06.07.2011. / 17:20

Autor: Hina

I. Antičević Marinović: Ustavni sud se ohrabrio pred odlazak HDZ-a

SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović komentirajući danas odluku Ustavnog suda kojom djelomično ukida zabranu prosvjednog okupljanja građana, istaknula je da se "očito stvara dojam u javnosti da se poštivanje zakona i Ustava odnosi samo na SDP i njegovu koaliciju, a da se za vrijeme HDZ-a, iako su donosili bezbrojne zakone koji nisu u suglasnosti s Ustavom, na njih reagira tek na njihovom odlasku."

Ingrid Antičević MarinovićIngrid Antičević MarinovićSDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović komentirajući danas odluku Ustavnog suda kojom djelomično ukida zabranu prosvjednog okupljanja građana, istaknula je da se "očito stvara dojam u javnosti da se poštivanje zakona i Ustava odnosi samo na SDP i njegovu koaliciju, a da se za vrijeme HDZ-a, iako su donosili bezbrojne zakone koji nisu u suglasnosti s Ustavom, na njih reagira tek na njihovom odlasku."

"Zaista je čudno da se reagira tek nakon šest godina, a radi se o temeljnom ljudskom pravu na okupljanje i prosvjed", istaknula je Antičević Marinović u izjavi novinarima dodavši da se "SDP ne boji građana".

Podsjetila je da je u srpnju 2005. donesen zakon o prosvjednom okupljanju kojim je HDZ odmah po dolasku na vlast zabranio prosvjedna okupljanja na Markovu trgu i time pokazao da "s građanima ne želi dijeliti ni trg, a kamoli njihovu sudbinu".

"Sada na odlasku HDZ-a s vlasti Ustavni sud se ohrabrio i donosi odluku da građani mogu nesmetano prosvjedovati pred Uredom predsjednika Republike na Pantovčaku, ali još uvijek uz velika ograničenja odnosno, odgađa takvu suspenziju (na Markovu trgu) za sljedeću vlast, do sredine 2012. godine", kazala je Antičević Marinović.

Ustvrdila je da je Klub SDP-a u više navrata podnosio zahtjev za ocjenu suglasnosti tog zakona s Ustavom i podsjetila da su za vrijeme Račanove vlasti prosvjednici na Markovu trgu godinu i pol dana taborili, HDZ ih je hranio, oni su tom istom hranom počesto gađali samog premijera i članove vlade, a dolaskom na vlast HDZ je takvu mogućnost zabranio.

Odgovarajući na upit je li to usmjereno na buduću vladu, Antičević Marinović je rekla kako je to evidentno i da se stvarno treba praviti gluh, nijem i slijep da se ne bi vidjelo činjenice.

Ustavni sud jednoglasno je danas ukinuo zabranu javnog okupljanja i prosvjeda u krugu 100 metara od Ureda Predsjednika dok zabrana okupljanja na Markovu trgu gdje su sjedište Vlade, Hrvatskog sabora i Ustavnog suda ostaje na snazi do 15. srpnja iduće godine, čime je zakonodavcu dana mogućnost da do tada izmijeni osporeni Zakon i uredi ga u skladu s Ustavom.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec objasnila je da zabrana okupljanja na Markovu trgu "nije apriori neustavna" već je neustavno praviti razliku u vrstama okupljanja na tom trgu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 06.07.11. 17:52

Mene osobno zanima kada Ustavni sud misli donijeti pravorijek na Gabeličin zahtjev o ocjeni ustavnosti Zakona o suradnji s haškim Sudom, podnijetim još davne 1996. godine i to 30. travnja.

Ako se Ustavni sud "okuražio" pa sad može i uz dlaku HDZ-u, zanima me kome uz dlaku ide ocjena ustavnosti gore spomenutog zahtjeva?

Meni to samo govori o korupciji u pravosuđu koje nije slobodno od pritisaka niti iz Hrvatske a pogotovo ne iz vana.

Zanimljivo da jedan Drmić i ostali moraju odgovarati za pokušaj utjecaja na Sud dok se primjer političkog pritiska amerikanaca da se Glavaš osudi ne smatra protuzakonitim.

Čisti primjer poltronstva a u Pupovčevu slučaju likovanja!


registracija
22/3/11

vferari, 08.07.11. 09:54

Ne rdi se ovdije o ustavu ovdij se radi o tome da će koalicija za promjene doći na vlast i zato treba HDEZEU omogućiti da što lakše pravi probleme budućoj vladi.Referendum o referendumu,okupljanje
ispred vlade zakon o braniteljima vidjeti zakon o veleučilištima vdijeti ćemo što će još izmisliti do izbora
u kolko im se još nek neko razboli.Zbog svega ovoga
treba voditi računa da koalicija pobjedi apsolutnom
većinm tako da nesmetano i brzo obavi svoj posao prema svom nazivu BRZE I HITNE PROMJENE U
SVIM SEGMENTIMA VLASTI I DRUŠTVA


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika