13.06.2011. / 20:48

Autor: Deutsche Welle

O nacističkoj prošlosti i Argentini

Film "Njemački prijatelj" u kina bi trebao stići tek sljedeće godine. Ali o njemu se već sada puno govori. Radi se o njemačko-argentinskoj ljubavnoj priči čiji su akteri unuci žrtava i počinitelja holokausta.

Glumci Benjamin Sadler, Cesleste Cid i Max Riemelt s redateljicom Jeanine Meerapfel: foto: DWGlumci Benjamin Sadler, Cesleste Cid i Max Riemelt s redateljicom Jeanine Meerapfel: foto: DWNa prostorima napuštenog aerodroma na sjeveru Kölna snimaju se zadnji kadrovi. Poznata njemačko-argentinska redateljica Jeanine Meerapfel završava film o njemačko-argentinskoj ljubavnoj priči. Dio filma snima se i u Argenitini.

Radnja se odvija šezdestih godina prošlog stoljeća. Mladi par preko aerodorma trči prema autobusnoj postaji. Mladić se oprašta od svoje prijateljice, koja se potom ukrcava na autobus. On sjeda s prijateljima u svoju VW-bubu i vozi u nepoznato. Tako izgleda jedna od povijesnih scena u filmu, a redateljica Jeanine Meerapfel objašnjava da se radi o velikoj ljubavnoj priči pri čemu dvoje ljudi pokušava prevazići probleme iz svoje prošlosti i naslijeđe svojih roditelja.

Žrtve i počinitelji

U središtu priče su Sulamit, kći židovskog emigranta iz Njemačke i Friedrich, sin bišeg nacista koji se poslije rata bio sakrio u Buenos Airesu. Oni se upoznaju u argentinskom glavnom gradu, zaljube se jedno u drugo, odu u Njemačku, nakon čega im se putevi rastaju da bi se nakon više godina ponovno našli u Južnoj Americi. Redateljicu prije svega zanimaju osjećaji druge generacije žrtava i počinitelja holokausta.

Tijekom rata neki su židovi pobjegli iz Njemačke u Argentinu. Poslije rata su bježeći pred pravdom u tu istu zemlju stigli i nacisti i tako stvarali različite valove novih došljaka u zemlji.

Sama redateljica rođena je 1943. u Buenos Airesu dok je školu pohađala u Njemačkoj. Film "Njemački prijatelj" je dijelom autobiografski film. Glavnu ulogu u filmu redateljica je dodijelila poznatoj argentinskoj glumici Celesti Cid.

Autor: Jochen Kürten/ sk

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

Predsjednik Republike Ivo Jospović, sudjelujući na otvaranju "Prvog regionalnog seminara o ljudskim pravima - Edukaciji o holokaustu", koji se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika