30.06.2011. / 13:20

Autor: Nacional.hr

Nobilo pisao Bajiću

Jadranka Kosor je potencijalni osumnjičenik, ne možete se sastati s njom

Nobilo traži da Bajić odbije sastanak s premijerkom i tako zaštiti "uredan tijek kaznenog postupka"

Anto NobiloAnto NobiloOdvjetnik Damir Polančeca, Anto Nobilo uputio je glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću otvoreno pismo u vezi s najavljenim sastankom premijerke Jadranke Kosor i predstavnika DORH-a.

Nobilo piše kako se glavni državni odvjetnik Bajić ne može sastati s njom jer je to "u oštroj je suprotnosti sa interesima kaznenog postupka i narušava princip prava na pravično suđenje". Dodaje i kako bi prejmijerka Kosor u tom kaznenom predmetu trebala imati status svjedoka ili čak osumnjičenika.

Otvoreno pismo Ante Nobila glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću prenosimo u cijelosti.

Poštovani,
današnji mediji izvještavaju da je premijerka Jadranka Kosor zatražila sastanak s Vama povodom „vrlo ozbiljnih nagađanja o istragama koje se vode protiv bivšeg premijera Ive Sanadera".

Sastanak koji predlaže premijerka Kosor u oštroj je suprotnosti sa interesima kaznenog postupka i narušava princip prava na pravično suđenje u predmetu broj K-US-145/11 .

Naime, gđa Jadranka Kosor u ovom kaznenom predmetu zasigurno mora imati status svjedoka, a ako se na nju primjene isti kriteriji kao i na mog klijenta g. Damira Polančeca, onda bi mogla postati i osumnjičenik.

U takvim okolnostima, upoznavanje budućeg svjedoka (ili osumnjičenika) sa detaljima iz tajne USKOK-ove istrage, bilo bi teško kršenje zakona u kaznenom postupku i prava mog klijenta.

Ovakve tvrdnje temeljim na slijedećim činjenicama:
Jadranka Kosor je kao član Predsjedništva HDZ-a, nakon što je bila detaljno upoznata sa svim relevantnim činjenicama, glasala za prijenos upravljačkih prava nad INA-om MOLu. Isto je učinila u odnosu na izdvajanje plinskog posla iz INA-e.
Jadranka Kosor je u svojstvu potpredsjednice Vlade u više navrata na sjednicama užeg kabineta Vlade raspravljala o svakoj fazi pregovora između Vlade RH i MOL-a, te zajedno sa ostalim ministrima odobrila svaki bitan pregovarački stav Vlade RH u odnosu na MOL.
Jadranka Kosor bila je na čelu Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja u trenutku kad je taj fond prodao svojih 7% dionica INA-e MOL-u na koji način je RH pala ispod 51% vlasništva dionica INA-e. Bez toga pada udjela vlasništva, ne bi ni došlo do pregovora o upravljačkim pravima u INA-i.

Gđa. Jadranka Kosor je po posebnoj odluci premijera Ive Sanadera bila u timu Vlade RH (Dropulić, Šuker, Polančec, Kosor) koji je usuglašavao posljednje verzije ugovora Vlade RH i MOL-a i to do najsitnijeg detalja.

Tek kad su ugovori od strane te komisije odobreni oni su išli na glasanje u Vladu RH.
U završnoj fazi pregovora, Jadranka Kosor je osobno učestvovala u pregovorima sa predstavnicima MOL-a.

Jadranka Kosor, kao potpredsjednica Vlade RH glasala je za završni tekst ugovora sa MOL-om, nakon prethodne detaljne prezentacije izvršene od strane Damira Polančeca.

Konačno, Jadranka Kosor je ovlastila Damira Polančeca da potpiše ugovore s MOLom koje danas želi osporiti.

Nakon što je Jadranka Kosor postala predsjednica Vlade RH osobno je vodila sastanke na kojima se odlučivalo o uvjetima preuzimanja tvrtke Prirodni plin d.o.o., te o rokovima u kojima bi se ta transakcija imala izvršiti i ni jednom nije osporila eventualno izvršenje preuzetih obveza. Da je išta u do tada potpisanim ugovorima bilo štetno ili sporno ne bi nastavljala pregovore o uvjetima ispunjenja preuzetih obveza, već bi tražila raskid ugovora.

Dapače, osobno je predsjedala nastavnim sastancima sa MOL-om na tu temu te poduprla Aneks Glavnog ugovora o plinskom poslovanju kojeg je odobrila vlada kojoj je bila na čelu.

Zbog svih izloženih činjenica, molimo Vas da odbijete predloženi sastanak i tako zaštitite uredan tijek ovog kaznenog postupka.

Odvjetnik
Anto Nobilo

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 30.06.11. 13:51

Konacno nakon duzeg vremena nesto normalno.

Dajte mi da ja, ja, ja, vidim sta se to kuha i kakva je to juha. Stvarno ovo sve vodi u propast.


registracija
2/6/11

stereo, 30.06.11. 14:56

Of, limi Bože a kaj sad, opet neki žuti, crni, crveni vragovi protiv vladajućih.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika