07.07.2011. / 11:57

Autor: Višnja Grgić

Neprocjenjivo blago iz Kabula

Predmeti iz afganistanskog Nacionalnog muzeja u Kabulu mogu se vidjeti u londonskom Britanskom muzeju na izložbi "Afganistan: Raskrižja starog svijeta"

Rat, stradanja, burke prve su asocijacije na Afganistan danas, no nekada je to područje bilo sasvim drugačije. Tu su se križali trgovački putovi starog Irana, srednje Azije, Indije i Kine, te Grčke i Rima. Dokaz za to su predmeti iz afganistanskog Nacionalnog muzeja u Kabulu koji se mogu vidjeti u londonskom Britanskom muzeju na izložbi "Afganistan: Raskrižja starog svijeta". Izloženo je više od 200 predmeta, među kojima su skulpture, pocakljeno rimsko staklo, polirano posuđe i nakit. Iskapanja su trajala od 1937. do 1978., godine uoči sovjetske invazije na Afganistan, uslijedio je građanski rat i postojala je bojazan da je blago uništeno. Nakon pada talibanskog režima 2003. potvrđeno je da su predmeti sačuvani - nalazili su se skriveni po domovima osoblja Nacionalnog muzeja i u neobilježenim sefovima u podrumima ispod predsjedničke palače.

Restaurirani su i od 2006. bili su izloženi u Europi i Americi, a nakon Londona neki primjerci bit će vraćeni u muzej u Kabulu na čijim zidovima su samo fotografije toga gotovo izgubljenoga blaga. Četiri su lokacije na kojima su pronađeni dokazi da je područje današnjeg Afganistana bilo poveznica između kultura istoka i zapada, "srce Puta svile", stoga je i izložba podijeljena na četiri dijela. Najstariji primjerci pronađeni su na lokaciji Tepe Fullol, zlatne i srebrne posude koje su napravili ljudi iz srednje Azije oko 2000. pr. Kr. Druga lokacija, Ai Khanum, iz razdoblja Aleksandra Velikog, bio je grčki grad na obalama rijeke Oxus, a francuski arheolozi rekonstruirali su gotovo cijeli plan grada. Arhitekturna rješenja bila su kombinacija mjesne tradicije i klasičnog stila - postojao je teatar, bogato ukrašena palača, hram i gimnastička dvorana. Nakon samo 150 godina sve su uništila nomadska plemena. Na izložbi je izložena glava stupa izrađena u korintskom stilu. U Begramu, trećoj lokaciji, otkrivena je palača iz 1. stoljeća nove ere koja pokazuje da su tadašnji vladari imali profinjen ukus: pronađeni su dijelovi namještaja s inkrustacijama od slonovače iz Indije, šareni stakleni pehari iz rimskog Egipta te posuđe grčkog dizajna.

Izložba završava "Baktrijskim skrivenim blagom" pronađenim u šest grobnica na lokaciji Tillya Tepe na sjeveru Afganistana 1978. godine. Blago je pripadalo bogatom nomadskom narodu koji je bio u doticaju s kulturama Kine i Indije, što se vidi po motivima na bogato ukrašenim bodežima, ukrasima za kosu, kopčama i broševima. Možda najzanimljiviji predmet s te lokacije, a i uopće na izložbi zlatna je kruna nomadske princeze stara oko 2000 godina. Sastavljena je od trake s pet "stabalaca" na koja su pričvršćeni cvjetići od zlatnih listića koji bi lagano zašuštali kad bi princeza pomaknula glavu ili bi puhnuo povjetarac. Kad nije bila u upotrebi, kruna se lako mogla - rastaviti. Mnogi od izloženih predmeta mogli su biti uništeni u nedavnim sukobima stoga je njihova vrijednost to veća jer su uspjeli preživjeti kao dokaz postojanja nekad važne civilizacije na raskrižju starog svijeta. Zbog velikog interesa, izložbu koja je trebala biti otvorena do 3. srpnja moguće je pogledati do 17. srpnja ove godine.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika