Objavljeno u Nacionalu br. 464, 2004-10-05

Autor: Plamenko Cvitić

PREDSTAVNIK FRANCUSKOG PONUĐAČA

'Match telekom još je uvijek u igri za GSM operatora'

Bruno Marchisio, predsjednik Uprave Match telekoma, u ekskluzivnom razgovoru za Nacional pojašnjava razloge desetominutnog kašnjenja predaje natječajne dokumentacije za treću GSM i UMTS koncesiju te obrazlaže zašto se još uvijek smatra sudionikom natječaja

Na javno otvaranje ponuda za trećeg GSM operatora u Hrvatskoj 27. rujna predstavnik Match telekoma Bruno Marchisio zakasnio je deset minuta zbog tehničkih problema sa zrakoplovom.Na javno otvaranje ponuda za trećeg GSM operatora u Hrvatskoj 27. rujna predstavnik Match telekoma Bruno Marchisio zakasnio je deset minuta zbog tehničkih problema sa zrakoplovom.Na javno otvaranje ponuda za trećeg GSM operatora u Hrvatskoj 27. rujna predstavnik Match telekoma Bruno Marchisio zakasnio je deset minuta zbog tehničkih problema sa zrakoplovom, pa se prema napisima u hrvatskim medijima i izjavama čelnika Vijeća za telekomunikacije dalo naslutiti da ponuda Match telekoma nije uzeta u obzir. U ekskluzivnom intervjuu za Nacional predsjednik Uprave Matcha objašnjava razloge kašnjenja i upozorava da se još uvijek smatra punopravnim sudionikom natječaja.

'Uputili smo pismu ministru Kalmeti da smo spremni direktno kupiti UMTS i GSM mrežu kao i dati ponudu za fiksnu mrežu' 'Već dvije godine četiri osobe u okviru Alcatela u Hrvatskoj rade na GSM projektu, ukupno smo na pripremu potrošili 2 milijuna eura'NACIONAL: Kako se dogodilo da je Match telekom zakasnio predati natječajnu dokumentaciju? – Moram spomenuti da je procedura Alcatela, koji je član našeg konzorcija, takva da se dokumentacija radi povjerljivosti nikad ne šalje unaprijed, nego se svi dijelovi ponude prikupljaju u Ženevi i tamo pohranjuju do zadnjeg roka. Na dan predaje dokumentacije unajmimo privatni zrakoplov kojim stižemo na odredište. Tako smo i za prošli ponedjeljak unajmili zrakoplov u 9 sati. Čekao sam u zračnoj luci u Ženevi avion koji je dolazio iz Beča. Čim sam došao, aerodromsko mi je osoblje reklo da će kasniti petnaestak minuta. Međutim, to se oduljilo na više od jednog sata, tako da je avion sletio u Ženevu tek u 10.15. Nakon toga su me obavijestili da ima nekih tehničkih problema. Mehaničari su pregledali avion i poletjeli smo tek u 10.50. U Zagreb smo sletjeli u 11.50 i odmah automobilom odjurili prema zgradi Vijeća u Jurišićevoj ulici. Na ulazu smo bili u 12.10, predstavili se i onda su nam rekli da smo zakasnili, ali preuzeli su našu dokumentaciju. Nakon sjednice primio me predsjednik Vijeća Agencije za telekomunikacije Gašper Gaćina, koji mi je dao potpisanu potvrdu da je naša dokumentacija zaprimljena. Kutije s dokumentacijom i dalje su u Vijeću, nisu nam vraćene, pa ja i dalje smatram da sam sudionik natječaja.

NACIONAL: Ipak, po službenim izjavama članova Vijeća za telekomunikacije ispada da niste sudionik. – Već danima nadležnima pokušavamo objasniti situaciju, reći da takvi postupci nisu normalni ni pravedni, da nas se ne može zbog takvog zakašnjenja izbaciti iz natječaja, i da je u interesu Hrvatske da bude više ponuđača, tim više što nitko nije dao ponudu za ono što smo mi dali. Nemamo konkurencije, ponudili smo 23 milijuna eura za kombiniranu GSM i UMTS koncesiju, jedini smo koji su to dali.

NACIONAL: Je li točno da su Ministarstvo za telekomunikacije ali i neki visoki francuski političari nezadovoljni zbog takvog ponašanja hrvatskih vlasti prema ponudi Match telekoma? – Match je konzorcij kojemu je Alcatel član, vrlo aktivan, i koji bi zadnjim tehnologijama snabdijevao novog hrvatskog operatora i iza njega stajao financijski. Budući da je Alcatel svjetska tvrtka znamo da resorno ministarstvo u Francuskoj prati događaje oko tog slučaja. Francusko veleposlanstvo u Zagrebu svakih pola dana detaljno izvještava svoja ministarstva i vladu što se događa i na koji način se to pitanje rješava. Ovih dana smo po drugi put razgovarali s predsjednikom Vijeća za telekomunikacije Gaćinom i njegovim zamjenikom. Raspravljali smo o mogućnosti razmatranja problema kašnjenja s predajom dokumentacije i integriranja natječaja. Predložio sam Gaćini, s obzirom na to da su dvije koncesije na natječaju ostale nepopunjene, da nam daju da otkupimo predmetne licence izravnom pogodbom i za istu cijenu koju smo naveli u svojoj ponudi. A sve to zato što nema konkurencije. Bile su tu, nitko ih nije kupio, ako hoće neka nam proda. Rekli su da nas nije moguće reintegrirati jer su bila druga dva ponuđača koja su tražila odgodu i koje su odbili, pa bi to bilo nedosljedno. No rekli su da se možemo prijaviti na novi natječaj koji će biti objavljen za najviše šest mjeseci. Ponudili smo se i za fiksnu mrežu u Hrvatskoj, jer Alcatel je broj jedan u fiksnoj mreži. Gaćina je bio zadovoljan što hoćemo uzeti fiksnu mrežu, a ministar Kalmeta je rekao da će za šest mjeseci možda otvoriti novi natječaj za mobilne komunikacije. Gaćina je rekao da bi to moglo biti čak i prije. Objasnili smo mu da koncesije za šest mjeseci neće vrijediti kao danas, ali da smo spremni platiti onoliko koliko smo ponudili, makar je riječ o četvrtoj koncesiji. Za godinu dana neće vrijediti ništa, kao što je to bio slučaj u Italiji ili Sloveniji kad se predugo čekalo s četvrtom mrežom.

NACIONAL: Osim vas, u Zagreb su ovih dana pristigli i čelni ljudi Alcatela. Što namjeravate poduzeti? – Već smo napisali službeno pismo ministru Kalmeti da smo odmah spremni izravno kupiti UMTS, budući da se nitko drugi nije javio, da smo spremni i za GSM mrežu, te dati ponudu za fiksnu mrežu. A pokušat ćemo razgovarati i s drugim relevantnim hrvatskim predstavnicima.

NACIONAL: Što očekujete? – Očekujemo pozitivan odgovor na naše molbe, zato što je to više od 120 milijuna eura investicije u prvih petnaest mjeseci i bilo bi šteta da Hrvatska to propusti. To nam se čini neshvatljivim, jer bio bi to čisti gubitak za Hrvatsku u smislu investicije i razvoja tržišne utakmice. Bili smo iznenađeni što su toliko tvrdi prema nama, pogotovo što u pravnom smislu ne bi trebali imati s tim problema. I tim više što smo jedini koji su se ponudili za obje koncesije. A što se tiče pitanja dosljednosti koje se postavlja u odnosu na tvrtke koje su tražile odgodu, mi nismo tražili odgodu, nego smo zbog tehničkog problema zakasnili deset minuta. To nije isto. Mi smo sve imali spremno. Nije isto zakasniti zbog tehničkog problema i tražiti odgodu jer sve nije prikupljeno u zadanom roku.

NACIONAL: Koliko ste se pripremali za ulazak na hrvatsko tržište? – Već se dvije godine interesiramo i pripremamo za Hrvatsku jer smo znali da će tu biti nove koncesije. Pogotovo smo mislili da je to dobro tržište jer je dosad bila riječ samo o bipolarnom tržištu između HT-a i VIPneta. Još prošle godine javili smo se na poziv na iskazivanje interesa za treću mrežu objavljen u Financial Timesu. Ozbiljno smo radili na tom projektu, kao primjer mogu navesti da već dvije godine četiri osobe u okviru Alcatela u Hrvatskoj rade na njemu u punom radnom odnosu. Kad se zbroje troškovi pripreme i izrade dokumentacije, poslovnog plana, brojnih dolazaka i ostalog ? sve to zajedno procjenjuje se na više od dva milijuna eura.

NACIONAL: Što mislite o Tele2? – To je jako dobra tvrtka na polju telekomunikacija. Match je drugo jer Match nije mobilni operator nego investitor koji je morao stvoriti hrvatskog operatora. Naša ideja je investirati u Hrvatsku, s Alcatelom stvoriti network i omogućiti hrvatskim tvrtkama da uđu u Match kao operator u mobilnoj mreži. Ponudili bismo posljednju tehnologiju, originalne marketinške pristupe koje sad ne možemo otkrivati, u nekim slučajevima cijene jeftinije i 50 posto. Imali smo marketinški pristup koji bi jako išao u korist hrvatskim korisnicima. Naša filozofija je biti jeftin lokalni operator.

Francuska tvrtka Alcatel danas je prisutna u 130 zemalja svijeta. Osim mobilnih komunikacija, bavi se i fiksnom telefonijom, a trenutačno je u partnerskom odnosu s više od 300 mobilnih operatora iz cijelog svijeta.
NACIONAL: Tko je, zapravo, Match? – Match telekom je konzorcij sastavljen od Alcatela, Ine te drugih investitora uz otvorena vrata drugim hrvatskim tvrtkama koji mogu ući u konzorcij i s manjim udjelima.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika