29.06.2011. / 13:01

Autor: Nacional.hr

Super hrana - 6 vrlo zdravih namirnica

Brusnica je bogata antioksidantima zbog čega pomaže u prevenciji tumora. Već je poznato da pomaže u liječenju infekcija urinarnog trakta, a pomaže i u sprečavanju bolesti desni. Pomaže u prevenciji moždanog udara jer vene čini fleksibilnijima

IlustracijaIlustracijaŠipak

Šipak ili nar je bogat antioksidansima, bogatiji od zelenog čaja i crvenog vina. Nekoliko studija je pokazalo da je šipak dobar za smanjenje rizika od raka kože, a uništava i stanice raka dojke i prostate. Dobar je i za borbu protiv Alzheimerove bolesti, a štiti i arterije, prenosi Prevention.

Kivi

Ovo voće štiti od štetnog utjecaja slobodnih radikala i bogato je vitaminom E. U jednoj studiji su sudionici 28 dana jeli 2-3 kivija na dan, nakon čega im je drastično smanjen rizik od stvaranja krvnog ugruška, a utvrđeno je i da im je za 15 posto pala razina triglicerida, masnoća povezanih sa srčanim udarom.

Ječam

Neke žitarice, poput pšenice i zobi, su zdrave samo neprerađene, no kod ječma je stvar drugačija, prerađeni i neprerađeni ječam i dalje sadržava vlakno beta glukan. Ječam snizuje loši kolesterol, prema jednom istraživanju čak ta 17 posto, a smanjuje i razinu šećera u krvi pa je zato idealan za dijabetičare.

Brusnica

Brusnica je bogata antioksidantima zbog čega pomaže u prevenciji tumora. Već je poznato da pomaže u liječenju infekcija urinarnog trakta, a pomaže i u sprečavanju bolesti desni. Pomaže u prevenciji moždanog udara jer vene čini fleksibilnijima. Otkriveno je i da brusnica pomaže u iskorijevanju bakterije E.coli, blokirajući njeno djelovanje.

Klice brokule

Već je dobro poznato da je brokula među najzdravijim povrćem, no ima i nešto još zdravije, brokuline klice. Brokula ubija stanice tumora i sprečava njihov rast, dobra je i za zaštitu srca jer smanjuje razinu kolesterola u krvi. Brokula štiti i očnu mrežnicu od štetnog efekta ultraljubičastog zračenja.

Kefir

U jednom istraživanju na miševima dokazana je da kefir smanjuje broj antitijela koja su povezana sa alergijama na hranu. U jednom istraživanju je kod žena starijih od 50 godina, koje su pile kefir, smanjen rizik od raka dojke.

Vezane vijesti

Zdravo je i "light", ali budi apetit

Zdravo je i "light", ali budi apetit

Mnoge žene koje poznajem trude se biti što mršavije, odnosno, održavati svoju tjelesnu težinu što više u granicama koje su im zadali drugi ili su pak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika