Objavljeno u Nacionalu br. 464, 2004-10-05

Autor: Plamenko Cvitić

POLICIJSKI IGROKAZ ZA HAAŠKU TUŽITELJICU

Carla Del Ponte još uvijek tvrdi da se general Gotovina skriva u Hrvatskoj

Glavna haaška tužiteljica ne vjeruje da Gotovina nije u Hrvatskoj, a premijer Sanader, zbog bojazni od mogućeg negativnog izvješća o suradnji s Haaškim sudom koje će ona uskoro podnijeti Vijeću ministara EU i Vijeću sigurnosti UN-a, nije osporio optužbe, poslušno sluša zahtjeve tužiteljice i ne zna što će učiniti

Osnovni je problem u tome što Carla Del Ponte jednostavno ne vjeruje predstavnicima hrvatskih vlasti.Osnovni je problem u tome što Carla Del Ponte jednostavno ne vjeruje predstavnicima hrvatskih vlasti.Carla del Ponte još smatra da se Gotovina skriva u Hrvatskoj ili BiH, rekao je prošlog vikenda Nacionalovu novinaru visoki predstavnik Sanaderove vlade i dodao: “Prošlotjedni sastanci hrvatskih ministara Miomira Žužula i Vesne Škare-Ožbolt s glavnom haaškom tužiteljicom protekli su u dvojakom ozračju: dok se u slučaju žalbe na odluku o nepuštanju generala Čermaka i Markača tužiteljstvo Haaškog suda izrazilo pozitivno i pridružilo zahtjevu branitelja generala, slučaj Gotovina još je težak kamen spoticanja u odnosima hrvatske Vlade s Haaškim tribunalom.” Kako ističe Nacionalov izvor, osnovni je problem u tome što Carla Del Ponte jednostavno ne vjeruje predstavnicima hrvatskih vlasti, o čemu je Nacional pisao još prije dva tjedna: u kolovozu ove godine haaška je tužiteljica izvijestila hrvatskog premijera da posjeduje fotografiju koja prikazuje odbjeglog generala Gotovinu u Brelima kod Makarske. Umjesto da zatraži navodnu fotografiju na uvid, pa i eventualno utvrdi, odnosno ospori njezinu vjerodostojnost, premijer Sanader je na područje makarske rivijere u najstrožoj tajnosti poslao desetke agenata koji su u nekoliko dana pročešljali cijelo područje. Odbjeglog generala, dakako, ondje nisu našli.

Ipak, kolovoški je slučaj dodatno oslabio Sanaderovu poziciju u odnosu na Haaški tribunal i međunarodnu zajednicu. S jedne strane, Sanader je pokazao da će skočiti na svaki mig Carle Del Ponte, odnosno bez opiranja učiniti sve što haaška tužiteljica zatraži. S druge strane, u tom trenutku Sanader nije ni jednom rječju pokušao demantirati ili dovesti u pitanje mogućnost da se general Gotovina nalazi na tom području, što je, kako ističe Nacionalov izvor blizak Haaškom tribunalu, upravo i bila trik situacija Carle Del Ponte: “Da imate dokaze ili vjerujete da se general Gotovina nalazi izvan Hrvatske, na tvrdnju da je on na plaži u Brelima vjerojatno biste zakolutali očima i s podsmijehom negirali tu mogućnost. Ako, međutim, u tom trenutku bez opiranja pročešljate makarsku rivijeru, to znači da ni sami niste sigurni gdje se Gotovina zapravo nalazi. Tako si je Sanader dao autogol, a Carla Del Ponte dobila snažan argument za jačanje svog pritiska na Hrvatsku”, ističe Nacionalov izvor.

Kako je poznato, glavnoj haaškoj tužiteljici 1. siječnja 2005. istječe mandat pri Haaškom sudu. Nakon tog datuma ona će u Haagu nastaviti sudjelovati u već započetim procesima, no istodobno će tražiti prilike za nastavak međunarodne karijere. Dobri poznavatelji haaških prilika ističu da bi sebe voljela vidjeti u ulozi tužiteljice na Međunarodnom sudu za ratne zločine osnovanom prije dvije godine. Da bi si povećala šanse za novu odskočnu dasku u karijeri, glavna haaška tužiteljica u posljednjim mjesecima svog mandata mora na međunarodnom planu izgraditi imidž “tvrde”, uspješne i beskompromisne tužiteljice, jer se proteklih godina početni stav o njoj uvelike izmijenio jačanjem utjecaja Amerikanaca i predsjedništva Haaškog tribunala. Prilika za dokazivanje vlastite čvrstine, barem u odnosu na Hrvatsku, glavna će haaška tužiteljica imati već ovog mjeseca: pred Vijećem ministara EU sredinom listopada podnijet će izvješće o suradnji Hrvatske s Haaškim tribunalom, a sredinom studenoga u New Yorku će o tome izvijestiti i Vijeće sigurnosti UN-a.

Svjesni da bi eventualna negativna izvješća haaške tužiteljice mogla nanijeti ozbiljne štete hrvatskim nastojanjima na međunarodnom planu, predstavnici hrvatske Vlade predvođene Ivom Sanaderom prije dva tjedna pokrenuli su veliku policijsku hajku u kojoj su u dva dana pretresene kuće nekoliko navodnih Gotovininih pomagača. Dakako, osim trofejnog revolvera iz 2. svjetskog rata i nekoliko pornića policija nije pronašla nijedan dokaz koji bi upućivao na moguću lokaciju odbjeglog generala ili mogućnost da netko od privedenih uopće i komunicira s Gotovinom. Tako su navodni Gotovinini pomagači, o kojima se već dvije godine piše po hrvatskim medijima, pušteni na slobodu i akcija je prošla bez većih uzbuđenja.

Uvjereni da će taj političko-policijski igrokaz Carla Del Ponte doživjeti kao dokaz hrvatskih nastojanja da se general Gotovina pronađe, Miomir Žužul, Vesna Škare-Ožbolt i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u srijedu, 29. rujna, bezbrižno su otputovali u Haag. Ondje ih je, međutim, dočekalo neugodno iznenađenje: nakon kurtoaznog dijela sastanka u kojem je Carla Del Ponte iskazala optimistične stavove o puštanju generala Čermaka i Markača na slobodu, u sljedećem dijelu sastanka u trenutku je promijenila raspoloženje: prisutnim je predstavnicima hrvatskih vlasti hladno objasnila da ju “predstava” s premetačinama stanova Gotovininih pomagača nimalo nije impresionirala: “Carlu Del Ponte zanima samo gdje je Gotovina. Ništa više. Nju ne zanima komu će hrvatska policija pretresti kuće i stanove, koga će pozvati na obavijesni razgovor, što će se naći prilikom pretresa. Zanima ju samo gdje je Gotovina. ‘Ako nije u Hrvatskoj’, rekla je, ‘recite mi gdje je’?”, prepričao je Nacionalovu novinaru sadržaj haaškog sastanka visoki predstavnik hrvatske Vlade.

Kako ističu Nacionalovi izvori, iz svih tih razloga premijer Sanader proteklih je dana vrlo ljut na haaško tužiteljstvo: prošlog je tjedna neočekivano u Haag s dva zadatka poslao i ministra vanjskih poslova Miomira Žužula. Prvi je zadatak bio vezan uz Sanaderovo sve češće nepovjerenje prema svojim ministrima, a to uključuje i ministricu pravosuđa Vesnu Škare-Ožbolt, dok je drugi zadatak bio mnogo važniji: Žužul se kod Carle Del Ponte trebao diskretno raspitati što ona namjerava reći na predstojećem sastanku Vijeća ministara EU. Umjesto onoga što su htjeli čuti, glavna haaška tužiteljica preko Žužula je Sanaderu odaslala vrlo neugodne poruke, a jasno je dala do znanja i da njezino izvješće pred Vijećem sigurnosti UN-a sredinom studenoga također neće biti ohrabrujuće za Hrvatsku. Zbog takvog držanja haaške tužiteljice hrvatski premijer u tjednima koji predstoje morat će poduzeti ozbiljne i konkretne poteze, no prema mišljenju dobrih poznavatelja situacije u Banskim dvorima – Sanader trenutačno jednostavno ne zna što da učini.

Iz tog razloga proteklih dana nigdje javno nije komentirao najnovije izjave haaške tužiteljice, pa je šutnju s hrvatske strane morao prekinuti predsjednik Mesić koji je na Brijunima proteklog petka na zahtjeve Carle Del Ponte da Hrvatska locira državu u kojoj se Gotovina nalazi replicirao riječima “kako bi bilo sjajno kad bi Hrvatska mogla otkriti u kojoj se zemlji krije Gotovina”. Kako ističe Nacionalov izvor, najuži vrh hrvatske Vlade prošlog je vikenda ipak donio zaključak da će se policijske akcije koje uključuju premetačine i pritvaranja nastaviti, i to još većom žestinom, kako bi se hrvatske vlasti pred međunarodnom zajednicom mogle opravdavati u slučaju negativno intoniranih izvješća glavne haaške tužiteljice: “Carla Del Ponte će možda moći ustvrditi da generala Gotovinu nismo pronašli i uhitili, ali neće moći negirati činjenicu da ga tražimo”, zaključuje Nacionalov izvor blizak premijeru Sanaderu.

Da se na Hrvatsku nadvija snažan pritisak međunarodne zajednice, potvrđuje i činjenica da će u utorak, 5. listopada u jutarnjim satima, u Zagreb izvanredno doputovati i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana. Kako doznaje Nacional, jedina tema izvanrednog sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom bit će – suradnja Hrvatske s Haaškim tribunalom.

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika