04.07.2011. / 17:32

Autor: Nacional.hr

Ljetna depresija - Rijedak psihički poremećaj

Simptomi sezonske depresije tijekom ljeta razlikuju se od simptoma sezonske depresije koja se pojavljuje zimi. Osobe koje od ovog poremećaja pate tijekom ljeta nemaju apetit, gube na težini, manje spavaju nego inače, razdražljivi su i uznemireni.

IlustracijaIlustracijaSezonska depresija je već poznat poremećaj raspoloženja koji se pojavljuje u zimi zbog nedostatka sunčeve svijetlost, no sezonska depresija se u rijetkim slučajevima može pojaviti i tijekom ljeta, prenosi MSN.

Simptomi sezonske depresije tijekom ljeta razlikuju se od simptoma sezonske depresije koja se pojavljuje zimi. Osobe koje od ovog poremećaja pate tijekom ljeta nemaju apetit, gube na težini, manje spavaju nego inače, razdražljivi su i uznemireni. Ovi simptomi su potpuna suprotnost od simptoma zimske depresije kod koje osoba dobiva na težini, više spava i ima manjak energije. Ljetna depresija je rijetka, pogađa manje od jedan posto populacije, dok od zimske pati oko pet posto populacije. Ljetna depresija u nekim slučajevima može povećati rizik od samoubojstva više nego zimska depresija jer je veća vjerojatnost da se to dogodi dok su osobe razdražljive i uznemirene, nego dok su letargične.

Ljetna depresija je otkrivena 1986. a da se radi o mentalnom poremećaju otkriveno je nakon što se pacijentima poboljšalo stanje kada su otputovali u hladnije krajeve. Ne zna se točan uzrok ovog poremećaja, no liječnici spekuliraju da je uzrok jaka sunčeva svjetlost i kut pod kojim ona pada na ljude. Ipak, neki tvrde da je uzrok nešto drugo jer postoje dva oblika ljetne depresije, jedan je reakcija na vrućinu i vlažnost, a drugi se javlja zbog poremećaja tjelesnog sata tj. cirkadijskog ritma.

Jedan od načina na koje se tretira ovaj poremećaj je kombinacija izlaganja ranojutarnjem suncu, od 30 do 60 minuta na dan, što pozitivno utječe na cirkadijski ritam i uzimanje melatonina, hormona koji regulira ciklus spavanja i buđenja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika