Objavljeno u Nacionalu br. 815, 2011-06-28

Autor: Marko Biočina

HDZ ide na izbore bez Mačeka, a Kerum svoju kampanju vodi sam

SDP-ovu kampanju, kao i tijekom proteklih godina, trebala bi voditi Zinka Bardić, privremeno posuđena iz agencije Madison, ali ovoga puta uz pomoć agencije Bruketa&Žinić koja se istaknula radom u predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića

Ratko Maček (desno) i Miro Kovačić nakon dugo godina neće sudjelovati u kampanji HDZ-aRatko Maček (desno) i Miro Kovačić nakon dugo godina neće sudjelovati u kampanji HDZ-aPredizborno vrijeme unosan je period za hrvatske agencije i stručnjake za odnose s javnošću, a ove godine, s obzirom na krizu, utrka za dobivanje unosnih angažmana od strane političkih stranaka jača je nego ikada prije. Iako je najveći dio glavnih političkih stranaka već dogovorio suradnju, zanimljivo je da su dvije najveće agencije za odnose s javnošću u Hrvatskoj, Premisa i Millenium promocija, praktički donijele odluku da neće sudjelovati u kampanji te su bez angažmana. SDP-ovu kampanju, kao i tijekom proteklih godina, trebala bi voditi Zinka Bardić, privremeno posuđena iz agencije Madison, ali ovoga puta uz pomoć agencije Bruketa&Žinić koja se istaknula radom u predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića.

Inače, ta agencija poznata je po pristupu koji odudara od tradicionalnih metoda vođenja političkih kampanja, pa je ključno pitanje u kojoj će mjeri u SDP-u biti spremni prihvatiti takav pristup. HDZ bi nakon dugo vremena mogao voditi kampanju bez dugogodišnjeg izbornog stratega Ratka Mačeka. Iako bi, navodno, on želio sudjelovati i u ovoj kampanji, pa navodno i pod cijenu toga da radi besplatno, mogućnost njegova angažmana navodno je osobno odbacila premijerka Jadranka Kosor rekavši da ne želi surađivati s nekim tko je aktivno radio na gradnji kulta ličnosti Ive Sanadera. Mogući šef HDZ-ove kampanje mogao bi biti Slovenac Dejan Verčič, kojeg je premijerki navodno preporučio tamošnji premijer Borut Pahor. Ipak, hrvatski mediji netočno su prenijeli informaciju da bi Verčiča HDZ angažirao kao dio suradnje s agencijom Digitel. Ta informacija valjda se temeljila na činjenici da je Verčič bio jedan od suvlasnika slovenske agencije Pristop, koja je, pak, bila vlasnički povezana s Digitelom. Ipak, to više nije tako, Verčič je prodao svoj udjel u Pristopu, a ni ta tvrtka više nije udružena s Digitelom. Zbog toga je moguće da HDZ uistinu angažira slovenskog stručnjaka, ali pitanje je kako će on bez jake agencijske infrastrukture odraditi cjelokupnu kampanju. Problemi s PR-ovcima postoje i u HNS-u.

Njihovu kampanju trebala je voditi agencija Ankice Mamić IM&C koja već dugo brine o privatnom PR-u Radimira Čačića, no Vesna Pusić navodno je sklonija tome da se posao povjeri agenciji Hauska&Partner koja je vrlo dobro vodila njezinu predsjedničku kampanju. Konačan ishod toga vjerojatno će ovisiti o statusu Radimira Čačića, vezano za sudski proces koji se protiv njega vodi u Mađarskoj. Kampanju HSLS-a vodit će Boris Malešević, iskusni izborni strateg, čiji je posljednji angažman bio u predsjedničkoj kampanji Milana Bandića gdje je, navodno, u drugom krugu bio gurnut u stranu. Prema tim informacijama, vođenje Bandićeve kampanje za drugi krug izbora tad su preuzeli neformalni savjetnici Vinko Grubišić, Nedžad Haznadar i Nenad Ivanković, pa je moguće da će netko od spomenutih savjetovati zagrebačkog gradonačelnika na ovim izborima. Najizvjesnije je da bi to mogao biti Ivanković, s obzirom na savjetničku poziciju koju je nedavno dobio u Gradskom uredu za krizne situacije. Iako to još nije formalno potvrđeno, za očekivati je da bi kampanju Ladonje u Istri mogla voditi agencija Madison, s obzirom na to da je njezin vlasnik i glavni direktor Mladen Hrgarek blizak prijatelj s čelnikom Ladonje Plinijem Cuccurinom.

To je zanimljivo zato što je moguće da će u kampanji IDS-a sudjelovati Krešimir Macan, vlasnik agencije Manjgura, koji već godinama radi za IDS-ova gradonačelnika Pule Borisa Miletića. Kako su Hrgarek i Macan bivši partneri i suradnici koji su se rastali u ne baš idealnim okolnostima, bilo bi zanimljivo vidjeti njihov profesionalni okršaj u istoj izbornoj jedinici. Zapravo, od značajnijih političara u Hrvatskoj jedina nepoznanica je Željko Kerum, koji bi svoju kampanju na kraju mogao voditi sam.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
21/2/11

skyway, 28.06.11. 05:30

Sve je to u redu, samo kad ce Macek u Remetinec
I jos nesto - Vas Plamenko Cvitic nam je ostao duzan informaciju jal je guska jal je patka bila pored Macek Ratka, ono kad se od boli poslije razvoda braka otisnuo ploviti po Mediteranu!?


registracija
26/11/09

CH2710, 07.07.11. 12:25

Samo još ta smrdljiva lažovčina nedostaje... zar ih nema tako i tako previše u KRADEZEU..???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika