22.06.2011. / 18:14

Autor: Totalsport

Video: 25 godina od Božje ruke i najljepšeg gola svih vremena

Kad god pogledam taj gol, ne mogu vjerovati da sam završio tu akciju, rekao je Maradona

Na današnji dan prije točno 25 godina na Stadionu Azteca u Ciudad de Mexicu odigrana je jedna od najslavnijih nogometnih utakmica svih vremena.

Argentina je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Meksiku pred 115.000 ljudi pobijedila Englesku 2-1. Premda je pobjeda bila velika, utakmica se daleko više pamti po dvama detaljima u kojima je glavnu rolu odigrao najveći nogometaš svih vremena: Diego Armando Maradona!

Najprije je u 51. minuti kapetan argentinske reprezentacije prevario engleskog golmana Petera Shiltona gurnuvši mu loptu ispred nosa rukom u mrežu. Tuniški sudac Ali Bin Nasser i njegovi pomoćnici nisu primijetili Maradoninu prevaru, i Englezi su se na koncu tek frustrirano mogli zaputiti prema centru.

Diego MaradonaDiego MaradonaDa su nogometni bogovi tog dana bili na strani Argentine pokazalo se samo četiri minute kasnije. Englezi su se opet mogli osjetiti frustrirano, ali ovaj put samo zbog vlastite nemoći i nedoraslosti.

Maradona je primio loptu u svojoj polovici terena i u sjajnom soloprodoru majstorski slomio četiri engleska nogometaša i golmana Shiltona ubacivši loptu u mrežu za 2-0 vodstvo.

"Svemirski stvore, s kojeg li si se planeta spustio?", urlao je u mikrofon urugvajski radijski reporter Victor Hugo Morales, čija se reakcija nakon gola postala jednako slavna kao gol sam.

- Kad god pogledam taj gol, ne mogu vjerovati da sam završio tu akciju. Razmišljao sam ranije u trenucima svojih kriza fotoizvještaj tog pogotka staviti iznad svog kreveta zajedno sa slikom dvoje kćeri Dalme, jedine koju sam imao u tom trenutku, i napisati: dvije najbolje stvari koje sam napravio u životu! - rekao je jednom prilikom o svom remek-djelu, najljepšem nogometnom pogotku svih vremena u FIFA-inu izboru, Diego Maradona.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika