02.07.2011. / 14:55

Autor: Deutsche Welle

Muški nakit - masivan i jednostavan

Što povezuje nogometaša Beckhama, glumca Colina Farrela i rock zvijezdu Billya Idola? Osim toga što su bogati i slavni, svi oni vole i nose nakit. A nakit koji muškarci ove godine nose je jednobojan i masivan.

David BeckhamDavid BeckhamPatrik Muff iz Muenchena izrađuje nakit koji je veoma tražen: „Sve zavisi od mode i njenih trendova. Evo u posljednje vrijeme sam često pravio krila. To je jako lijep simbol i označava slobodu ili anđela čuvara."

I njemački stručnjak za modu Karl Strockhausen bavi se temom muškog nakita ove sezone: „Generalno, muški nakit treba biti jednostavniji od ženskog. Moglo bi se reći da treba biti grublji, veći i muževniji. U svakom slučaju ne smije biti filigranski."

Sve više proizvođača nakita otkriva muškarce kao potencijalne kupce. Zlato je demode, traže se srebro i koža. I firma „Tomas Sabo" već nekoliko godina u svojoj ponudi ima i mušku kolekciju nakita, uglavnom od srebra i sa mističnim simbolima.

Jedan od najtraženijih motiva je mrtvačka glava - i kao prsten i kao privjesak. Počeli su sa viteškim simbolima, ali se ukus kupaca u međuvremenu razvio, kaže predstavnik firme Ralf Paul Mock.

„Na početku smo bili obazriviji. Ograničili smo se na klasične simbole - križeve i zmajeve. To se sada razvilo više u pravcu hipi-kulture - više u pravcu simbola slobode današnjice."

Diskretan nakit

Andreas Haumeser već godinama nosi nakit . Za tog 33-godišnjeg stručnjaka za odnose s javnoću, prstenje i narukvice dio su svakodnevice: „Sviđa mi se kada je nakit diskretan, kada se može nositi i danju. Ima dosta lančića koji su glomazni i veoma upadljivi. Oni su idealni za večernje izlaske, ali sviđa mi se i to što sve više ima diskretnog nakita."

Autori: M. Štam / I. Đerković

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Beckham: Trenerski posao me ne zanima

Beckham: Trenerski posao me ne zanima

David Beckham, koji je prije mjesec dana proslavio 37. rođendan, veli kako ne razmišlja o mogućnosti obavljanja trenerskog posla kada objesi kopačke… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika