Objavljeno u Nacionalu br. 816, 2011-07-05

Autor: Sandra Bartolović

POLITIČKI ODLAZAK BJELOVARSKE LIBERALKE

Hrvatska treba jaki centar

ĐURĐA ADLEŠIČ kaže da će joj nakon odlaska s vlasti jedini posao biti rad u udruzi Hrvatska bez mina, više neće biti članica nijedne stranke, ali tvrdi da je spremna podržati neku sasvim novu političku opciju

BIVŠA ŠEFICA HSLS-a
kaže da bi bilo šteta da prva hrvatska stranka nakon izbora ostane bez parlamenta, ali ne želi
komentirati 'način na
koji Darinko Kosor vodi
stranku jer ogovaranje nije
moj stil'BIVŠA ŠEFICA HSLS-a kaže da bi bilo šteta da prva hrvatska stranka nakon izbora ostane bez parlamenta, ali ne želi komentirati 'način na koji Darinko Kosor vodi stranku jer ogovaranje nije moj stil'Nakon dva gradonačelnička i tri parlamentarna mandata, potpredsjedničkih dužnosti u Saboru i Vladi, vođenja parlamentarne stranke i tumora na mozgu, Đurđa Adlešič definitivno je odlučila staviti točku na “i” svoje političke karijere. Javni angažman ipak nastavlja, i to na čelu humanitarne zaklade Hrvatska bez mina. U tom poslu intenzivno će surađivati s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem, imenovanim na čelo Upravnog odbora Zaklade, koji je dragocjen zbog svojih veza u afričkom i arapskom svijetu te nesvrstanim zemljama, gdje je razminiranje također velika tema. O svojim bivšim kolegama u HSLS-u Adlešič je škrta na riječima, tek im suzdržano želi uspjeh na izborima.


NACIONAL: Hoćemo li vas vidjeti na predstojećim parlamentarnim izborima?

- Sigurno nećete. Prestajem biti aktivna političarka na nacionalnoj razini. Tu sam odluku donijela još prije četiri godine kada sam bila na prvoj operaciji na Rebru. No nitko mi tada nije vjerovao da su mi izbori 2007. zadnji. Moje zdravlje ne može izdržati tempo koji sam si zadala, pa sam redefinirala prioritete. Politici sam dala što sam imala, ona meni još i više. Više od dva do tri mandata u Saboru je previše, jer dođe do zamora materijala i prestanete biti dovoljno vitalni, a pomalo se javi i adaptacija na takav način života, postanete manje korisni i blijedi početni eros.

NACIONAL: Ne razmatrate mogućnost da se pojavite na nekoj nezavisnoj listi ili kao nezavisna kandidatkinja na listi neke stranke?

- Definitivno ne. Što se tiče nezavisnih kandidata na stranačkoj listi, uopće ne vjerujem da je to moguće. Ako ste na nečijoj listi, onda i pripadate toj opciji. Nikada ne bih sudjelovala u tome jer nezavisni su, u pravilu, uvijek najzavisniji. Svojedobno sam u HSLS ušla zbog svog svjetonazora, a sad smo se razišli i ništa loše neću reći o kolegama iz bivše stranke. Samo im želim sreću na izborima i da opet postanu parlamentarna stranka.

NACIONAL: Što ćete raditi nakon što se uskoro raspusti Sabor?

- Vrijeme je da se vratim tamo odakle sam počela, a to je humanitarni rad, i da mu dam više nego što sam dosad davala. Profesionalizacija i intenzivniji rad u zakladi Hrvatska bez mina bit će moj jedini posao. Vesele me konkretni rezultati i zanimljiva međunarodna suradnja. Tako stvari za sada vidim, pa iako u politici vrijedi “nikad ne reci nikad”, sigurna sam da neću biti član nijedne političke stranke, ali podržat ću jednu političku opciju.

NACIONAL: Nećete se pojaviti ni na lokalnim izborima 2013. godine?

- Ni na te izbore sigurno ne idem. Dva gradonačelnička mandata u Bjelovaru s opipljivim i konkretnim rezultatima, poput pada nezaposlenosti, otvaranja poduzetničkih zona, rada vrtića do 22 sata ili skloništa za zlostavljane žene sasvim su dovoljna. Nisam jedino još bila županica, ali to mi ne pada na pamet.

NACIONAL: Nakon što ste napustili HSLS, počelo vas se spominjati kao dio skupine koja se okuplja oko bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i nagovara ga da se kandidira za zagrebačkoga gradonačenika. Je li moguć nekakav vaš politički angažman u suradnji s Mesićem?

- Nisam ga nagovarala da se kandidira za zagrebačkog gradonačelnika, no Mesić je imao priliku koju je trebao iskoristiti i jako mi je žao što nije. Za Za Hrvatsku nije dobra polarizacija koja će se na izborima vidjeti u punom zamahu na lijeve i desne ( PROSTOR ZA TREĆI PUT ) Hrvatsku nije dobra polarizacija koja će se na ovim izborima vidjeti u punom zamahu u podjeli na lijeve i desne. Postoji prostor koji bi trebao zauzeti politički centar, a Mesić je trebao preuzeti inicijativu za to. I na prošlim sam izborima vjerovala, kada su HSS i HSLS stvarali koaliciju, da je trebamo proširiti s HNS-om i HSU-om, čime bismo formirali snažan politički centar i mogli bismo drugačije utjecati na politiku. Naravno, svjesna sam razlika među strankama i osobnih “veličina” koje je nužno potisnuti zbog zajedničkog cilja. Sad nisam sigurna da je to izvedivo - izbori su preblizu da bi se ta opcija stigla dobro pripremiti. No i danas je neki treći put itekako potreban Hrvatskoj, jer mnogo je glasača - a i ja sam među njima - koji nikada neće dati glas jednoj od dviju vodećih stranaka. Žao mi je što se politički centar nije počeo “zauzimati” prije godinu dana, pa čak i pola godine, jer je jako potreban. Kada je Mesić odlazio s Pantovčaka, bio je to sjajan prostor koji je mogao zauzeti da je htio. No očito nije želio, iako i danas ima energiju, znanje, iskustvo, pa i šarm, koje nikako ne treba podcijeniti.

NACIONAL: Ipak, još ste uvijek članica vladajuće koalicije. Znate li kada ćemo na izbore?

- Ovoga tjedna očekujem razgovore o tome jer datum trebamo što prije objaviti. Za Hrvatsku bi bilo dobro da se izbori sazovu u ranu jesen, u listopadu, i to ponajprije zbog loše gospodarske slike. Bilo bi to dobro i za premijerku i za Vladu, jer glavni posao oko EU je završen. Ne mislim da sadašnja vlada ne radi na gospodarskom oporavku, ali reforme se ne mogu početi mjesec ili dva prije izbora. A Hrvatskoj trebaju stvarne gospodarske reforme i nova svježina, a izbori će svakako donijeti novi zalet i novi odnos građana prema vladi.

NACIONAL: Je li vam žao što ste otišli iz HSLS-a?

- Ne vrijedi razgovarati je li mi žao. HSLS je bio moja jedina politička opcija, sada to više nije i doista im želim sve najbolje, jer bi stvarno bila šteta da prva hrvatska stranka ostane izvan parlamenta. Neću komentirati način na koji Darinko Kosor vodi stranku, jer ogovaranje nije moj stil.

NACIONAL: Dugi ste niz godina bili bliska suradnica Dražena Budiše, koji se reaktivira i izlazi na izbore. Može li se Budiša na izborima vratiti u politički život?

- Ja mu želim uspjeh.

NACIONAL: U HSLS-u su ponosni na svoje akvizicije poput Danice Ramljak, Đele Hadžiselimovića, Mirne Berend... Mogu li oni privući birače?

- Želim im da uspiju. Ali i njihov angažman pokazuje da je potrebna ozbiljna politička opcija na centru.

NACIONAL: Vi ne želite govoriti o HSLS-u, ali su zato oni govorili prilično ružno o vama i grupaciji koja je otišla prošloga ljeta, isprativši vas riječima da su iz stranke otišli foteljaši, a da je ostao HSLS koji nije klijentelistički i ne brine se o sinekurama pojedinaca.

- Razlikujemo se. Na optužbu o foteljaštvu odgovorila sam odlaskom iz Vlade, iako sam mogla zadržati potpredsjedničko mjesto i povlastice. Odlučila sam ipak vratiti se u Sabor, a među prvima mi je uspjeh poželio upravo Darinko Kosor.

NACIONAL: Navodno ste od Kosora tražili da posreduje za vaš savjetnički angažman na Pantovčaku?

- To je apsolutno netočno. Niti sam se bilo kome nudila, niti sam imala bilo koji drugi plan osim NA OPTUŽBE ZA
FOTELJAŠTVO
u HSLS-u Đurđa Adlešič je odgovorila odlaskom iz Vlade,
iako 'sam mogla zadržati potpredsjedničko mjesto i povlastice'NA OPTUŽBE ZA FOTELJAŠTVO u HSLS-u Đurđa Adlešič je odgovorila odlaskom iz Vlade, iako 'sam mogla zadržati potpredsjedničko mjesto i povlastice'povratka u Sabor, što sam odmah jasno i rekla. A Kosor je to pričao vjerojatno zbog žuči koja se javlja kod takvih razlaza. Mogu razumjeti da ljudima nekad popuste živci pa su malo grublji, a i nemamo svi isti stil kod razlaza. Ja sam pristojna. Uostalom, mislite li da bi za moje radno mjesto na Pantovčaku bio dovoljan Kosorov odlazak k predsjedniku?

NACIONAL: HSLS je pratio glas da je trgovačka stranka. Je li Kosor promijenio taj imidž?

- To će procijeniti birači. Iako ankete za sada to ne pokazuju, želim im da dođe do pozitivne promjene. Mogla bih sada podsjetiti na politiku HSLS-a u gradu Zagrebu kada je u pitanju foteljaštvo, ali neću.

NACIONAL: U prilog tvrdnjama da je HSLS trgovačka stranka može ići i istup esdepeovca Zvonka Mršića, koji je u raspravi o ovogodišnjem proračunu kazao da vaša ruka vrijedi pet milijuna kuna, jer ste toliko dobili za učenički dom u Bjelovaru, za koji tvrdi da se iznenada pojavio u proračunu.

- To je izrečeno u žaru borbe, i Mršić i ja smo se poslije šalili na račun toga. Oboje smo dugo pokušavali dobiti đačko-studentski dom, pri čemu sam ja odmakla nešto više i dalje s pripremom tog doma i argumentima. Logično je da se svatko bori za svoj kraj, a Bjelovar je još uvijek dobio premalo.

NACIONAL: Što je onda s podravskim ipsilonom, za koji se također tvrdi da je uoči lokalnih izbora 2009. bio predizborni projekt za potrebe HSLS-a i HSS-a, a do danas se praktički ništa nije pokrenulo?

- Na prošlom aktualnom satu zatražila sam od premijerke da kaže do kuda se stiglo s tim projektom, jer ne želim biti među onima koji su obećavali, a nisu napravili. Javno sam, s obzirom na to da sam osobno pregovarala i potpisala koalicijski sporazum, tražila odgovor jer ne želim da se misli da smo svi isti. Taj dio cesta je uništen u doba rata i da je tadašnja garnitura vodila brigu o ravnomjernom razvoju Hrvatske, ta cesta bi bila gotova ranije. Vjerujem da će ta cesta ići, ali, nažalost, kasni i sad je dovršetak predviđen za 2013. godinu. Hoće li netko na toj cesti politički profitirati i postati kolateralni dobitnik, to me i ne zanima.

NACIONAL: Jedina ste partnerica u vladajućoj koaliciji koja nije potpisala koalicijski ugovor?

- Nije bilo potrebe da potpisujem ugovor, niti sam bilo čime trgovala. Premijerki sam rekla da ću glasovati samo za one Vladine prijedloge koji su mi svjetonazorski prihvatljivi. Tako nisam glasovala za neka rješenja u vezi s HRT-om jer mi je bio neprihvatljiv dogovor HDZ-a i SDP-a oko kadrovske raspodjele u Vijeću i Nadzornom odboru.

NACIONAL: Koliko ste zadovoljni radom Vlade u kojoj ste sudjelovali od početka, s obzirom na činjenicu da u prosjeku dvije trećine birača misli da Vlada radi loše?

- Ne bi bilo fer da javno kritiziram Vladu u kojoj sam sjedila. Mora se priznati da nas je Jadranka Kosor sve ugodno iznenadila. Najveće je uspjehe postigla na vanjskopolitičkom planu, a visok rejting u međunarodnim krugovima osigurala joj je borba protiv korupcije. U tome je pokazala hrabrost i mislim da Hrvatska više neće biti ista nakon poteza koje je vukla. Slabosti postoje na području gospodarstva, ali ova je vlada vlast dobila u vrijeme najveće krize. Da nije bilo krize, sigurna sam da bi vlast u HDZ-u dobio muškarac. Loša situacija u gospodarstvu velikim je dijelom rezultat svjetske krize, iz koje su mnoge zemlje izašle još lošije, a izgledale su puno bolje, poput Islanda i Irske. Hrvatska je nekako preživjela, lošije nego što bismo htjeli, ali nije joj se dogodila Grčka.

NACIONAL: Većina javnosti ne misli tako.

- Građani ne mogu biti zadovoljni lošom gospodarskom slikom i to je prvo što će se vrednovati, a ne vanjskopolitička postignuća. No sigurna sam da će građani znati prepoznati i ono dobro što je učinjeno.

NACIONAL: Kako danas gledate na Sanadera s kojim ste također godinama blisko surađivali?

- Teško mi je vjerovati u ono što čitam po medijima i pričekat ću s ocjenom dok se stvari ne završe. Ako to ipak jest istina, onda je Sanader najveća mrlja na Hrvatskoj.

NACIONAL: Očito vam je teško vjerovati i u ono što se događa s vašim nekada stranačkim, danas klupskim kolegom Ivanom Čehokom, jer ste izjavili da ste bili šokirani kada je priveden. Jeste li se ikada zapitali jesu li istiniti medijski napisi koji ga vežu s aferama?

- Nisam mogla znati što on radi u svom gradu. Više puta, pa i tjedan dana prije privođenja, pitala sam ga što se zbiva, a on mi je rekao da je sve u redu, da su prijave odbačene. Zato sam bila šokirana, kao i zbog činjenice da je kotirao kao jedan od najuspješnijih gradonačelnika. Ne mogu decidirano ništa tvrditi, nemam dovoljno informacija, a i istraga još traje. Ali uvijek se sjetim Ivana Heraka, po kojem smo svi žestoko udarali, uključujući i mene, da bi se sedam godina kasnije pokazalo da je čovjek nevin. Od tada ne udaram ni po kome do pravomoćne presude.

Vezane vijesti

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

Libija je zainteresirana za primjenu hrvatskog modela borbe protiv mina te za suradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave razminiranjem, proizvodnjom… Više

Komentari

registracija
6/7/11

dinkbaks, 11.07.11. 09:20

Prodano govno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika