06.07.2011. / 07:59

Autor: Nacional.hr

Rajčica - Antikancerogena i pomaže kod mršavljenja

Kora rajčica j bogata bioflavonoidima, koji pomažu kod smanjenja alergijskih reakcija i upala. Kada se smanje upale, hormoni za mršavljenje, poput leptina, mogu učinkovitije djelovati. Leptin pomaže kod kontrole apetita, kontrole metabolizma i mršavljenja

IlustracijaIlustracijaLjeto je savršeno godišnje doba za uživanje u rajčicama, ovo povrće je bogato antioksidansima, kao i drugim nutrijentima dobrim za zdravlje, prenosi Aol.

Rajčice su dobar izvor kalija, ali i vitamina A, C i E i folne kiseline. Ovo povrće je i saveznik za borbu protiv viška kilograma. Kora rajčica j bogata bioflavonoidima, koji pomažu kod smanjenja alergijskih reakcija i upala. Kada se smanje upale, hormoni za mršavljenje, poput leptina, mogu učinkovitije djelovati. Leptin pomaže kod kontrole apetita, kontrole metabolizma i mršavljenja.

Rajčica je bogata i karotenoidima, od kojih najviše ima beta-karotena, koji je jak antioksidans koji kožu štiti od oštećenje sunčevim zrakama. Iz beta-karotena se stvara i vitamin A. Likopen je još jedan karotenoid iz rajčice sa antikancerogenim djelovanjem. Studije su pokazale i da konzumiranje rajčica smanjuje rizik od tumora jajnika, tumora probavnog sustava, kardiovaskularnih bolesti, astme i kroničnih plućnih bolesti.

No dobro je znati da se neki zdravi sastojci rajčice lakše apsorbiraju u organizam ako je rajčica termički obrađena. Takav primjer su karotenoidi, a dodavanje maslinovog ulja prilikom kuhanja rajčica, povećava apsorpciju likopena i karotenoida.

Vezane vijesti

'Kokice su hranjive i zdrave'

'Kokice su hranjive i zdrave'

Znanstvena studija sa Sveučilišta Scranton u Pennsylvaniji je dokazala kako su kokice hranjivije od voća i povrća, piše Gizmodo.com Nemojte se bojati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika