07.07.2011. / 10:32

Autor: Višnja Grgić

Retrospektivna izložba Miróovih djela u londonskom Tate Modernu

Nazivali su ga djetetom nadrealizma i ocem apstraktnog ekspresionizma, no iz prikazanog je vidljiv njegov jak politički angažman - bio je svjestan da svjedoči jednom od najturbulentnijih razdoblja u europskoj povijesti

"Joan Miró: The Ladder of Escape" naziv je izložbe što se održava u londonskoj galeriji Tate Modern na kojoj se u 13 soba može vidjeti svaka faza njegove karijere. Izložbu neki smatraju najznačajnijim kulturnim događajem ove godine u Londonu. Izloženo je više od 150 slika, crteža, skulptura i printova tog španjolskog slikara, jednog od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća.

Kronološki poredanim izlošcima obuhvaćeno je razdoblje od gotovo 60 godina, počevši od ranih djela posvećenih Kataloniji i njegovoj obitelji na farmi Mont-roig (Farma, 1921.-22., njegovo rano remek-djelo koje je jednom bilo u vlasništvu Ernesta Hemingwaya), te vremenu provedenom u Parizu, preko Španjolskog građanskog rata (print Aidez l'Espagne, 1937.) do posljednjih godina Francova režima.

Nazivali su ga djetetom nadrealizma i ocem apstraktnog ekspresionizma, no iz prikazanog je vidljiv njegov jak politički angažman - bio je svjestan da svjedoči jednom od najturbulentnijih razdoblja u europskoj povijesti. Koristeći jezik simbola i intenzivne boje izražavao je duboku zabrinutost za čovječanstvo i osjećaj nacionalnog identiteta. Njegove velike apstraktne slike iz kasnih '60-ih i ranih '70-ih godina postale su simbol otpora režimu (Nada prokletog čovjeka, 1974.). Retrospektivu Miróovih radova u londonskom Tate Modernu moguće je pogledati do 11. rujna ove godine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika