19.06.2011. / 16:41

Autor: Deutsche Welle

Odlučno NE GMO-u: Zabrana za Frankenstein-lososa

Američki ured za sigurnost namirnica ipak nije dao dozvolu za korištenje genetski modificiranog lososa. Zabrana još nije konačna, ali je to težak udarac koncernima koji već pripremaju i druge modificirane životinje.

Losos je omiljen u SAD-u (Foto: Wikipedia)Losos je omiljen u SAD-u (Foto: Wikipedia)Još koncem prošle godine je američki FDA objavio kako je genetski modificiran losos "neopasan" za jelo i za okoliš. Ova riba je genetski modificirana i rezultat jest da raste mnogo brže nego "običan" losos. Tako već nakon tri godine doseže težinu od 18 kilograma - prirodna riba te starosti će jedva doseći polovicu te težine.

Sada i životinje iz laboratorija

Američkom Uredu za hranu i lijekove je osobito privlačna bila "konstrukcija" ovog lososa kao neplodne životinje. To znači da, čak i ako bi neka životinja pobjegla iz bazena u kojem se uzgaja, nema načina da se njen gen proširi na obične ribe. Utoliko je "Frankenstein-losos" čak mnogo sigurniji od genetski manipulirane soje, kukuruza ili pamuka gdje praktično nema načina kontrolirati baš svako zrnce polena koje će zasigurno zagaditi i "običnu" biljku, možda i kilometrima udaljenu od uzgoja. To isto tako znači da će uzgajatelji uvijek iznova morati kupovati riblju mlađ od koncerna koji je proveo genetsku modifikaciju - protiv čega koncerni, naravno, nemaju ništa protiv.

Genetski modificirana hrana nezaustavljivo se širi. Prema procjeni organizacije ISAAA koja prati ovaj razvoj, od 2009. je samo u navedene tri genetski modificirane biljke ostvaren promet od 150 milijardi dolara. Znanstvenici u mnogim koncernima zato svim silama pokušavaju uzgojiti i genetski modificirane životinje koje će odgovarati određenim izazovima: prije svega je poželjna osobina bržeg rasta, ali i bolja prilagođenost vrućini ili hladnoći.

Ova zabrana je težak udarac takvim poslovnim planovima, iako koncerni tvrde kako je to jedini izlaz iz nestašice hrane koja prijeti našoj planeti, ali i protiv izumiranja nekih vrsta.

Losos je omiljena riba

To se tiče i lososa: američka savezna država Aljaska je nekad bila na glasu kao raj za ribolovce koje žele uhvatiti lososa-kapitalca. U međuvremenu je Aljaskom prošlo toliko ribolovaca da je na mnogim područjima ulov lososa zabranjen! Losos je riba koja se najčešće nalazi na tanjurima u čitavom svijetu i koje se samo 2009. proizvelo više od 1,4 milijuna tona. Kažemo "proizvelo", jer ulov divlje ribe ne zadovoljava niti djelić potrebe, nego se losos uglavnom "proizvodi" u uzgajalištima. Ta je riba i problem za Amerikance: nekad je Novi svijet izvozio tu ribu u čitav svijet, danas Amerikanci iz čitavog svijeta uvoze losos.

Prošle godine je uvezeno 176.400 tona lososa, što je vrijednost od oko 1,4 milijarde dolara! Odluku o zabrani treba još potvrditi američki Senat i ona bi trebala biti poznata do konca ove godine. Da bi se takav losos našao i na europskom tanjuru potrebna je dozvola euopske agencije EFSA-e ali takav zahtjev još uopće nije podnesen i veoma je neizjesno bi li prošao.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Genetska promjena - prokletstvo ili blagoslov?

Genetska promjena - prokletstvo ili blagoslov?

„Ranije žene nisu imale problema prilikom sijanja pamuka. Danas nam prilikom sijanja genetski manipuliranog sjemena zna biti loše, neke od nas su… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 19.06.11. 19:48

Ipak znači onaj William Engdahl ne piše gluposti!?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 19.06.11. 21:11

Smijesno je da svi znaju kako je GMO stetno, a nitko ne zna sto je to GMO i kako se to radi. Nekolicina onih koji znaju sto je GMO, jedu bez problema takve biljke i životinje. Tipican senzacionalizam, zasto novine ne pisu sto je GMO, bolje to nego o Severini, Ceci, Thompsonu, i big brother-u.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika