22.06.2011. / 08:00

Autor: Nacional.hr

Zdravi i vitki - 5 istina o mršavljenju

Potpuno izbacivanje masnoća iz jelovnika nije uvijek najbolja varijanta za mršavljenje, pogotovo ako umjesto masnoća u prehranu ubacite kolače ili kekse. Masnoće su organizmu potrebne i pritom treba posegnuti za onima zdravima poput masne ribe

IlustracijaIlustracijaJedite ukusnu hranu koju volite

U hrani bi trebalo uživati pa se preporuča da nastavite jesti hranu koju volite, poput sira ili čokolade, ali u malim porcijama. Izgladnjivanje ima kratkoročni učinak, dok vam mali užici koje si priuštite svaki dan omogućavaju da se plana zdrave prehrane pridržavate na dulji vremenski period, prenosi Huffpost.

Zdravi proteini, zdravi ugljikohidrati i obilje povrća

Prema dijeti "U zoni" koja je stekla svjetsku popularnost, obrok bi trebao sadržavati 30 posto proteina, 30 posto masnoća i 40 posto ugljikohidrata. Ovakva prehrana može utjecati na vaš metabolizam na takav način da lakše mršavite, imate više energije, a smanjuje i rizik od srčanih bolesti. Nije se potrebno pridržavati točnih postotaka koje preporuča ova dijeta, ali ovakav način prehrane, sa malo zdravih proteina, cjelovitim žitaricama i povrćem definitivno pomaže kod mršavljenja. Proteini zasićuju više od ugljikohidrata, a povrće i cjelovite žitarice bogati su vlaknima, zbog čega se sporije probavljaju od rafiniranih ugljikohidrata poput tjestenine ili bijele riže.

Ne bojte se masnoća

Potpuno izbacivanje masnoća iz jelovnika nije uvijek najbolja varijanta za mršavljenje, pogotovo ako umjesto masnoća u prehranu ubacite kolače ili kekse. Masnoće su organizmu potrebne i pritom treba posegnuti za onima zdravima poput masne ribe. Dobri su i ugljikohidrati sa niskim glikemijskim indeksom jer ne uzrokuju nagli rast i pad šećera u krvi.

Juha je saveznik u mršavljenju

Juha od niskokaloričnog povrća, poput kelja, može biti dobra za dijetu. Juha je dobra jer je zdrava i zasitna, jedna studija je pokazala da su osobe manje kalorija u organizam unosile onih dana kada su jele juhu. Goveđa juha sa povrćem, krtim mesom i grahom takav je primjer.

Pripazite na šećer

Smanjit unos šećera prehranom preporuča se u gotovo svim dijetama. Preporuke su da žene na dan ne unose više od 6 žličica šećera, a muškarci ne više od 9 žličica. No šećer se nalazi i u nekim zdravim namirnicama, poput voća, kojima ne treba oskudijevati vaša prehrana.

Vezane vijesti

Zdravo je i "light", ali budi apetit

Zdravo je i "light", ali budi apetit

Mnoge žene koje poznajem trude se biti što mršavije, odnosno, održavati svoju tjelesnu težinu što više u granicama koje su im zadali drugi ili su pak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika