21.06.2011. / 13:18

Autor: Nacional.hr

Halucinogene gljive novi lijek za depresiju i ovisnost?

U optimalnim uvjetima volonteri su imali "mistično" iskustvo koje je na njih djelovalo terapeutski i čak nakon godinu dana nakon iskustva, volonteri su tvrdili da je ono poboljšalo njihovo zadovoljstvo životom, njihovo ponašanje, odnose sa bližnjima i potaklo ih da se okrenu duhovnoj strani života

IlustracijaIlustracijaTvar pronađena u halucinogenim gljivama mogla bi pomoći kod liječenja raznim psihijatarskih poremećaja, uključujući depresiju, tjeskobu i ovisnost, pokazalo je novo istraživanje, prenosi Yahoo.

Halucinogen, psilocybin, pronađen u ovim gljivama, mogao bi se koristiti kao lijek, no ova tvar ipak nije bezopasna jer su neke od nuspojava paranoja i gubitak veze sa stvarnošću. Neki volonteri na kojima je ispitan učinak ove tvari tvrde da su doživjeli "mistična" iskustva, neki nisu imali nikakve nuspojave, dok se nekima psihičko stanje popravilo što su potvrdili i njihovi bližnji. Jedan od znanstvenika koji su sudjelovali u studiji, profesor i psihijatar Matthew Johnson sa Sveučilišta John Hopkins tvrdi da je ovo istraživanje provedeno na malom broju sudionika i da bi ju trebalo proširiti ako se žele dobiti točniji rezultati, ali da nikome ne bi preporučio da se sam, bez liječničkoga nadzora, liječi sa halucinogenim gljivama.

Johnson je izjavio i da se psilocybin razmatra prvenstveno kao potencijalni lijek za depresiju i anksioznost kao i za ovisnosti. Prilikom testiranja pslocybina, najveće nuspojave su pokazali volonteri koji su dobili najvišu dozu, no sve nuspojave su bile kratkotrajne i nisu naudile volonterima. U optimalnim uvjetima volonteri su imali "mistično" iskustvo koje je na njih djelovalo terapeutski i čak nakon godinu dana nakon iskustva, volonteri su tvrdili da je ono poboljšalo njihovo zadovoljstvo životom, njihovo ponašanje, odnose sa bližnjima i potaklo ih da se okrenu duhovnoj strani života.

Vezane vijesti

Kad "lajkovi" postanu razlog nezadovoljstva

Kad "lajkovi" postanu razlog nezadovoljstva

Nerijetko se danas riječi “ako nisi na Fejsu kao da ne postojiš” vrlo doslovno shvaćaju jer trenutno oko 850 milijuna ljudi diljem svijeta ima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika