27.06.2011. / 14:02

Autor: Hina

Borovec: Znali smo za Paravinju ali ga nismo izručili jer je hrvatski državljanin

Hrvatska je znala da Dragan Paravinja, koji je jučer priznao ubojstvo Antonije Bilić, živi u Hrvatskoj, nakon što je u Srbiji počinio kazneno djelo silovanja, ali ga nije izručila 2007. jer je on državljanin Hrvatske, čiji ga ustav štiti od izručenja, izjavio je danas glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

Krunoslav BorovecKrunoslav BorovecHrvatska je znala da Dragan Paravinja, koji je jučer priznao ubojstvo Antonije Bilić, živi u Hrvatskoj, nakon što je u Srbiji počinio kazneno djelo silovanja, ali ga nije izručila 2007. jer je on državljanin Hrvatske, čiji ga ustav štiti od izručenja, izjavio je danas glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

"Mi smo 2007. dobili obavijest da je za njime (Paravinjom) raspisana međunarodna tjeralica Interpola iz Beograda i odmah smo ih obavijestili Interpol u Beogradu da se radi o hrvatskom državljaninu koji prema hrvatskom Ustavu ne može biti izručen", rekao je Borovec danas novinarima u Splitu, gdje sudjeluje na skupu "PR Open" što ga organizira Hrvatska udruga za odnose s javnošću.

Borovec je kazao da su o tjeralici beogradskog Interpola pravovremeno izvjestili Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo jer se, kako je rekao, prema Kaznenom zakonu RH može preuzeti kazneni progon za ona kaznena djela koja su počinili hrvatski državljani u inozemstvu.

"Imam informacije da je preuzimanje tog kaznenog progona zatraženo, ali nije dobiven niti pozitivan niti negativan odgovor iz Beograda", rekao je.

Dodao je kako postoji "veći broj" hrvatskih državljana, poput Paravinje, koji su inozemstvu počinili kazneno djelo.

"Mi ćemo dio svojih problema riješiti ulaskom u schengenski prostor i Europsku uniju jer će onda vrijediti europski uhidbeni nalog za hrvatske državljane koji počine kazneno djelo u nekoj od zemalja EU-a, no i dalje će ostati problem onih država u regiji koje neće zajedno s nama ući u EU niti će biti u schengenskom prostoru", objasnio je Borovec.

Kazao je i da je jučerašnje priznaje Paravinje u Banjoj Luci istražnom sucu i svojem branitelju da je ubio Antoniju Bilić "referentan dokaz na temelju kojeg se može voditi kazneni postupak protiv njega".

Potvrdio je da veći broj ronilaca danas pretražuje korito rijeke Krke u koju je Paravinja, kako je sam priznao, bacio tijelo Antonije Bilić.

U svojem predavanju na splitskom "PR Openu" Borovec je kazao da je počinjena greška što predstavnici policije nisu blagovremeno davali više informacija obitelji Antonije Bilić nakon što je ona nestala te da je ta obitelj bila previše pod dojmom medija.

"Sestre Antonije Bilić su se žalile nekim institucijama da se u medijima objavljuje previše detalja o nestanku te da to šteti istrazi", kazao je.

Upozorio je kako na drniškom području, gdje je nestala Antonija Bilić, ne postoji gradski prijevoz za učenike pa su mnogi od njih prinuđeni stopirati, što ih izvrgava opasnosti.

Paravinja je danas prebačen u Istočno Sarajevo, gdje će biti pritvoren u zatvoru "Kula". Na tom je području nadležan Osnovni sud na Sokocu, koji je za njim 2005. i raspisao tjeralicu zbog sumnje da je tri godine ranije počinio kazneno djelo silovanja i u Bosni i Hercegovini.

U Srbiji je već pravomoćno osuđen zbog silovanja i pokušaja silovanja.

Očekuje se kako će sud na Sokocu Paravinji odrediti jednomjesečni pritvor tijekom kojega može biti proveden i ekstradicijski postupak.

Vezane vijesti

SAD izručile BiH osumnjičenog za genocid u Srebrenici

SAD izručile BiH osumnjičenog za genocid u Srebrenici

Američke vlasti u četvrtak su izručile Bosni i Hercegovini Dejana Radojkovića, ratnog pripadnika policije bosanskih Srba kojega se sumnjiči da je… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 27.06.11. 15:34

Ako je ovo ispravno funkcioniranje pravne države,možete zamisliti koju epidemiju ista živi !?Odgovornost ? Šta je to,pitao bi se svojevremeno Kalmeta.!?Sada se pitaju i u policiji kao i u svim institucijama koje su jedine i odgovorne za nefunkcioniranje države kao prave države.Ako je "banana-dražava,tada se razumije da je sve na svom mjestu.


registracija
15/8/09

vergilia, 27.06.11. 16:50

Koja nakarada - može biti ubojica, silovatelj, kriminalac, glavno da je građanin Hrvatske, a mi ga ne možemo izručiti! Svoja (ne)djela može lijepo po Hrvatskoj nastaviti kako mu se sviđa - nešto tu smrdi gadno! A što je s onim da može birati gdje će odsjediti svoju kaznu?? Zar zločinca (jer zločin je zločin, ma gdje bio počinjen) ne možemo maknuti sa ceste i zaštititi svoje građane - štitimo osuđenog zločinca! Netko je tu lud, jer jednostavno je nemoguće da ovaj Borovac govori što tu piše - il' smo svi već šenuli pa pa progutamo svaku glupost il' je stvarno istina što govori??


registracija
27/8/09

Lujo1, 27.06.11. 16:59

"Borovec: Znali smo za Paravinju ali ga nismo izručili jer je hrvatski državljanin"

HAJD LIJEPO TI BOROVEC I TVOJI ŠEFOVI RAVNO K PSIHIJATRU - VI STE OSOBNO ODGOVORNI ZA SMRT OVE DJEVOJČICE!


registracija
22/4/11

www, 27.06.11. 19:23

KRIVI SU IDIOTO KOJI SU PISALI TAJ USTAV , JOŠ VIŠE SU KRIVI KRETENI KOJI SU DIGLI RUKE ZA TAJ ZAKON A NAJVIŠE SU KRIVI DEBILI KOJI SU IZABRALI TE KRETENE I IDIOTE.


registracija
8/7/10

Maroje, 27.06.11. 22:22

Nema opravdanja za ovakav zločin.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika