14.06.2011. / 13:53

Autor: Nacional.hr

Švedska studija - Zašto su žene sklone promjenama raspoloženja?

Znanstvenici sa Karolinska Instituta su skeniranjem mozgova žena i muškaraca otkrili da žene imaju više receptora za serotonin nego muškarci, što se na prvi pogled činilo kao dobra vijest, no istraživanja je pokazalo da žene imaju više receptora za serotonin jer imaju manje serotonina

IlustracijaIlustracijaNajnovija istraživanja su pokazala da su promijene raspoloženja prirođene ženama jer je tako ustrojen njihov mozak,prenosi Daily Mail.

Već je poznato da su žene podložnije promjenama raspoloženja i depresiji nego muškarci. Nova studija iz Švedske je otkrila dve bitne razlike u načinu na koji muški i ženski mozak procesuira hormon sreće, serotonin. Dovoljne razine serotonina stvaraju osjećaj ugode, smanjuju apetiti i poboljšavaju kvalitetu sna, dok nedovoljne količine serotonina mogu dovesti do depresije. Znanstvenici sa Karolinska Instituta su skeniranjem mozgova žena i muškaraca otkrili da žene imaju više receptora za serotonin nego muškarci, što se na prvi pogled činilo kao dobra vijest, no istraživanja je pokazalo da žene imaju više receptora za serotonin jer imaju manje serotonina. Naime, zbog manjka serotonina stanice stvaraju što veći broj receptora kako bi sakupile što više serotonina kojeg manjka.

Uzrok ovome je ženski spolni hormon estrogen čije razine u ženskom organizmu fluktiraju. Estrogen stimulira receptore za serotonin i kako razina estrogena fluktira, tako se i mijenja osjetljivost mozga na promijene serotonina pa količina koja je prije bila dovoljna, više to nije. Ovo bi moglo objasniti i zašto razine serotonina opadaju zajedno sa razinom estrogena, pogotovo u razdoblju PMS, poslije trudnoće i u menopauzi.

Osim ovoga na žensko raspoloženje utječe i prehrana. Preporuča se unos proteina koji su bogatu triptofanom od kojeg se proizvodi serotonin, no tijelu treba osigurati i dovoljnu količinu ugljikohidrata, jer oni stimuliraju ispuštanje inzulina koji pomaže triptofanu da dođe do mozga. Ovo objašnjava i zašto žene imaju veću potrebu za čokoladom za vrijeme PMS-a.

Vezane vijesti

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je izjavio kako će sadašnja vlada pomagati razvoj ženskoga poduzetništva u Hrvatskoj, jer je, kako je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika