Objavljeno u Nacionalu br. 815, 2011-06-28

 

SDP, HNS i IDS u Rijeci i Primorju ipak idu zajedno na izbore

Ne iznenađuje što je i dio SDP-ovaca iz Primorja i Istre također razmišljao o podjeli Kastavske kupine, procijenivši da u tom slučaju imaju veće šanse za bolje pozicije na izbornoj listi

Vodeći predstavnici SDP-a, HNS-a i IDS-a demantirali su za Nacional prošlotjednu najavu prema kojoj opozicija u VIII. izbornoj jedinici planira nastupiti u dva bloka. Informaciju je objavio Novi list, a u tekstu se navodi da zbog neslaganja unutar Kastavske skupine postoji inicijativa da se na izbore iziđe u dvije grupacije, od kojih bi prvu sačinjavali SDP i HNS, a drugu IDS i Hrvatska stranka umirovljenika. U vrhu SDP-a su odbacili ovu ideju i tvrde da nikada nisu razmišljali o razbijanju Kastavske skupine. U razgovoru za Nacional, napomenuto je da je riječ o ideji koju su u medije plasirali nižerangirani članovi HNS-a, koji strahuju da neće uspjeti ući u idući saziv Sabora.

Na određeni način to je točno – VIII. jedinica predstavlja snažno oporbeno uporište, u kojem Kastavska skupina očekuje 10 ili 11 mjesta. No problemi nastaju kod raspodjele jer IDS očekuje najmanje tri zastupnička mandata, HNS i HSU dva, a to znači da bi SDP-u ostalo pet ili šest, što je manje nego 2007. kada je u ovoj jedinici osvojio sedam saborskih mandata. Ne iznenađuje što je i dio SDP-ovaca iz Primorja i Istre također razmišljao o podjeli Kastavske kupine, procijenivši da u tom slučaju imaju veće šanse za bolje pozicije na izbornoj listi. U vodstvu Socijaldemokratske partije ova je inicijativa odbačena jer bi se time otvorio opasan presedan. Izvjesno je da bi nezadovoljnici u nekim drugim jedinicama također otvorili pitanje odvojenog nastupa, a to bi na kušnju stavilo i cjelokupni zajednički nastup opozicije. Budući da je na izborima 2003. i 2007. oporba osvojila više glasova od HDZ-a, a poražena je zbog nespremnosti na stvaranje predizbornih koalicija, ovoga puta će poduzeti sve kako bi ostali homogeni i došli u priliku formirati iduću vladu. No posljednji događaj iz VIII. izborne jedinice pokazuje da grupaciju SDP-HNS-IDS-HSU očekuju prilični problemi u budućim pregovorima o sastavu izbornih lista.

Najkraće, sve se svodi na to koliko će SDP biti spreman prepustiti HNS-u, kao bitno slabijem, ali glavnom koalicijskom partneru. Dok u HNS-u očekuju između 15 i 18 mandata, u SDP-u smatraju da je riječ o pretjeranom zahtjevu. Narodna stranka ima dobar rejting jedino u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Gradu Zagrebu, dok u ostalim regijama uglavnom ne prelazi izborni prag. U takvoj konstalaciji, u SDP-u su zauzeli stav prema kojem će Radimiru Čačiću "ponuditi bitno više od sadašnjih sedam mandata, ali i on mora reducirati svoje zahtjeve". Idući tjedni pokazati će hoće li se zakomplicirati odnosi unutar Kastavske skupine ili će četiri opozicijske stranke relativno jednostavno konkretizirati zajednički nastup na parlamentarnim izborima.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika