08.07.2011. / 14:18

 

Andrić u Višegradu, Isus na Marjanu – pamet u provaliji

Dodik i Kusturica su ukrali Andrića i proglasili ga gotovo ocem Republike Srpske, Kerum bi cijeli Split pretvorio u svoje freaky zabavište. A narod ostaje zaglupljen i - siromašan; Piše: Ines Šaškor

Željko KerumŽeljko KerumOvih su dana lokalni lideri u dvije države, u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, predstavili dva velika projekta. U Višegradu je najavljen Kamengrad u počast Ivi Andriću, a u Splitu spomenik Isusu na Marjanu, najviši na svijetu. I usput Franji Tuđmanu na splitskoj rivi. Mitska mjesta kolektivne memorije postaju igračke skorojevića i lunatika. I opaka igra s političkim posljedicama.

Pišem ovaj tekst u Zagrebu 7. srpnja. Na današnji dan 1893. godine u tom se gradu rodio Miroslav Krleža, najveći hrvatski pisac. Globalna tražilica Google, u svojoj hrvatskoj verziji, odlučila je na naslovnicu staviti lik Krležinog junaka Petrice Kerempuha. To je nakratko privuklo pozornost medija, svi smo jako ponosni kada se uvažava nešto naše, ali tko će doista posegnuti za Baladama Petrice Kerempuha na današnji dan? A trebalo bi. Možda bi bilo manje gluposti, nesnošljivosti i paradiranja. Ona čuvena „Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo i pak ni vazda nebu da nam nekak nebu" već je ionako pretvorena u odu komformizmu, a poetska, prevratnička i buntovna moć Balada polako pada u zaborav. I galge, i zdroblena kolena i „se naše rane, solze, kervave kaštige" i biskupi koji „kak klafrave papige nad galgama se mole za blagoslov verige".

Tužna Andrićeva sudbina

Nije ni Ivo Andrić prošao bolje. Već dugo svjedočimo o svojatanjima, osporavanjima, kako vjetar puše stavu. Svakakvih čudesa smo se naslušali i nagledali. U Splitu je 1990., odmah po dolasku HDZ-a na vlast, ukinuta ulica Ive Andrića, ali - gle čuda - ta se ulica i dalje zove Andrićeva, ali po Vicku Andriću, konzervatoru. Predsjednik Društva hrvatskih književnika proglasio je prije desetak godina Andrića „veleizdajnikom". I Držića također. A onda je neki srpski akademik došao na suludu ideju da Držića i još niz dubrovačkih pisaca uvrsti u antologiju srpske književnosti, pa su udruženja pisaca, Matica hrvatska i njezini mediji poludjeli.

Trg Hrvata trg ovaca: Milijun Prvi, papa Ivan Pavao Drugi

Još je tužnija Andrićeva sudbina u Bosni i Hercegovini, zemlji iz koje potekao, koja ga je obilježila i inspirirala i koju je učinio povijesnom. U Višegradu, čiju je ćupriju pretvorio u svjetski simbol srušen mu je spomenik, u Travniku njegov muzej nevoljko tavori. Vladajući ga bošnjački establišment ignorira i izriče često otrovne sudove, hrvatski samo inzistira na hrvatskom i katoličkom podrijetlu, a srpski ga je odlučio nacionalizirati i pretvoriti u ikonu Republike Srpske. Riječi koje su se čule na predstavljanju monstr-ideje o Kamengradu - da će on „projektirati duh Republike Srpske koji proistječe iz Andrićeve literature" skaredne su i uvreda zdravom razumu.

Tvorevina nastala na zločinu

Nema ništa suprotnije „duhu Republike Srpske" od literature, života i ideja Ive Andrića. Ta tvorevina nastala na zločinu i etničkom čišćenju u novonastalim post-dejtonskim okvirima traži svoje mjesto pod suncem, udaljujući se formalno od prvotnog zločina, ali i ne suočavajući se s njim.

Višegradski Kamengrad nastao je u mašti  zlog genija Emira KusturiceVišegradski Kamengrad nastao je u mašti zlog genija Emira KusturiceAndrić se bavio ljudima u zlim i dobrim vremenima, ljudskom prirodom, njegova kasaba bila je svemir. On jest srpski pisac, ponajbolji pisac srpskog jezika, dijelom je i hrvatski, svakako bosanskohercegovački, a njegov politički program je bio jugoslavenski. Ne i republičkosrpski.

Poremećena vremena

„U trenucima društvenih potresa i velikih, neminovnih promena obično izbijaju napred upravo ovakvi ljudi, i nezdravi i nepotpuni, vode stvari naopako i stranputicom. U tome i jeste jedan od znakova poremećenih vremena", zapisano je u Na Drini ćuprija.

Andrić se sam najbolje brani.

Švercanje Caritasove pomoći

Nekako istodobno s idejom višegradskog Kamengrada, nastaloj u mašti zlog genija Emira Kusturice, jedan je hrvatski gradonačelnik, splitski trgovac Željko Kerum koji je bogatstvo stekao, kako se tvrdi, švercanjem Caritasove pomoći, i koji ne krije da ga neznanje ne opterećuje, došao je na ideju da gradu podari najveći kip Isusa Krista na kugli zemaljskoj i postavi ga na splitskom Marjanu. Za svoj novac, kaže. A usput i na rivu kip Franje Tuđmana. Taj bi se podizao o trošku građana. Bliže se izbori, čovjek bi u Sabor. Najprije se vozio u Maybachu, pio Dom Perignon uz ćevapčiće, prisvojio u međuvremenu pola grada, pa je sada došlo vrijeme za nešto uzvišeno.

Mediji se upravo natječu u ismijavanju toga projekta. Književnik i humorist Boris Dežulović tu ideju je već nazvao „splitskim Jurassic parkom", Ivica Ivanišević „Ogorjem-sur-Mer".

Freaky zabavište

To je zdravo za posustali duh građana, ali stvar nije komična.

Beskrupulozna zloupotreba simbola kulture i baštine, a to znači i memorije i identiteta, u dnevnopolitičke svrhe postaje nepodnošljiva i opaka igra.
Dodik i Kusturica su ukrali Andrića i proglasili ga gotovo ocem Republike Srpske, Kerum bi cijeli Split pretvorio u svoje freaky zabavište.
A narod ostaje zaglupljen i - siromašan.
I ne čita. Ni Krležu, ni Andrića.
Ostaje nam da ih se opet, samo malo, prisjetimo.

„V kmici, v pivnici,
Brez ikakšne luči,
Čul se je veter
Kak v praznini huči,
S kervavemi nokti v drobu, v mozgu, v žuči,
Zalajal sam kak samec, kervavi pes vmiruči"

I još:

„Tako se na kapiji, između neba, reke i brda, naraštaj za naraštajem učio da ne žali preko mere ono što mutna voda odnese. Tu je u njih ulazila nesvesna filozofija kasabe da je život neshvatljivo čudo, jer se neprestano troši i osipa, a ipak traje i stoji čvrsto, kao na Drini ćuprija"

Piše: Ines Šaškor

Tekst je prenesen s portala Radio Slobodna Evropa

Vezane vijesti

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je kako više ne pregovara s Dankom Končarom oko kupnje i ulaska u projekt hotel Marjan na Zapadnoj obali,… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 08.07.11. 15:21

TOOOOOOOOOOOOOOOOOOO PRIKANE!

Bozanić and comp. gradi velebna zdanja obložena oniksom i velebne crkve, a ratni profiter ( čitaj; balkanski pas rata), sa kapitalom opljačkanim u simbiozi sa prvospomenutima; grandomanskog Isuseka.

Sve to Bog (i zakon ) vidi i samo se blagonaklono smieška.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 08.07.11. 15:41

da, poremecena vremena jos uvijek traju, jer jos uvijek nas vode nezdravi (moralno) i nepotpuni (strucno). Nadajmo se da ce se to uskoro promijeniti.


registracija
16/6/10

nosonja, 08.07.11. 16:32

Nema ništa gore od izdajice roda svog ,zato je Kusturica govno i smrad........poput "našeg" Djanija.
Usput, ne znam zašto bi on bio genije,zanima me film i znam dosta o filmu.On je "genije" u regionalnim okvirima......zašto?....zato jer je kinematografija na ovim prostorima naivna i djetinjasta.....jedan od razloga je i nedostatak love.Ljudi pogledajte prave filmove i Kusturičine,razlika ko nebo i zemlja,isto tako Kusturičine filmove i filmove raditelja sa ovih prostora,isto tako razlika-nebo i zemlja.
Da je on genijalac,davno bi radio u LA.
Samo cigani i cigani i cigani.......kad će snimit nešto o Romima????


registracija
17/7/07

budjoni, 08.07.11. 19:14

"A narod ostaje zaglupljen i - siromašan.
I ne čita. Ni Krležu, ni Andrića."

To se Šaškor kao čudi zaglupljenom narodu, zaboravljajući da omrza na navedene pisce dolazi upravo iz prosvjete i klera, koji bi trebali biti zaštitnici i širitelji kulture i umjetnosti.
Dok je svojedobno Ljilja Vokić kao ministrica prosvjete javno obračunavala s Krležom, tražeći da ga se izbaci iz školskog programa (kad ga već nije mogla uredbom zabraniti), dotle je Krleža na kaptolskoj crnoj listi visoko kotirao kao nepoželjan literat.
I dan danas mantijaše u mračni kulama kaptolskim, hvata jeza na svaki spomen nečastivog imena Miroslava Krleže.
Zašto?
Zato jer je Krleža znao i volio događaje prikazati onakvima kakvi doista jesu.

„(biskupi koji „kak klafrave papige nad galgama se mole za blagoslov verige".)


Navodnim „ljubiteljima“ istine i širiteljima Božje riječi, takva se književnost nije dopala jer nisu navikli slušati (čitati) kritičkih tonova.
Iz istih razloga su klerici i danas strašno „uvrijeđeni i ugroženi“ kad im se dobronamjerno ukaže na silna pretjerivanja, gramzivost, rasipnost, ter hedonistička nagnuća (često prekoračivši morale i zakonski prihvatljivne norme življenja), u trenutku opće krize države i njena građanstva, koje gotovo diše na škrge.
Kad ove kvazi obrazovno-moralne struje teže otplaviti Krležu na margine literarnog stvaralaštva, jednostavno ne preostaje više nitko tko bi uputio čitateljstvo (građanstvo) u vrhunske i neprolazne vrijednosti najsjajnijih korifeja pisane riječi s naših područja, Miroslava Krleže i Ive Andrića.
Ivo Andrić je priča za sebe iz razloga što se (zamislite gadosti) između tada ravnopravnih jezika odlučio uz hrvatski i bosanski, pretežito pisati srpskim jezikom.
To je ravno zločinu veleizdaje i nikad se neće tolerirati, bez obzira na literarnu vrijednost njegovih zapisa.
Zato ovaj članak I.Šaškor, makar brižljivo sročen, djeluje naivno obzirom na balkansko okruženje i prevladavajući primitivni mentalitet, kojih se ne ćemo riješiti ulaskom u EU.
Naime, kuda god krenuli, svoj ćemo čemerni teret nositi sa sobom.
Ne će naš spasiti ni kip Isusa Krista, makar bi visok osam kilometara.


registracija
23/8/09

xaron, 08.07.11. 20:20

Evo svima smeta kip Isusa, a da se postavi kip
Staljina svi bi se odusevili.


registracija
16/6/10

nosonja, 08.07.11. 22:15

xaron,@baš si bedak,kakve veze sad ima Staljin sa ovom pričom,ajde da si rekao Tito,Draža,Vrag,Sotona,Četnik......ne,ti si našao Staljina.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 09.07.11. 13:51

To je vizija svemirskih omjera koju vi kratkovidni malodusni crvendaci ne mozete shvatiti.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 09.07.11. 14:07

Krleza je opcenito dosadan pisac.Onu njegovu cudnu spiku razumiju tako i tako samo Njemci i purgeri.Ivo Andric na trenutke izvanredan ne znam kako sam nije shvatio o cemu je pisao.Mozda se tu radilo o datom automatskom pisanju bez osobnog kusanja napisanog.U svakom slucaju Alan Ford romane cjenim vise.


registracija
12/12/10

Klarens, 10.07.11. 09:19

VEZDA ,VEZDA , VEZDA
VEZDA ,VEZDA , VEZDA
VEZDA ,VEZDA , VEZDA
VEZDA ,VEZDA , VEZDA
VEZDA ,VEZDA , VEZDA
VEZDA ,VEZDA , VEZDA
VEZDA ,VEZDA , VEZDA


registracija
12/12/10

Klarens, 10.07.11. 09:26

Da bi spodobe poput SubMarija
Mogle DOKUCHITI Krlezhu
Trebale bi se
PONOVO RODIT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
.............................................
Sve shto im je VAN dohvata
MRZE !!!
.............................................
Otvori
PROZORE
CHOVJECHE
.............................................
Pusti svijetlo u tamu svoje dushe
Raduj se novom danu ,
Pticama
Smijehu djece
..............................................
TO
Ovi ruzhni i glupi
NELJUDI
Ne mogu
UKRASTI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 10.07.11. 13:32

Problem je sto se nema sto dokuciti.
U jednosti nema neke vrijednosti ni posebnosti. Ne da sama nista ne vrijedi nego nema nista s cim bi se mjerila. Nije cak ni usamljena jer je jedina. Nije niti tamna niti svijetla, ne pusta ni muka, a kamoli cvrkuta.
Ima varka vrijednosti i posebnosti.Tu spada Krlezina intelektualna visina i moja seljacka nizina.
To nije problem jer ti se samo varas....kao i vecina.


registracija
22/3/11

vferari, 11.07.11. 12:25

SPLIĆANI!!!!!!!!

Ako vas uopće ioš ima poatavite pokraj isusa i kip
stvoritelja vašeg demokratsko izabranog gradonačelnika njegove visosti KERUMA SRAMOTA


registracija
8/7/10

Maroje, 11.07.11. 13:35

Znam da bi svi koji ste protiv Isusova spomenika bili sretni da se izgradi spomenik vraga, Tita ili nekog drugog bezbožnog nesretnika kakvi ste i sami. Zato bravo za Kerumovu ideju. Zapamtite da ste u velikoj manjini. Hrvatska je kršćanska zemlja sa ljudima koji poštuju Isusa i mole mu se.


registracija
7/1/11

djani, 11.07.11. 15:02

nosonjaaaa,imbecilu,siziff majmune aga sovulj okote partizanski


registracija
2/1/11

prohujalo, 21.07.11. 12:17

bravo Ines
iskreno se nadam da cemo mi Hrvati nakon godina lutanja konacno ugledati svijetlo i poceti cijeniti ono sto smo nekad i cijenili......
Dok cijeli svijet priznaje istog Nikolu Teslu i niko se ne pita koje je bio nacije, dotle mi primitivci nastojimo pronaci samo mane jer bez obzira sto je roden u Hrvatskoj, smeta nam zato sto je bio pravoslavac......
nema dugo slusah internacionalne vijesti o njemu, i konacno kad je stiglo odakle potice-tu je prica prestala
umjesto da to iskoristimo sto je Hrvatski drzavljanin i da to ponosno isticemo ponovo Balkanska posla.....
ako tako nastavimo bit cemo poznati jedino po zlocincima......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika