14.06.2011. / 12:57

Autor: Nacional.hr

U Srcu održan prvi MoodleMoot Hrvatska 2011

Moodle je LMS (eng. Learning Management System) odnosno sustav za upravljanje obrazovnim sadržajem i pomoćnim alatima, a izgrađen je na platformi otvorenog koda (eng. Open Source)

S MoodleMoota u CarnetuS MoodleMoota u CarnetuOdržan je prvi MoodleMoot u Hrvatskoj u organizaciji Centra za e-učenje (CEU) Sveučilišnog računskog centra (Srca). Cilj događanja je bio razmjena iskustava u korištenju sustava Moodle, posebno u prilagodbama sustava potrebama nastavnika i obrazovnih institucija, te druženje i povezivanje korisnika u interaktivnu suradničku mrežu. Moodlemoot događanja i konferencije organiziraju se diljem svijeta, a organizacijom ovog događanja i Hrvatska se još jače povezala u globalnu Moodle zajednicu.

Sustav Moodle je trenutno najraširenije rješenje za e-učenje i održavanje nastave na daljinu, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Moodle je LMS (eng. Learning Management System) odnosno sustav za upravljanje obrazovnim sadržajem i pomoćnim alatima, a izgrađen je na platformi otvorenog koda (eng. Open Source).

Sustav Moodle je jedan od važnih i sve prisutnih alata za e-učenje te je prvi MoodleMoot bio posvećen pitanjima vezanim uz tehničke aspekte sustava Moodle (tehničko održavanje sustava, njegovu nadogradnju i prilagodbu potrebama korisnika u akademskoj zajednici).

MoodleMoot Hrvatska 2011 bilo je prvenstveno namijenjeno administratorima sustava Moodle (programerima, administratorima i tehničkom osoblju koje pruža podršku radu samog sustava i krajnjim korisnicima) tzv. „Moodlerima" u akademskoj zajednici te ostalim zainteresiranim korisnicima koji administriraju sustav Moodle, kako u smislu osnovnog održavanja, tako i u smislu načina prilagodbe istoga potrebama visokoškolskog obrazovnog sustava Republike Hrvatske.

Tehnologije e-učenja danas sve više imaju ključnu ulogu u unapređenju obrazovnog procesa i njegovoj modernizaciji. Jako je važno da su one prilagođene potrebama korisnika te da ih korisnici mogu jednostavno koristiti. Na skupu su održane prezentacije u tri kategorije: Moodle 2.0, Bug-ovi, moduli i plug-inovi te Prelazak u novu akademsku godinu. Na prvom ModleMoot događanju kao predavači su sudjelovali Andreas Hruska, eDaktik e.U., Austria, Jasmin Klindžić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Bosnić, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Darko Grabar, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, Ivica Matotek, CARNet, Tomislav Stojanov, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje Tehničko veleučilište u Zagrebu, Jakov Šošić, Sveučilišni računski centar Srce, Vedran Mušica, Centar za e-učenje Sveučilišni računski centar Srce, Damir Nemčanin, IT Akademija Sveučilište u Rijeci, prof.dr.sc. Milan Taradi, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Ivica Buzov, Upravna i birotehnička škola, Mijo Đerek, Sveučilišni računski centar Srce, Radovan Krajnc, Srednja ekonomska škola Maribor, Slovenija.

Nakon prezentacija slijedile su diskusije a u završnoj diskusiji dogovoreno je da se MoodleMoot održi i slijedeće godine. Na prvom hrvatskom MoodleMootu u Srcu okupilo se više od 40 stručnjaka koji podržavaju rad sustava utemeljenih na Moodleu.

Vezane vijesti

U Zagrebu prvi TeachMeet susret uživo

U Zagrebu prvi TeachMeet susret uživo

U Zagrebu će se 21. travnja 2012. u organizaciji udruge Samo jedan klik i CARNetove E-learning akademije održati prvi TeachMeet susret u Hrvatskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika