Objavljeno u Nacionalu br. 815, 2011-06-28

Autor: Ilko Čulić

Antiinfantilni paket za ljetne vrućine

Sedam novih albuma donose glazbu potpuno različitu od uobičajeno programiranih ljetnih dance pjesmica - originalnu, istraživačku, raskošnu, te uhu nadasve ugodnu

Tipični ljetni hitovi su programirano infantilne dance pjesmice od kojih teško možete pobjeći jer će vas kao krvožedni komarci slijediti na svakom koraku, od plaže do plesnog podija. Sudeći prema trenutačnom poretku na svjetskim top listama, uz nezaobilaznu Lady GaGu, ovog ljeta najuporniji će biti Pitbull, Rihanna, Jennifer Lopez, David Guetta i Black Eyed Peas. Ako imate drugačije glazbene preferencije, najzdravija alternativa je filanje iPoda već provjerenim favoritima poput Adele ili pak s nekoliko novih albuma koji dobro podnose ljetne vrućine, a dovoljno su kvalitetni da vam neće dosaditi nakon drugog slušanja. Možete početi s albumom “Both Ways Open Jaws” pariškog banda The Dø koji je bio najugodnije iznenađenje šestog INmusic festivala.


Za razliku od ekstatičnog jarunskog koncerta ispunjenog mješavinom art-rocka i psihodelije, na drugom albumu The Dø dominiraju poluakustične pjesme sporijeg tempa s kojima bi svestrani producent i multiinstrumentalist Daniel Levy i njegova finska partnerica Olivia Merilahti mogli zauzeti istaknuto mjesto na europskoj indie-pop sceni, negdje između Lykke Li i Bat For Lashes. “Both Ways Open Jaws” najprije je objavljen u Belgiji, Švicarskoj i Francuskoj, gdje su The Dø prije tri godine prodali pola milijuna primjeraka debi albuma “A Mothful”, a ostatak svijeta pokrivat će na jesen preko renomiranog kalifornijskog indie labela Six Degrees. Među najnovijim izdanjima nezavisnih nakladnika svakako treba izdvojiti i “Culture Of Fear”, šesti studijski album u diskografiji washingtonskih downtempo velemajstora Thievery Corporation. Dok se najavni singl s naslovnom pjesmom u kojoj gostuje bostonski reper Mr Lif naslanja na antiglobalistički intoniran prethodni album “Radio Retaliation”, veći dio novog materijala zvuči kao flashback u devedesete. To će najviše razveseliti stare fanove koji su se trajno navukli na Thievery preko ranih albuma “Sounds From The Thievery Hi-Fi” i “Mirror Conspiracy”. Rob Garza, Eric Hilton i njihova sve brojnija koncertna pratnja ovog ljeta neće posjetiti Hrvatsku, ali možete ih gledati na mađarskom festivalu Balaton Sound (10. srpnja) ili u austrijskom Woodfordu, na festivalu Splendour In The Grass (30. srpnja). Kalifornijski electro-rock trio Foster The People će nakon Glastonburyja nastupiti na nekoliko zapadnoeuropskih festivala, ali najveći dio njegove ljetne turneje podređen je neočekivanim uspjesima na domaćem terenu s hit singlom “Pumped Up Kicks” koji je od lani imao 300.000 downloada i debi albumom “Torches” koji je prije nekoliko tjedana ušao na američki Top 10.

Dvadesetsedmogodišnji pjevač, klavijaturist i gitarist Jack Foster okupio je bend tek pretprošle jeseni, a munjeviti proboj započeo je promocijom u internetskoj blogosferi. “Pumped Up Kicks” pročitan je kao kalifornijski odgovor na razvikani MGMT, no nakon preslušavanja svih 12 pjesama jasno je da ti dečki imaju još aduta koji se protežu sve do vještog preuzimanja naslijeđa west coast popa iz hipi epohe. S američkog zapada krenuo je i synth pop band YACHT, utemeljen 2002. godine u Portlandu kao solo projekt Jonathana Bechtolta. Na preklanjskom četvrtom albumu “See Mystery Light” pridružila mu se pjevačica Claire L. Evans, a jednako bitan potez bio je transfer na njujorški disco-punk label DFA. Novi album “Shangri-La” prožet je hipnotičkim ritmovima koji podsjećaju na radove starijeg i puno poznatijeg kolege Jamesa Murphya, ali YACHT nije preslika LCD Soundsystema. Od prvog singla “Dystopia (The Earth Is On Fire)” do briljantne sedmominutne pjesme “Tripped and Fell In Love”, Jonathan i Claire zaokupljeni su vlastitom rekonstrukcijom zvuka 80-ih, u kojoj se manje nego Murphy pozivaju na Talking Headse, a više istražujuju naslijeđe The Carsa i power-pop sekcije novog vala. U ponudi ljetnih albuma posebno mjesto zauzima jedanaesti solo projekt kultnog kalifornijskog roots-rock kantautora Davea Alvina, prigodno naslovljen “Eleven Eleven”. Alvin je 1979. u Los Angelesu osnovao grupu The Blasters, prvu poznatu prethodnicu suvremene Americane. U njegovoj diskografiji naći ćete još mnogo starih zasluga (The Flesh Eaters, The Gun Club), ali to sve stignete istražiti kasnije. “Eleven Eleven” donosi nekoliko sjajnih pjesama u kojima će podjednako uživati ljubitelji urbanog bluesa, alter-countrya i klasičnog rocka. “Johnny Ace Is Dead“ je dirljiva posveta prerano preminulom rock’n’roll pioniru iz 1950-ih, a nimalo ne zaostaju “Gary, Indiana 1959“ i “Run Conejo Run” u kojima Dave Alvin zvuči kao reinkarnacija Bo Diddleya. Stara dama Susana Baca zablistala je sredinom 1990-ih na kompilaciji “The Soul Of Black Peru” kao najvrjednije otkriće južnoameričke world music ekspedicije Davida Byrnea. Trajno se povezala s njegovom izdavačkom kućom Luaka Bop i osigurala prostor za etnomuzikološka istraživanja poput novog albuma “Afrodiaspora” na kojem je pokazala koliko su afrički utjecaji duboko ukorijenjeni u cijeloj Latinskoj Americi.

Bogatu mješavinu peruanskih, ekvadorskih, venezuelanskih, kolumbijskih, kubanskih i portorikanskih ritmova zaokružila je afro-latin verzijom klasičnog New Orleans funka “Hey Pocky Way” (The Meters), a najviše komplimenata zaslužila je udruživanjem sa zvijezdama portorikanskog reggaetona Calle 13 u pjesmi “Plena Bomba”. U paket ljetnih albuma možete ubaciti i novi Bon Iver, makar se američki indie-folk kantautor Justin Vernon sa svojim tročlanim bandom teško uklapa i u najširu definiciju ljetne glazbe. Nakon hvaljena prvijenca “For Emma, Forever Ego”, Bon Iver je definitivno prerastao početni kult status, što je potvrđeno i Justinovim gostovanjem na posljednjem albumu Kanyea Westa “My Beautiful Dark Twisted Fantasy”. Stoga nimalo ne iznenađuju neumjereni kritičarski hvalospjevi za album “Bon Iver”, ali baš nitko nije prognozirao da će to prvih dana ljeta biti jedno od najtraženijih izdanja i u Americi i u Britaniji.

Vezane vijesti

Redknapp: "Odbijeno 40 milijuna funti za Modrića"; pogledajte šalu na njegov...

Redknapp: "Odbijeno 40 milijuna funti za Modrića"; pogledajte šalu na njegov račun

Menadžer Tottenhama Harry Redknapp otkrio je da su posljednjeg dana prijelaznog roka odbili veliku ponudu Chelseaja za hrvatskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika