14.06.2011. / 07:00

Autor: Nacional.hr

Pospanost čini masnu hranu privlačnijom

Znanstvenici su otkrili da što su ispitanici bili pospaniji, prefrontalni korteks, dio mozga zadužen za samokontrolu, je bio slabije aktivan kad su ispitaniku pokazali fotografije visokokalorične hrane

IlustracijaIlustracijaNedostatak sna može biti poguban za vitku liniju jer zbog nespavanja kalorična i masna hrana izgleda privlačnija, prenosi MSN.

Studija koje će biti predstavljena na sastanku Associated Professional Sleep Societies, je pokazala da nedostatak sna može dovesti do toga da teže odolijevamo nezdravim obrocima, nego što bi to bilo da smo se dovoljno naspavali. U studiji su sudionicima pokazane fotografije visokokalorične i niskokalorične hrane tijekom čega im je skeniran mozak. Sudionici mu morali ispuniti i anketu o tome koliko su umorni. Znanstvenici su otkrili da što su ispitanici bili pospaniji, prefrontalni korteks, dio mozga zadužen za samokontrolu, je bio slabije aktivan kad su ispitaniku pokazali fotografije visokokalorične hrane.

Dakle, što ste više neispavani, to je veća vjerojatnost da ćete se suzdržati ako dođete u napast da pojedete neki visokokalorični zalogaj. Ako ste neispavani svaki dan, veća je vjerojatnost da ćete ubaciti višak kalorija i nabaciti višak kilograma.

Druge studije su pokazale i da nedostatak sna utječe na sposobnost osobe da misli i planira unaprijed pa se svakako svima preporuča dovoljno sna.

Vezane vijesti

Moderno društvo tjera nas na dulji san?

Moderno društvo tjera nas na dulji san?

Spavanje tijekom noći u samo jednom komadu navika je modernog društva, tvrde znanstvenici, a piše BBC. Početkom 90-ih godina psihijatar Thomas Wehr… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika