24.06.2011. / 13:41

Autor: Hina

Zelena akcija: Produženje rada NE Krško je neprihvatljivo

Zelena akcija ocijenila je danas da je produženje rada NE Krško do 2043. godine "apsolutno neprihvatljivo" jer se njime "višestruko povećava rizik od nuklearne havarije".

Nuklearna elektrana KrškoNuklearna elektrana KrškoZelena akcija ocijenila je danas da je produženje rada NE Krško do 2043. godine "apsolutno neprihvatljivo" jer se njime "višestruko povećava rizik od nuklearne havarije".

Slovenska vlada u nacrtu "Nacionalnog energetskog programa Slovenije" postavila dugoročne energetske scenarije Slovenije, a svi scenariji predviđaju produženje s 2023. na 2043., stoji u priopćenju Zelene akcije.

NE Krško tehnološki je starija i od one u Fukushimi, ističe se u priopćenju te dodaje kako nema nikakvog opravdanja za dugoročno preuzimanje tako velikog rizika, kada se zna da obnovljivi izvori energije svake godine postaju sve efikasniji i sve jeftiniji, ističe se.

Zelena akcija izrazila je zabrinutost što u Hrvatskoj ne postoji nikakva rasprava o ovoj slovenskom planu, a NE Krško je udaljena samo 15 kilometara od hrvatske granice i 38 kilometara od Zagreba.

Od hrvatske vlade zahtjevaju da, na osnovu Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica i činjenice da je suvlasnik "Krškog", obavijesti hrvatsku javnost o planu produženja, da se s građanima i institucijama uključi u javnu raspravu o slovenskom energetskom programu te da se Hrvatska suprotstavi produžetku njezina rada, kao i gradnji novog nuklearnog reaktora.

Od Vlade i Sabora traži se, među ostalim, temeljito preispitivanje sigurnosti rada NE Krško i uspostavu trajnih mehanizama nadzora, obnavljanje moratorija na pripremu i gradnju nuklearnih elektrana u Hrvatskoj i obustavu tzv. hrvatskog energetskog nuklearnog programa.

Podsjeća se da slovenski planovi za gradnju novog nuklearnog reaktora, koji bi bio značajno veće snage na istoj lokaciji, počeli 2009., odnosno prije havarije u Japanu, prije referenduma u Italiji i prije odluka Njemačke i Švicarske o napuštanju nuklearne energije.

"Stoga je opravdano pretpostaviti kako je planirana gradnja novog nuklearnog reaktora vrlo upitna i služi dijelom kao balon kojim se želi umanjiti otpor slovenske i hrvatske javnosti neprihvatljivom produljenju radnog vijeka postojećeg reaktora NE Krško za čak 20 godina", dodaje se.

Vezane vijesti

Vlada manipulira procedurom i radi farsu od Plomina

Vlada manipulira procedurom i radi farsu od Plomina

Zelena akcija u reakciji na pozitivno mišljenje Savjetodavnog stručnog povjerenstva u postupku procjene utjecaja na okoliš termoelektrane "Plomin C"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika