21.06.2011. / 07:05

Autor: Nacional.hr

Kako jesti više i izgubiti više kilograma

Zalogaj proteina ili ugljikohidrata neposredno prije i nakon vježbanja ubrzava izgradnju mišića i oporavak. Ovo također može smanjiti utjecaj hormona stresa kortizola, zbog čijeg izlučivanja dolazi do pohrane masti u tijelu. Zbog ovakvih zalogaja sagorijeva se više kalorija tijekom vježbanja, kao i u iduća 24 sata

IlustracijaIlustracijaJedite ono što raste na drveću

Voće, povrće i orašasti plodovi su dobri za dijetu. Dakle sve što raste na drveću, grmlju i ima stabljiku je preporučljivo ako želite smršaviti. Jedna studija je pokazala da se količina kalorija u jednom obroku smanji za 15 posto ako se prije obroka pojede neko voće. Preporuča se unošenje ovih namirnica u svaki obrok i to najbolje da se prvo pojede njih, a tek onda ostatak obroka jer ćete se tako zasiti i pojesti manje hrane, prenosi fitbie.

Jedite proteine za svaki obrok

Rast mišića omogućavaju proteini, svaki put kad pojedete od 10 do 15 grama proteina potiče se sinteza proteina koja pomaže u izgradnji mišića, a ako pojedete 30 grama proteina, ovaj proces traje oko 3 sata. Stručnjaci preporučaju da se proteini jedu i za doručak, a prava mjera je od 0,54 do 1 grama proteina za svakih pola kilograma težine koju želite imati.

Jedite prije i poslije vježbanja

Zalogaj proteina ili ugljikohidrata neposredno prije i nakon vježbanja ubrzava izgradnju mišića i oporavak. Ovo također može smanjiti utjecaj hormona stresa kortizola, zbog čijeg izlučivanja dolazi do pohrane masti u tijelu. Zbog ovakvih zalogaja sagorijeva se više kalorija tijekom vježbanja, kao i u iduća 24 sata. Preporuča se zalogaj ugljikohidrata 30 minuta prije početka vježbanja i proteinski zalogaj nakon vježbanja.

Jedite salatu

Salate osigurava vrlo važne nutrijente koji pridonose mršavljenju. Takav primjer su folati i B vitamin. Jedna studija je otkrila da su osobe koje su jele više folata izgubile 8 puta više kilograma od onih koji nisu jeli folate. Preporuča se što više zelenog lisnatoga povrća.

Ne izbjegavajte doručak

Najgori mogući doručak je nikakav doručak. Ako ne jedete ujutro dok se probudite, usporava se matabolizam i većinu kalorija pojest ćete u kasnijem dijelu dana što povećava rizik od pretilosti za čak 450 posto. Preporuča se za doručak pojesti oko 30 do 35 posto dnevnog unosa kalorija i neka vaš izbor bude neka zdrava hrana. Ako nemate apetita ujutro, popijte barem čašu mlijeka bogatu proteinima i kalcijem koji pomaže sagorijevanju kalorija.

Vezane vijesti

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

Svijet se može hraniti s manje hrane nego što su to pokazale ranije procjene ako se okrene održivoj poljoprivredi, smanji rasipanje i zaustavi… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 21.06.11. 16:59

klasika osnove bodybuildinga


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika