02.07.2011. / 12:38

Autor: Boris Beck

Policijska bajka Borisa Becka

Iza sedam ispostava, sedam ureda i sedam šaltera živjela je jedna potvrda…

Hrvatski sovjetski sistem također djeluje i ja sam na kraju dobio svoju potvrdu i svečano je odnio u vrtić. Nisam ni jednog trenutka klonuo duhom jer znam da se birokratski labirint može proći - samo je potrebno službenog minotaura naći i uhvatiti za rogove. Piše: Boris Beck

Wikipedia (Ilustracija)Wikipedia (Ilustracija)Dan panike je počeo kada me nazvala šefica vrtića i rekla da nisam donio potvrdu o boravištu djeteta, a zadnji je dan za predaju dokumenta. Oko podneva odlazim na Policiju prvi put i saznajem da trebaju rodni listovi za djecu; ne znam zašto, ta svi smo u policijskoj evidenciji, a i očito je dijete rođeno - ta ne bih plaćao vrtić za nerođeno dijete. Pokorno odlazim doma po rodne listove i stižem drugi put na Policiju. Nakon čekanja saznajem da ne mogu dobiti i potvrdu (prijeko potrebnu!) za svoju suprugu koja je s djecom na moru. Pokorno odlazim drugi put doma po vjenčani list da se s njime borim na nekom manje neprijateljskom šalteru i stižem treći put na Policiju. Nakon čekanja ponovno saznajem da ne mogu dobiti potvrdu za suprugu. „OK", kažem, „već znam da ne mogu, to su mi rekli. Ali kad bi moglo, kako bi moglo?" Gospođa mi kaže da odem u sobu broj 12 i tamo molim. Odlazim u sobu 12 i na vratima piše točno ono što mi treba: potvrda o boravištu za drugu osobu. Zašto mi to nisu rekli na prvom šalteru? Tjeram tu pomisao, ulazim, da, može se, dajte samo vjenčani list. Ponosno otvaram ruksak, ali u njemu nema ni vjenčanog lista ni svih onih potvrda koje sam dobio još na prvoj postaji policijskog križnog puta.

Izgubljena kaljača

Odlazim doma, fascikla nema ni doma. Negdje sam ga izgubio dok su me šetali od šaltera do šaltera. Opet sam na početku igre. Nalazim doma još jedan vjenčani list, skupljam rodne listove djece, fali baš onaj najvažniji, kćeri koja ide u vrtić. Već je tri popodne, jurim na općinu, tamo su na izlazu, već zaključavaju kasu, vadim rodni list, jurim četvrti put na Policiju. Sjećam se humoreske Mihaila Zoščenka - manje poznatog kolege Iljfa i Petrova, ali ne manje duhovitog - o Rusu koji je izgubio kaljaču u javnom prijevozu. Kada ode potražiti svoju kaljaču u uredu za izgubljeno i nađeno, dobiva sljedeći odgovor : „A kako mi znamo da ste vi imali kaljaču? Bilo tko može doći i reći - dajte mi kaljaču. Građaninu, donesite prvo potvrdu da ste imali kaljaču." Čovjek tada kreće na hod po mukama da dobije sve potrebne potvrde da je kaljaču imao i izgubio je te nakon dosta vremena stiže ponovno u ured za izgubljeno i nađeno, gdje mu zbilja i daju njegovu kaljaču. Problem je bio jedino u tome da je, dok je skupljao sve te silne potvrde, izgubio onu drugu kaljaču. Ali zato ponosno doma čuva ovu prvu: kao dokaz o ljudskom poštenju i svjedočanstvo da sovjetski sistem djeluje!

Uhvatiti minotaura

Hrvatski sovjetski sistem također djeluje i ja sam na kraju dobio svoju potvrdu i svečano je odnio u vrtić. Nisam ni jednog trenutka klonuo duhom jer znam da se birokratski labirint može proći - samo je potrebno službenog minotaura naći i uhvatiti za rogove. Recimo, prije par godina supruga i ja smo htjeli djecu počastiti putovanjem u Legoland za proljetne praznike. Putovnice su klincima istekle, ali nisam se brinuo jer znam da se radi putovanja pasoši mogu brzo dobiti. „Tko je organizator putovanja?" pitali su me na Policiji. „Pa, ja" odgovorio sam zbunjeno. „Onda ne može. Može samo za službena putovanja". Pa komunizam je mrtav, objašnjavao sam u sobi 12, ne moramo se više kretati isključivo u spontano organiziranim masama, postoje privatne obitelji koje također putuju. „Ne može bez potvrde organizatora", bili su neumoljivi.

Nisam se uopće uzrujao. Otišao sam kod prijatelja u jednoj kulturnoj udruzi i tamo sastavio dopis da se u Eisenstadtu (Austrija) održava proljetni kulturni festival 'Uskrs u Železnom' na kojem djeca A, B i C nastupaju te da organizator moli Policiju da mladeži žurno izda putovnice. Prijatelji su snabdjeli dopis raznim žigovima i, u naletu inspiracije, urudžbenim brojem koji je dao onu nijansu službenosti. Usput su mi dali i kompliment da sam zbilja nadaren za fikciju. S tom potvrdom otišao sam na Policiju i hladnokrvno je gurnuo kroz šalter. Birokratski minotaur ju je radosno progutao i, onako sit, zadovoljno promrmljao: „Dođite sutra po putovnice."

Slabe točke sistema

Dakle, samo hrabro. Svaki sistem ima slabu točku i ako ste spremni plaćati biljege unedogled, uložiti malo kreativnosti i izgubiti radni dan, naći ćete je. Uostalom nemate izbora: pomislite samo kolika bi papirologija bila potrebna da se ispišete iz Hrvatske. Nikad je ne biste skupili.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 02.07.11. 14:06

ovo je vrlo ozbiljanproblem. Gotovo da nema osobe u Hrvatskoj koja nema svoje horor price o susretu s Hrvatskom birokracijom. Na nas osobno birokracija je gnjavaza, za Hrvatski poslovni svijet, i sposobnos HR radina da se zaposli birokracija je pitanje zivota i smrti. NITI JEDAN, NITI JEDAN politicar nije naveo to kao problem koji bi trebalo rijesiti


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 02.07.11. 14:10

ja se sjecam birokracije kada sam bila klinka za vrijeme Socijalisticke Republike Hrvatske. Vidjela sam i danasnju, i mogu reci da je drzavna birokracija jedina sluzba u svijetu koja nije usla u kompjutersko, i internetsko doba, i kompjuterske mreze. Pogledajte kako su se banke promijenile u zadnjih 30 godina, drzavna birokracija je postala jos gora. Netko svijesno sprijecava prodor kompjutera u efikanu drzavnu upravu. Nije vazno tko je to, vazno je da imamo ministarstvo uprave i ministarstvo pravosuda, i ti ljudi nebi trebali imati svoj posao dok se taj problem ne rijesi.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 02.07.11. 14:11

kada bi u americi postojala takva birokracija i javno biljeznicka sluzba kakve postoje u HR, bila bi revolucija.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 02.07.11. 14:16

postoje tri razloga zasto je HR birokracija spora: 1) losi zakoni, sabor sa pijanim seksom stalno stvara zakone koji nemaju veze s stvarnim zivotom. vecina zastupnika dize ruke i neznaju ni zasto. 2) neupucenost drzavnih sluzbenika, cak i kada mi predocite zakone, vidite da oni idu po svome i da nemaju pojam o cemu rade. 3) lijenost drzavnih sluzbenika, nekada vas odbace ili posalju po drugi papir samo da vas skinu s vrata, pogledajte kako su puni kafici oko zgrada drzave uprave za vrijeme radnog dana.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 02.07.11. 14:18

nepoznavanje stranih jezika u ambasadama i u uredima lokalne uprave je katastrofalno. Ako mislite da Milan Bandic i Jaca imaju problema s stranim jezicima, trebate samo slusati neke od ambasadora. I was in Hungary the day after yesterday, na jubito.


registracija
27/12/06

Skipp, 02.07.11. 14:21

Hehe ovo je još mila majka pokušate ispuniti bilo kakav formular...mislim da postoje posebne škole u kojima se učiti kako formulare učiniti što nerazumljivijim.....počam od "država rođenja" - ne daj Bože napisati SFRJ iako ste se u njoj rodili, mora biti "Hrvatska" pa nadalje....


registracija
9/5/10

lolobrigita, 02.07.11. 15:44

Beck bez Crkve?E sad vjerujem u čuda.


registracija
15/8/09

vergilia, 02.07.11. 15:54

E, kad bi sva ta gnjavaža proizlazila samo iz revnosti birokracije - tada bi nam možda svi podaci bili dobri, a jednom predani dokumenti mogli bi se uvijek pronaći. Ali nije tako - sve ove papire koji je naš dobri Beck predao, zauvijek su izgubljeni negdje u podrumima i više nikad nizašta neće biti upotrijebljeni, niti mogu više biti pronađeni čak i da se hoće. A na svim šalterima bi trebalo pisati - ovdje sjede izgubljeni u prijevodu..:)


registracija
15/8/09

vergilia, 02.07.11. 15:58

Svima su nam dodijelili OIB - pa bi stvar trebala funkcionirati tako da Beck da IOB svog djeteta i državni činovničić stisne jednu tipkicu i potvrda ispadne van..ili još bolje - vrtić (ako nije privatni) je korisnik OIB-a i može direktno dobiti potvrdicu...TO bi bila Europa!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 02.07.11. 18:13

uzasno je smijesno da pored toliko komplicirane drzavne administracije Hrvatska slovi kao korumpirana drzava sa stalnom rupom u drzavnom proracunu. Silovatelji hodaju slobodni po zemlji, Sanader dobiva placu saborskog zastupnika, Kutle je vec 12 godina na sudu i jos nije kriv, a premijerka je premijerka cak i kada je izgubila na izborima 2005 kada je imala potporu najvece stranke. Kada bi se 95% te drzavne papirologije sutra zatvorilo, korupcija bi se smanjila, rupe u drzavnom proracunu bi se smanjile, i sigurno bi strana ulaganja i hrvatska privreda posli prema naprijed. U sazetku vrlo jednostavne mjere mogu pokrenuti hrvatsku privredu i civilizaciju naprijed.


registracija
12/1/11

siziff, 02.07.11. 20:25

Definicija Hrvata:

Tip koji stalno stoji čekajući u redu, sa biljezima u jednoj ruci i najlon kesicom u drugoj.

Ova definicija će vrijediti još pedesetak godina


registracija
2/1/11

prohujalo, 03.07.11. 07:33

pa hajde mi smo vec i navikli kao pucani na gospodu iz administracije
ali najzalosnije je kada stranci dodu u Lijepu nasu
i hoce nesto da plate, a imaju samo eure,a sluzbenica na salteru nema vise kuna, pa oni onda stignu na glavni kolodvor-odgovor je isti
a na njihov upit sta da rade-sluzbenica da ih otkaci samo mrmlja i salje ih u podhodnik u privatnu mjenjacnicu
i tako ti isti maltene produ pola grada da bi promijenili valutu-a uuz put potrose jos malo za taksi i ostale gluposti.....to su samo neke od stvari, a ima ih toliko mnogo


registracija
3/7/11

joeydovc, 03.07.11. 11:59

Upravo takvi repetitivni procesi kao sto je izdavanje potvrda mogli bi se vrlo lako automatizirati. Nije da ne znam, ne mozemo i nemamo vremena. Razlog je jednostavan: da se to automatizira, pola drzavne administracije ne bi vise imalo sto raditi i otvorilo bi se pitanje njihove svrhe. Oni su sami sebi svrha. Ne dodaju nikakvu vrijednost i samo muce ljude. To je to.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.07.11. 13:10

sto mislite gdje idu sve one miliarde eura za koje se zaduzuje hrvatska? U podizanje HR ekonomije, bolnice, skole, znanost??? Bas kako pravi paraziti, HR drzavna birokracija spremna je isisati svoje zrtvu do zadnje kapi krvi. Najsmijesnije od svega je da je velika nefikasna drzavna administracija jedna od najvecih odlika komunizma, i bolest komunizma danas lijepo zivi i razvija se u Hrvatskoj.


registracija
4/7/11

harry, 04.07.11. 13:28

Sve je zeznula šefica vrtića koja nije znala da uvjerenje MUP-a o prebivalištu djeteta i ostalih članova zajedničkog kućanstva pribavlja nadležni ured po službenoj dužnosti. Znači, gospodine Beck, niste to sve ni morali prolaziti.
Pozdravite šeficu vrtića!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.07.11. 00:17

harry, pricas gluposti, nije zenznula nista sefica vrtica. Zeznuo je onaj koji je napravio tako glupava pravila da nitko normalan ne moze to slijediti. zakon o prebivalistu je uzasno los, nema veze s stvarnim zivotom. Svima je zagorcao zivot, medutim nije sprijecio sve one manipulacije s prebivalistima.


registracija
4/7/11

harry, 05.07.11. 08:35

Ne pričam gluposti, nazovite nadlezni ured (Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport) pa ih pitajte.
Sasvim je druga tema pitanje kakav je zakon. Ja sam pisao o konkretnom uzaludnom maltretiranju gospodina Becka.
Ne miješati kruške i jabuke.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.07.11. 09:11

ravnateljica vrtica ima pune ruke posla, zasto bi ona morala znati sve te zakone. Zasto bi roditelji vrtica morali to sve znati. Radi se o obicnom upisu u vrtic, zar i za to trebaju pravnici, odvjetnici, i javni biljeznici. Postoji 150 vaznijij i boljih stvari u zivotu. Covjek bi trebao upisati djete u vrtic, dati osnove dokumente, vrtic zaprimiti dokumente i poslati internetom kopije drzavnom skuzbi i onda neka oni razvrstavaju koji dokument sto vrijedi. Zasto drzavna sluzba sama ne bi provjeravala dali djeca u vrticu imaju prebivaliste, zasto mi to njima moramo dokazivati?


registracija
4/7/11

harry, 05.07.11. 09:24

Ravnateljica ne mora čitati zakone, ali ona ima svog tajnika vrtića (koji je pravnik) i u kontaktu je sa resornim uredom. Zato - da - ona to MORA ZNATI, njezina je dužnost da to zna.
Ne treba histerizirati i pljuvati po svima i svačemu samo zato što je jedna karika u lancu hrđava.
Problem naših službi na državnoj i lokalnoj razini je da te hrđave karike ostaju. Nitko nikad ne dobije otkaz, ma koliko loše radio.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.07.11. 10:19

harry u SADu treba 15 minuta i dva tri papira kod upisa djece u vrtic. nema tajnika, ni pravnika u vrticu. Zaposlenima je najvaznije da su roditelji i djeca zadovolljni i placeni su na vrijeme. Jednom godisnje placaju poreze, sva pravila oko obveza roditelja prema vrticu su jasna. Svi sretni i zadovoljni.
U državnoj službi nema hrđavih karika, sva je hrđava.


registracija
4/7/11

harry, 05.07.11. 10:42

Prvo: vrtići u SAD-u su užas, ni psa ne bi tamo ostavio. I državne škole su im katastrofa. Jesi li nedavno bila tamo? Pa ta zemlja je u raspadu. A nema ni smisla pričati o dalekom SAD-u.
Tu je tema vrlo konkretna - ravnateljica vrtića mora biti dobro informirana o pravilima upisa kako bi znala što reći roditeljima. Da je radila svoj posao znala bi da nadležni ured po službenoj dužnosti to sam pribavlja jer to može i mora. Zdravo seljački: službenice u uredu imaju preko komp-a pristup tim podacima MUP-a.
Što se tiče opće hrđavosti, e tu se ne slažem. Generaliziranje nije nikad dobro. Generaliziranje dovodi do ekstremnih stavova.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.07.11. 11:22

vrtici u SADu nisu uzas, kao ni skole, doduse nisam bila u siromasnim cetvrtima i gradovima. Klasna podjeljenost u SADu je druga tema.
Ako mislis da su vrtici tako bolji u HR mozda bi trebali amerima izvoziti nase vrtice sa svim papirologijama. Sto se tice drzavne administracije, tesko je naci nekoga u Hrvatskoj koji nema svoju horror pricu. Prica o vrticu opisana u clanku je sitna stvar. Ja sam imala puno prilike raditi s HR ambasadama po svijetu, i mogu ti reci koma, neupucenost, sporost, arognatnost (bez pokrica), i na kraju jedva da se neki posao moze obaviti.
Ako se u HR pravi takva amdinistracija oko glupavog vrtica, zamisli da treba otvoarati tehnolosku kompaniju, i.e. farmaceutsku industriju.
Mislim da se nas dvoje dobro razumijemo, kod tebe nema nikakvih problema drzavna adminstracija funkcionira ok. ja samo vidim da je po tehnoloskom razovju HR daleko iza drugih. 70% ljudi studira filozofski, pravni i ekonomski fakultet, lijecnika nema dovoljno, niti inzinjera, znastvenici ospstaju na margini. Vazno je da svi moraju znati sve papirologije, i da moraju imati pecati od javnih biljzenika, situacija koja ne postoji niti u jednoj razvijnoj zemlji.


registracija
4/7/11

harry, 05.07.11. 11:54

Imam i ja nekoliko administrativnih horror priča, ali i dalje sam protiv generalizacije.
Ja sam za to da se bez milosti, soc. osjetljivosti i sličnog, administracija riješi ljudi koji loše rade.
Ovo vam je baš konkretan primjer: ako se utvrdi da ravnateljica nije revno radila svoj posao, treba ju smijeniti. Pa će njezina nasljednica valjda odgovornije shvatiti svoj posao i stvari će bolje funkcionirati za korisnike vrtića.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.07.11. 11:59

Harry, niti sabor, niti predsjednik, niti premijerka, niti Hrvatski pravni genij Seks se ne mogu sloziti oko najosnovnijnih zakona! Tko s kim moze razgovarati, tko treba sto potpisati, za koji zakon glasati za koji ne. Kako onda moze jedna ravnateljica vrtica odgovarati poslom za sva ta sranja, zena ima svoje zivotne probleme, plus rad u vrticu. Slavicu Banic su izabrali u Ustavni sud, nije bilo rasprave kakvu izvrsnost zena predstavlja vec da li zadovoljava minimum. Nitko ziv, se u tom adminsitrtino sistemu ne moze snaci, jer je upravo napravljen zbog toga, da bi bio sto kompliciraniji, kao bi bilo sto vise bezveznih radnih mjesta i ljudi koji od toga profitiraju.


registracija
4/7/11

harry, 05.07.11. 12:26

Zašto stalno opravdavaš ravnateljicu koja je par stotina roditelja izvozala bez potrebe?
Da si ti na njezinom mjestu, ne bi li nazvala ured i tražila da ti točno kažu koju dokumentaciju roditelji moraju, a koju ne moraju pribavljati?
Btw, ravnateljice vrtića su izvrsno plaćene.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.07.11. 12:43

ravnateljica vrtica je ovdje mala stvar. Vazno je da pored sve te papirologije, i svih ti pecata javnih biljeznika, Hrvatska rangira kao korimpirana zemlja, s losom drzavnom sluzbom i pravosudem. Silovatelji slobodo hodaju okolo, Kutle je na sudu vec 12 god i nije jos kriv, a lopovlike premijera Sanadera su prije znali vanjski politicari nego citava HR. Ja sam jednom potrosila mjesece gnjaveci se s RH ambasadom, i nakon svega toga rekli su mi da nesto nisam uradila po zakonu. Nakon pola sata ispostavilo se bilo je totalna glupost, koja naravno nosi kaznu. Cetiri godine se cekaju papiri da bi se izgradio proizvodni pogon za 6 mjeseci, u 21 stoljecu, u doba kompjutera prijenos papira s jednog na drugog birokrata je nasa najveca problematika. I sada se vi pitate zaso drzava zaostaje???? Penzioneri u zagrebu stoje satima za papire za pokaz, i pored toga dobivaju 20 glupavih savijeta. Kutle ukrade milione i jos nije kriv!


registracija
3/9/10

vasiona55, 07.07.11. 09:34

Ako se nađete u nekoj stranoj zemlji za koju trebate vizu, a da biste dobili produžetak te vize iz nekog razloga, a ne daj Bože u putovnici više nemate praznu stranicu (jer vam je kineski policajac udario žig na posljednju praznu stranicu), spakirajte se i idite doma. Moja je znanica, Amerikanka, dobila novu putovnicu u njenom američkom konzulatu za tjedan dana (7 dana). Meni su u mojem, hrvatskom veleposlanstvu rekli da im za izdavanje putovnice treba tri mjeseca. Moja je američka znanica trebala za izdavanje nove putovnice samo staru putovnicu i dvije fotografije. Mene su tražili u mom veleposlanstvu za izdavanje nove putovnice; 1. rodni list, 2. domovnicu (oba dokumenta ne starija od 6 mjeseci), 3. putovnicu koju imam, 4. dvije fotografije. Nikako im nije bilo jasno da ne nosim sa sobom po svijetu niti rodni list, niti domovnicu, ni vjenčani, ni bilo kakav dokument osim putovnice. A zašto za izdavanje treba 3 mjeseca? Zato jer sve te papire, čak da ih i imate sa sobom, treba slati u Hrvatsku. Jedina pitanja na koja nidobila odgovor bila su: da li to šalju golubom pismonošom, ili se pošiljke iz našeg veleposlanstva šalju poštarom konjanikom? U 21. stoljeću pokraj svih Fedexa,DHL... i ostalih kako se već zovu. Moja se Amerikančica čudom čudila što se pakiram doma, jer put je dugačak i puno košta. I dan današnji joj nije jasno zašto nisam mogla u roku tjedan dana dobiti novu putovnicu. Nisam joj rekla da ju ni u mojoj domovini ne mogu dobiti u tom roku. Bilo me sram.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika