06.07.2011. / 16:50

Autor: Nacional.hr

U bliskoj budućnosti - okidač za vraćanje i brisanje pamćenja

Znanstvenici spekuliraju da bi mogli napraviti i računalne čipove koji funkcioniraju kao ljudski mozak na koje će se pohranjivati ljudsko pamćenje

IlustracijaIlustracijaNa temelju najnovijeg istraživanja američkih znanstvenika može se očekivati da će u bližnjoj budućnosti na jednostavan način biti moguće izbrisati ili vratiti pamćenje, prenosi Fox News.

Na Sveučilištu Južne Kalifornije se provode eksperimenti kojima se istražuje može li se ljudsko pamćenje izbrisati i programirati i moglo bi dovesti do velikih otkrića koja će pomoći kod liječenja Alzheimerove bolesti kod koje dolazi do gubitka pamćenja. Na eksperimentu provedenom na štakorima je otkriveno da je nekim kemikalijama moguće blokirati pamćenje, a sad se provode daljini pokusi kako bi se utvrdilo da li se na ovaj način može utjecati i na druge životinjske vrste sa složenijom strukturom mozga.

Znanstvenici tvrde da se ljudsko sjećanje u mozgu nalazi u nakupinama na neuronima i da bi se puno postiglo kada bi se neuroni sa sjećanjem mogli označiti i nekako pratiti pa bi se u slučaju da se sjećanje izgubi, reaktiviranjem ovih neurona moglo vratiti izgubljeno pamćenje. Ovo bi moglo pomoći osobama koje su izgubile pamćenje zbog bolesti ili ozlijede. Znanstvenici spekuliraju da bi mogli napraviti i računalne čipove koji funkcioniraju kao ljudski mozak na koje će se pohranjivati ljudsko pamćenje.

Proces programiranje memorije već postoji u obliku psihoterapije zajedno sa lijekovima, no ovdje programiranju mozga nije kraj, jer je mozak kolpleksan i nije još istražen do kraja, tvrde znanstvenici.

Vezane vijesti

Stres smanjuje mozak

Stres smanjuje mozak

Emotivni stres od prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu kod nekih je preživjelih doveo do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski znanstvenici koji su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika