27.06.2011. / 20:21

Autor: Nacional.hr

Mozak stanovnika sela i stanovnika grada različito reagira na stres

Znanstvenici su zaključili kako su uočene razlike u funkcioniranju mozga objašnjenje za veći postotak psihičkih poremećaja kod stanovnika gradova nego kod stanovnika sela. Tako je uočeno i da je učestalost šizofrenije dvostruko veća kod stanovnika grada nego kod stanovnika sela

IlustracijaIlustracijaNovo istraživanje je pokazalo da mozak stanovnika grada i stanovnika sela drugačije reagira na stres, prenosi Earth Times.

Prijašnja istraživanja su pokazala da stanovnicima grada za 21 posto prijeti veći rizik od poremećaja povezanih sa tjeskobom, nego stanovnicima sela. Novo istraživanje provedeno od međunarodnog tima znanstvenika bavilo se proučavanjem mozga dok su se sudionici nalazili u različitim stresnim situacijama. Sudionici su bili podijeljeni u tri skupine, jedna skupina su bile osobe koje su cijeli život provele u gradovima, druga osobe koje su u gradove doselile, a treća doživotni stanovnici sela. Pokazalo se da mozak svake od ovih skupina drugačije reagira. Mozak skupine doseljenika u grad je najveću reakciju na stres imao u predjelu mozga zvanom amigdala, koji je zadužen za osjećaje i raspoloženja. Kod osoba odraslih u gradu najveća reakcija na stres dogodila se u limbusu, djelu mozga koji regulira stres.

Znanstvenici su zaključili kako su uočene razlike u funkcioniranju mozga objašnjenje za veći postotak psihičkih poremećaja kod stanovnika gradova nego kod stanovnika sela. Tako je uočeno i da je učestalost šizofrenije dvostruko veća kod stanovnika grada nego kod stanovnika sela. Zananstvenici smatraju da bi ovo istraživanje moglo objasnti ovakve zdravstvene statistike, pomoći oboljelima, a moglo bi koristiti i kod preuređenja gradskih okoliša na način koji bi bio povoljniji za ljudsko psihičko zdravlje.

Vezane vijesti

Stres smanjuje mozak

Stres smanjuje mozak

Emotivni stres od prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu kod nekih je preživjelih doveo do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski znanstvenici koji su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika