Objavljeno u Nacionalu br. 464, 2004-10-05

Autor: Robert Bajruši

DOGMOM PROTIV KLONIRANJA

Terapeutsko kloniranje: Vlada se priklonila Crkvi protiv znanstvenika

Vlada Ive Sanadera popustila je pritiscima Katoličke crkve i odbacila jednoglasne zaključke Nacionalnog bioetičkog povjerenstva koje je podržalo kloniranje u terapeutske svrhe gdje bi znanstvenici bolesne stanice zamjenjivali zdravima i u budućnosti liječili dijabetes i neuromuskulaturne bolesti

Stajalište državne vlasti i Crkve ne prihvaća se u liječničkim krugovima.Stajalište državne vlasti i Crkve ne prihvaća se u liječničkim krugovima.Vlada Ive Sanadera popustila je prošlog tjedna pod snažnim pritiscima Katoličke crkve i prihvatila zabranu istraživanja matičnih stanica. Akcija je provedena u potpunoj tajnosti u nekoliko posljednjih mjeseci, a to što je iz Vlade procurila informacija o uplitanju Vatikana prilično je oneraspoložila crkveni vrh u Zagrebu, doznaje Nacional. Šokantan je podatak da je Vlada usvojila zahtjev Vatikana koji je dijametralno suprotan stajalištu Europske unije koja podržava razvitak kloniranja u zdravstvene svrhe.

Pritom je prešućen frapantan podatak da je Sanaderov kabinet u izrazito znanstvenom pitanju dao prednost crkvenim stajalištima, odbacivši jednoglasne zaključke Nacionalnog bioetičkog povjerenstva koje je podržalo kloniranje u terapeutske svrhe. Povjerenstvo je osnovala vlada i njegove preporuke u pravilu se poštuju pri donošenju zakona. Svih 20 članova Povjerenstva ?liječnici, pravnici, članovi organizacija za zaštitu ljudskih prava, ali i dvojica teologa, Tonći Matulić i fra Ilija Živković ? ove su godine dva puta u pisanom obliku podržali terapeutsko kloniranje koje bi u budućnosti moglo dovesti do izlječenja dijabetesa, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te drugih neuroloških oboljenja.

Ukratko, terapeutsko kloniranje omogućava dosad neviđen medicinski napredak. Matične stanice jedine su ljudske stanice koje se mogu razviti u nove stanice ili ljudsko tkivo. Pomoću njih znanstvenici kane bolesne stanice zamjenjivati zdravima, a zasad se planiraju liječiti dijabetes i neuromuskularna oboljenja. Jedan je od najpoznatijih zagovornika te metode američki glumac Christopher Reeve, bivši Superman koji je paraliziran otkako je 1995. pao s konja i slomio kralježnicu. Reeve vjeruje da bi matična terapija omogućila obnavljanje prekinutih živaca u leđnoj moždini, tako da bi opet mogao hodati. Premda se prvi rezultati terapeutskog kloniranja mogu očekivati najmanje za deset godina, posve je jasno da bi ta metoda bila spas za milijune osoba koje boluju od neizlječivih bolesti.

Prvi put članovi Povjerenstva za bioetiku još su u svibnju podržali stajalište Europske unije, a istu stvar ponovili su na prošlotjednom sastanku, koji je održan na traženje Hrvatske misije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi. Tamošnji diplomatski predstavnici Republike Hrvatske primili su početkom srpnja prijedlog rezolucije koji u ime nekoliko desetaka zemalja, predvođenih Vatikanom i SAD-om, zastupa Kostarika i o njemu će se u sjedištu UN-a odlučivati ovoga mjeseca. Tzv. kostarikanska rezolucija odiše snažnim crkvenim utjecajem i zahtijeva zabranu bilo kakva kloniranja, čak i terapeutskog.

Jedna od formulacija glasi da je “kloniranje odbojno s moralnog stajališta”, spominje se da na taj način ljudi preuzimaju božje dužnosti i iznose više-manje teološki argumenti. Osim Bushove i Wojtyline administracije, prijedlog rezolucije podržavaju i Albanija, Italija, Australija, Filipini, Argentina, Čile, Salvador, Panama, Benin, Čad, Burundi i još desetak afričkih i latinskoameričkih zemalja. Njima se sada pridružuje Hrvatska, a vjerojatno i katoličke države poput Irske, Poljske i Slovačke.

Nacionalno bioetičko povjerenstvo odbacilo je kostarikansku rezoluciju i podržalo stajalište Europske unije koje se protivi reproduktivnom kloniranju, no eksplicitno podržava terapeutski razvoj matičnih stanica. Najjači su europski zagovornici terapeutskog kloniranja Britanija, Belgija, Francuska, Finska, Danska, Mađarska i Grčka, a podržavaju ga i najjače azijske zemlje, Kina i Japan. Da ponegdje ni snažna prisutnost Katoličke crkve nema presudan utjecaj, pokazuje podrška terapijskom kloniranju u Španjolskoj i Brazilu. Glavni je krivac za eliminiranje bilo kakve mogućnosti kloniranja Andrija Hebrang, koji kao ministar zdravstva uopće ne komunicira s Povjerenstvom i zbog njegova animoziteta prema pojedinim njegovim članovima Hrvatska je popustila vatikanskim pritiscima.

Zbog njih je nastala čudna situacija i u razmaku od samo četiri mjeseca Saanderova je vlada podržala dva zakona koji su u koliziji: 27. svibnja donesen je Prijedlog zakona o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskog tijela, koji dopušta kloniranje u terapeutske svrhe, dok se prošlotjednim prijedlogom Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji u članku 27. rezolutno odbacuje mogućnost kloniranja. Posvemašnji je nesklad razumljiv jer se u međuvremenu pojavila Kostarikanska rezolucija koja brani crkveno stajalište. Osim toga, protivljenjem kloniranju HDZ pokušava kompenzirati vlastitu nespremnost na prihvaćanje glavnog zahtjeva crkvenih krugova, a to je zakonska zabrana pobačaja. Nakon smjene vlasti, Crkva je očekivala barem znatnu zakonsku redukciju prava na pobačaj, ali unutar HDZ-a zaključeno je da bi prihvaćanje tog zahtjeva izazvalo burne javne prosvjede, a Hrvatsku predstavilo kao jednu od najkonzervativnijih europskih zemalja. Stoga je zahtjev prešutno odbačen, a kako bi se udobrovoljila najveća vjerska zajednica, povremeno su se u medijima objavljivale pokajničke storije, poput one dr. Darka Milinovića, HDZ-ova potpredsjednika Sabora koji se javno pokajao zbog stotina pobačaja koje je obavio dok još nije bio svjestan što čini.

Mnogo hrabriji nisu bili ni u SDP-u jer je Nacionalno bioetičko povjerenstvo 2003. bivšoj vladi ponudilo zakonski prijedlog koji sadržava mogućnost terapeutskog kloniranja, ali je iz Račanova kabineta odgovoreno kako nisu ludi baviti se takvim pitanjima u izbornoj godini. I bez rasprave o matičnim stanicama izgubili su izbore, a visokopozicionirani član SDP-a potvrdio je prije nekoliko dana za Nacional da unutar najjače oporbene stranke baš i nisu sigurni kakva je razlika između reproduktivnog i terapeutskog kloniranja. Budući da Hrvatska te zakone treba donijeti do kraja listopada, bit će zanimljivo kojim će se argumentima u saborskoj raspravi služiti vlast, a kojima oporba.

“Bioetičko povjerenstvo proljetos je, na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova, podržalo kloniranje u terapijske svrhe, a odbacilo mogućnost kloniranja ljudi. U svijetu traje sukob protivnika bilo kakvog kloniranja, čiji su stavovi izneseni u rezoluciji koju predlaže Kostarika, dok su s druge strane Britanija i niz država koje podržavaju tu metodu radi napretka medicine. Britanska vlast nedavno je odobrila početak istraživanja matičnih stanica ekipi sveučilišta u Newcastleu, koje vodi dr. Miodrag Stojković, a uskoro će isto odobrenje dobiti i Ian Wilmut, koji je kreirao ovcu Dolly”, ističe Slobodan Vukičević, predsjednik Nacionalnog bioetičkog povjerenstva.

Vukičević smatra da je iznimno loše što Vlada izbjegava javnu raspravu o toj temi: “Politika ne smije imati monopol u ovako važnim medicinsko-etičkim pitanjima, a odluke se posebno ne smiju donositi na temelju predrasuda. Ako baš hoćete, ni oko djece iz epruvete nije isprva bilo konsenzusa, a u Crkvi se mislilo da je riječ o nečemu neprirodnom. Danas, kad se na taj način rodilo 12.500 ljudi, više nitko ozbiljan ne osporava etičnost takva postupka, a slično je i s najnovijim otkrićem matičnih stanica, odnosno njihovom terapeutskom primjenom.” Slično razmišlja i dr. Nikica Gabrić, koji tvrdi da se još jednom dogmama pokušava vladati svijetom: “Prije 40 godina i transplantacija organa predstavljena je kao etička dvojba, dok je danas riječ o rutinskoj medicinskoj tehnici. Bit je medicinskih istraživanja da se liječenjem dođe i do odgovora na pitanje kako je i zašto postao čovjek. Upotreba matičnih stanica u terapijske svrhe pomoći će bolesnicima, ali i svima nama da doznamo odgovore na ta pitanja.”

Stajalište državne vlasti i Crkve ne prihvaća se u liječničkim krugovima. Ugledni zagrebački ginekolog smatra da je Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji maksimalno restriktivan jer ne dopušta čak ni stvaranje banke matičnih stanica za vlastite potrebe. “Potpuno je nerazumno ne dopustiti prikupljanje krvi iz pupkovine novorođenog djeteta, koja bi se pohranila i čuvala ako ono poslije oboli, primjerice od dijabetesa. U tom slučaju iz njegove vlastite krvi izvukle bi se matične stanice koje bi omogućile izlječenje, ali prema prijedlogu Sanaderove vlade ni ta mogućnost nije dopuštena.” Na pitanje zašto se liječnici nisu javno suprotstavili takvim zakonskim propisima, odgovara: “U ovoj se zemlji još uvijek nije uputno suprotstavljati crkvenim stajalištima.”

Nacionalov izvor blizak Vladi tvrdi da je Sanader ovaj put odlučio poslušati Hebranga, a time i zakonsku zabranu bilo kojeg oblika kloniranja. Bliže se predsjednički i lokalni izbori i HDZ mora vratiti imidž konzervativne stranke, kao i povjerenje crkvenih krugova. Argumenti su za ovakvu odluku brojni, od pridruživanja nizu država koje podupiru Kostarikansku deklaraciju, stavova Crkve i tradicionalnih skupina, do toga da je Hrvatska ionako presiromašna da bi ulagala u istraživanje matičnih stanica koja koštaju stotine milijuna dolara. Ako sve to zajedno još donese poneki glas na izborima, nešto popucale veze na relaciji HDZ ? Kaptol nanovo će se učvrstiti.

Zakonska kolizija
Zakonski prijedlog o uzimanju i presađivanju dijelova tijela pozitivno se određuje glede krvotvorenih matičnih stanica. Tako u članku 20. piše da je dopušteno “prikupljanje i pohranjivanje matičnih stanica iz pupkovine živorođenog djeteta. Mogu se upotrijebiti za presađivanje srodnicima i nesrodnicima.” Suprotno od toga Prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji u članku 27. zabranjuje kloniranje ljudskog bića.

Za i protiv
Američki predsjednik George W. Bush najpoznatiji je protivnik terapijskog kloniranja. Zahvaljujući podršci vjerskih skupina, Bush je zabranio državno financiranje takvih istraživanja, a sada sličnu stvar pokušava nametnuti i pomoću Ujedinjenih naroda. Američki je predsjednik vjernik i smatra da svako kloniranje čovjeka, čak ako je i provedeno u terapeutske svrhe, znači stvaranje ljudskog života na neprirodan način, dok je uništavanje embrija zapravo legalizirano ubojstvo. Premda u nizu pitanja imaju drukčija stajališta, u zabrani terapijskog kloniranja SAD ima najvećeg saveznika u Vatikanu i papi Ivanu Pavlu II.
Upravo na nagovor SAD-a, Kostarika je u UN-u predložila nacrt Rezolucije o zabrani svih vrsta kloniranja, ali je zbog suprotstavljanja brojnih zemalja glasovanje odgođeno. To je protumačeno kao poraz američke diplomacije, jer u sve većem broju zemalja raste podrška belgijskoj inicijativi prema kojoj bi UN donio rezoluciju o općoj zabrani reproduktivnog kloniranja, dok bi svaka zemlja samostalno odlučivala hoće li dopustiti terapijsko kloniranje. Prije nepuna dva mjeseca takvu odluku donijela je Britanija, a nedavno je u San Franciscu odlučeno da se u tu svrhu u idućih 10 godina ulože 3 milijarde dolara.

Vezane vijesti

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko usprotivio se u ponedjeljak planiranom nastavku gradnje pravoslavne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika