04.07.2011. / 15:51

Autor: Hina , Nacional.hr

Miroslav Radmanu uručena europska nagrada za mikrobiologiju

S ovom nagradom FEMS je, prema riječima prof. dr. sc. Schinka, priznao Radmana kao vrhunskog znanstvenika koji je djelovao i kao ambasador ujedinjenja izučavanja znanosti života u Europi

ArhivaArhivaAkademik Miroslav Radman dobitnik je europske nagrade za mikrobiologiju, koju mu je u sklopu proslave srebrnog jubileja Federacije europskih mikrobioloških društava (FEMS) u Ženevi uručio predsjednik FEMS-a, profesor Bernhard Schink.

Prilikom uručenja naglašeno je da je nagrada, koja se dodjeljuje svake treće godine, priznanje profesoru Radmanu za izvanredna dostignuća u mikrobiologiji, posebice za otkrića SOS sistema kod bakterija i ciljane korekcije grešaka u DNK-a u Escherichia coli bakteriji. Riječ je, naime, o najvažnijem molekularnom sustavu za održavanje globalne genetske stabilnosti koji djeluje anti-kancerogeno.

Posebno je istaknuto kako su njegova otkrića naveliko citirana u vodećim časopisima i modernim udžbenicima te je, prema ocjeni FEMS-a, Radman pomogao razvoju znanosti života u Hrvatskoj osnivanjem Mediteranskog Instituta za istraživanje života u Splitu te kao inicijator i suosnivač novog Europskog instituta za znanost i tehnologiju u Parizu.

S ovom nagradom FEMS je, prema riječima prof. dr. sc. Schinka, priznao Radmana kao vrhunskog znanstvenika koji je djelovao i kao ambasador ujedinjenja izučavanja znanosti života u Europi.

Radman je nagradu primio na završetku ovogodišnjeg kongresa FEMS-a, a riječ je o povelji i medalji od platine s likom prof. dr. sc. André Lwoffa, jednog od osnivača i očeva moderne mikrobiologije, prvog predsjednika te asocijacije i dobitnika Nobelove nagrade 1976. godine za fiziologiju i medicine zajedno s François Jacobom i Jacques Monodom.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika