Objavljeno u Nacionalu br. 816, 2011-07-05

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Ukidamo političku tvorničicu humora

Sad je dosta tog vrijeđanja Jadranke Kosor, jer nepristojno je da SDP-ovi političari od nas očekuju da nam budu zabavni onda kada oni to hoće, imamo mi svoje povode i razloge i ne damo ih nikome

Ivan StarčevićIvan StarčevićPROVJERENO

Subota, Nova TV, 17.10

Postoji u Zagrebu gospođa Radmila Đorđević i njen sin Dalibor (35). Teže se kreće, jer je bio zaražen meningitisom još u rodilištu. Sada ne izlazi iz stana. Huligani, naši dragi mladi sugrađani, zlostavljaju ga čim ga vide. Pozdravljaju ga s “di si, bre”, kroz suze priča gđa Đorđević, a on im odgovara “moja mama je iz Beograda, ali je ona dobra.” Majka plače i briše suze pred kamerom jer joj sina tuku, pljuju na njega, vrijeđaju ga i gase cigarete na njemu, kad god izađe iz stana. Nakon tri godine trpljenja, mama je podnijela prijavu, a onda joj je susjeda došla u stan da joj predbaci kako se samo usudila prijavljivati njih i njihovu “djecu”. Hrvatski sud nije učinio ništa. Predmet je sada na sudu u Strassbourgu.


Reporter Mato Barišić zaključuje ovu reportažu, jedinstvenu u Hrvatskoj, riječima: jadno, žalosno i sramotno. Ne zaboravimo, dragi hrvatski državljani, da u ovom cijelom slučaju nije nezanimljivo ni naše dobro staro sudstvo. Ovjenčano slavom u netom okončanim pregovorima s Europskom unijom, ono sada samo sebe doživljava kao nezaustavljivo. Sad kad je zaključeno poglavlje 23 (pravosuđe i temeljna prava), sve se može. Širom srljaju naše pravedne gospođe sutkinje i gospoda suci u koje god žele nove i nove zločine. Nova TV jedina ima i Dugu Resu u čiju se Pamučnu industriju dovukao Čehokov prijatelj g. Davor Patafta. Građani pričaju da on tamo spaljuje opasni otpad i zagađuje okolinu. Ministarstvo zaštite okoliša najprije mu je to zabranilo, a potom hitno dopustilo. Dok građani pred vijećnicom prosvjeduju, poduzetnik Patafta prima nagradu grada Duge Rese za poticanje gospodarstva. Peticiju protiv Pataftinog gospodarskog doprinosa potpisalo je 4850 građana. Gradonačelnik Marko Baršić ima obraza, a zašto i ne bi, izjaviti da on nema ništa s tom nagradom. Nju je dodijelilo gradsko vijeće.

VIJESTI

Petak, HRT 1, 14.10

Radionica SDP-humora radi otprilike dvaput godišnje. Ovoliko kao danas kolektiv se nije istakao još od one primjedbe u Saboru da bi za zatvaranje poglavlja 23 najprije trebalo zatvoriti pola hrvatske vlade. Danas su SDP-ovi fizikalci za humor zasukali rukave, napregnuli žilu glupaču do prsnuća i proizveli odgovor premijerki. Naljutila se, jer su rezultati popisa stanovništva objavljeni prije nego što ih je ona vidjela. Kriv je državni statistički zavod. Da li vi, gospođo, smatrate da i državni meteorološki zavod treba svakog dana najprije vama dostaviti vremensku prognozu, da li Slaven Bilić treba, jer i nogometni savez uživa pripomoć državnog olimpijskog odbora, najprije vama priopćiti sastav nogometne reprezentacije - pitali su iz SDP-a na nekakvoj svojoj današnjoj konferenciji za novinare. Svaka čast pitačima. Sad kad su maksimalno opteretili onu žilu vidljivu na čelu svakog mudraca (žilu glupaču), zaslužili smo duži odmor. Nepristojno je da političari (i policajci) od nas očekuju da im budemo zabavni kada oni to hoće. Imamo mi svoje povode i razloge i ne damo ih nikome.

IZA EKRANA

Petak, HRT 1, 14.25

Na kraju ovog suvišnog pregleda programa za idući tjedan objavljen je tradicionalni intervju sa Josipom Popovcem, šefom svega što se miče u zgradama i barakama HRT-a. On je, ni prvi ni zadnji, najavio da će otpuštati radnike. Ana Milić, gospođa koja ga je intervjuirala, odmah mu se počela ulagivati. Bilo je lijepo vidjeti kako odašiljač javne TV troši silne količine naše struje i novaca na emitiranje gospođinog pitanja o godišnjem odmoru ni manje ni više nego Josipa Popovca. Hoće li (Prezaposleni On) imati vremena za godišnji odmor. On se razdragano nakesio. Imat će, nešto malo, ma kako ne bi imao. Godila mu je pažnja. Gospođa je spašena. Očekivali smo da će razoružani Popovac istoga časa otpustiti barem voditeljicu Hrengek i ukinuti emisiju, no ona je na kraju rekla da emisije nema do jeseni. Dakle: i na jesen će se nastaviti emitiranje ove grozote smišljene isključivo za privatne potrebe voditeljice, tj. za zadovoljavanje ambicija kojima kraja nema. Daleko zanimljivije iz njenih bi samokritičkih usta bilo čuti kad će ta nepotrebna i negledljiva emisija napokon biti ukinuta. Vjerojatno kad i splitski festival. Nikad. Budućnost mu je osigurana, jer je gđa Hrengek, zajedno s vječno izgladnjelim Duškom Ćurlićem postala voditeljica i tog čuda. U nedjelju je javno čitala kako se koja pjesma zove i još neke doskočice. I Split je spašen.

REKLAME

Petak, Nova TV, 19.12

Kaj bu meni evropska unija trsje brojila!? Iza govornika je vinograd, što znači da je u prednjem planu još jedan “glupi seljak” iz vladine serije o blagodatima pristupanja u Europsku uniju. Zašto su samo seljaci glupi? Zato što je neki lijeni činovnik odlučio da je jednostavnije emitirati sve seljačke spotove, pa sve dječje i tko zna kakve još, ali grupirane, da nečiji debeli prst ne bi trebao previše kopati po papirima i nedajbože razvrstavati. Već smo vidjeli bećare koji tamburaju o rakiji, selsku domaćicu koja mlatara nožem i baš ne će pa hoće, seljake kojima traktor odmah bolje radi, seljake oko klanja svinja, morske seljake (ribare) kojima će furešti svu ribu polovit’, pa ćemo onda disat’ na škrge itd. itsl. Vlada je navalila i uspjela da HRT seriju emitira besplatno. Nova naplaćuje neku “jako povoljnu” cijenu, što nam je jako drago čuti. Od ministra vanjskih poslova Jandrokovića, koji se javno pohvalio besplatnošću najskuplje televizije na svijetu, voljeli bismo čuti tko je autor ove nezaboravne propagandne serije i koliko je od vlade utržio za svoj trud. Budući da je sad sve gotovo, i natječaj i isplata, riječ je o pukoj radoznalosti i ni o čemu drugom.

Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika