17.06.2011. / 16:29

Autor: Nacional.hr

Žene u Saudijskoj Arabiji voze automobile usprkos zabrani

Prošli mjesec uhićena je žena koja je objavila svoju snimku, zbog 'ocrnjivanja ugleda kraljevstva u inozemstvu i narušavanje javnog mnijenja'

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaŽene iz Saudijske Arabije osnovale su Facebook grupu Women2Drive s namjerom da ukinu službeni zakon koji brani ženama vožnju automobila u tom ultrakonzervativnom kraljevstvu, izvještava BBC.

Žene su postavile na internet nekoliko snimaka i fotografija kako voze automobile, akciji su se pridružili i neki muževi i muškarci. Prošli mjesec uhićena je žena koja je objavila svoju snimku, zbog 'ocrnjivanja ugleda kraljevstva u inozemstvu i narušavanje javnog mnijenja'. Puštena je na slobodu nakon deset dana, nakon što je obećala kako više neće voziti.

Aktivisti nisu pozvali na demonstracije, jer je to protuzakonito, nego žene koje imaju strane vozačke dozvole da koriste automobil u svakodnevnom životu. Neistomišljenici tvrde kako zabrana štiti žene, prepušta ih na obvezu vozača i spriječava ih da napuštaju dom bez pratnje ili da putuju bez muškog rođaka. Članovi Facebook grupe, potaknuti revolucijom u islamskom svijetu, kažu kako se nadaju da će zakon biti ukinut i kako će zatim slijediti daljnje reforme.

Vezane vijesti

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Zakonski prijedlog o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nije samo pravno nego i moralno pitanje, no s rješavanjem tog problema više ne… Više

Komentari

registracija
2/1/11

prohujalo, 18.06.11. 08:33

zalosno ali istinito....
pitam sve te tamo muske od kog su oni postali-dali su ih donijele rode.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika