03.07.2011. / 11:58

Autor: Hina

Solarna letjelica krenula iz Pariza za Švicarsku

Švicarski eksperimentalni solarni zrakoplov Solar Impulse, počasni gost Salona u Le Bourgetu, poletio je iz Pariza u nedjelju ujutro a na cilj u Švicarsku trebao bi sletjeti tijekom večeri, priopćila je u nedjelju tvrtka Solar Impulse.

Solar ImpulseSolar ImpulseŠvicarski eksperimentalni solarni zrakoplov Solar Impulse, počasni gost Salona u Le Bourgetu, poletio je iz Pariza u nedjelju ujutro a na cilj u Švicarsku trebao bi sletjeti tijekom večeri, priopćila je u nedjelju tvrtka Solar Impulse.

Letjelica je krenula iz zračne luke Le Bourget na sjeveru Pariza u 7 sati i 11 minuta. Očekuje se u Payerneu, u Švicarskoj, nakon 19 sati, objavila je tvrtka.

Njezine su baterije napunjene 100 posto "jer je izložena sunčevim zrakama u petak radi kompletnog punjenja", piše na internetskoj stranici posvećenoj projektu a na kojoj se može izravno pratiti napredak letjelice (www.solarimpulse.com).

Nakon što je obišao s južne strane svoju prvu prepreku - parišku zračnu luku Charles de Gaulle - na 600 m visine tijekom dva sata, Solar Impulse trebao se popeti na 3500 metara.

"Ako sve dobro prođe, prijeći će francusko-švicarsku granicu oko 15 sati", piše na internetskoj stranici koja dodaje da su "vremenski uvjeti savršeni za zadnji let u nizu europskih letova Solar Impulsea".

Sljedeći cilj projekta izgradnja je drugog prototipa za nadlijetanje Atlantika, što je predviđeno 2013. godine.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika