede vojnih doktora. Sudac je odobrio zahtjev i nakon kratkog saslušanja odgodio suđenje za slijedeći tjedan. Zahtjev da se medicinski radnici brane sa slobode odbijen je.

Demokratski aktvisti i udruge za ljudska prava naglašavaju kako se osoblju bolnice sudi zbog toga što su liječili ozlijeđene i ranjene prosvjednike. Svi vodeći svjetski mediji izvještavali su o tome, kao i o upadu snaga sigurnosti u bolnicu Salmaniju te premlaćivanju osoblja i ozlijeđenih demonstranata, pucanju i blokiranju ulaza u medicinsku ustanovu. Oko 30 ljudi ubijeno je u nemirima u Bahreinu, opozicija i različite organizacije tvrde kako je još pritvoreno oko 1 000 osoba.

Vezane vijesti

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika