24.06.2011. / 08:30

Autor: Deutsche Welle

Airbusi se prodaju "kao vruće pecivo"

Usprkos svim prigovorima o zračnom transportu kao o zagađivaču okoliša, na sajmu zrakoplovstva Le Bourget kod Pariza posao ide kao što već dugo nije išao. Ali se čini i da dolazi kraj dominacije dviju "velesila".

Airbus je postao tražena marka zrakoplovaAirbus je postao tražena marka zrakoplovaVeć i prije početka manifestacije se američki Boeing pohvalio čitavim nizom novih narudžbi. Doduše, njegov model 787 - Dreamliner, nakon velikih kašnjenja u razvoju, tek bi trebao biti prvi put isporučen koncem ovog ljeta, ali golem interes vlada i za Boeingove starije, ali za prerađene zrakoplove. Tako je Boing objavio kako ima narudžbe za 17 primjeraka nove inačice već 40 godina starog modela 747, a dobro ide i prerađeni model zrakoplova za kraće udaljenosti, model 737.

"Domaći teren" za Airbus

Naravno da europski koncern Airbus na "domaćem terenu" u Parizu nije mogao trpjeti primat američkog proizvođača, tim više što u svom asortimanu doista ima jako dobar avion, A320 Neo. Neo znači da ima nove motore i nešto promijenjen profil krila zbog čega troši oko 15% manje goriva nego "običan" A320. Na kupce se ovom ponudom nije trebalo dugo čekati: samo na ovom sajmu do ovog četvrtka je Airbus već primio narudžbi za ukupno 730 "Nea", što čini ukupnu vrijednost od preko 50 milijardi eura.

Tako je samo AirAsia kod Airbusa dogovorila najveću narudžbu u povijesti ovog azijskog "jeftinog" zračnog prijevoznika i naručila je 200 komada štedljivog aviona, a indijska kompanija IndiGo je kod Airbusa naručila 180 zrakoplova od koji su 150 i opet - A320 Neo. "Obzirom na broj naručenih aviona, ovo je najbolji sajam kojeg je ikad doživio neki proizvođač aviona", izjavio je direktor Airbusa Tom Enders.

Još gore nego u socijalizmu

Iako se može očekivati da će u dogledno vrijeme još više zračnih kompanija odlučiti "baciti u staro željezo" svoje avione i nabaviti nove, koji troše manje goriva, ova zlatna vremena i za Airbus i za Boeing - neće još dugo trajati. Knjige nas uče kako slobodno tržište vodi prema raznolikosti ponude, ali globalno svjetsko tržište putničkih zrakoplova je sličnije tržištu kakvog poznajemo samo iz socijalističke "planske" privrede: ono je dovelo do neviđene konglomeracije u samo dva proizvođača - američki Boeing i europski Airbus. Kandidata za ulazak na to tržište ima mnogo: među najozbiljnijima je Comac, kineski proizvođač koji je također prisutan u Le Bourgetu.

Doduše, on još nije izložio "pravi" zrakoplov, nego samo model prednjeg dijela trupa modela C919 koji bi trebao prevoziti između 156 i 168 putnika - ali europski i američki inženjeri fotografiraju baš svaki vijak te makete, kao što su prije kineski stručnjaci fotografirali američke i europske avione. Jer i Louis Gallois, direktor koncerna EADS, koji je vlasnik Airbusa, procjenjuje kako će već godine 2020. biti šest, a ne samo dva proizvođača - i kako je veliko pitanje, tko će biti među tih šest. Istog je mišljenja i direktor civilnog sektora Boeinga, Jim Albaugh koji priznaje kako su Boeingovi "dani 'duopola' sa Airbusom - odbrojeni". Boeing procjenjuje kako će do 2030. postojati potreba za više od 23.000 aviona u sektoru manjih - dakle ne prekooceanskih zrakoplova.

Stručnjaci procjenjuju kako bi samo Kinezi mogli u tome sudjelovati u "dvoznamenkastom" postotku, a tu su još Rusija, Brazil, ali i Kanada i Japan koji pripremaju svoje modele putničkih zrakoplova u tom sektoru. Današnje avionske "velesile" se tješe kako su još otvorena pitanja servisa i održavanja, gdje su Boeing i Airbus daleko naprijed - i gdje će "novima" biti potrebno i vremena i jako puno novaca kako bi dospjeli na razinu gdje su Airbus i Boeing već danas.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Lufthansa odustaje od bio-goriva

Lufthansa odustaje od bio-goriva

U petak na aerodromu u Frankfurtu na Majni spremnik jednog zrakoplova tipa Boeing 747 (let preka Washingtona) servisno osoblje će napuniti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika