10.07.2011. / 11:05

Autor: Hina , Nacional.hr

SAD: strane komponente olakšavaju 'cyber' napade

Schafferov komentar potvrđuje kako američka vlada vjeruje da su neki proizvođači elektronike uključili u proizvodnju dijelove koji američke potrošače i tvrtke mogu učiniti ranjivijima na ciljane 'cyber' napade, ocjenjuje ABC News

IlustracijaIlustracijaNeke komponente za računala proizvedene u inozemstvu izrađene su tako da olakšaju pokretanje 'cyber' napada na američke tvrtke i potrošače, izjavio je dužnosnik američkog Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS), prenosi u subotu TV mreža ABC News.

"Znam za slučajeve gdje se to dogodilo", rekao je Greg Schaffer, zamjenik podtajnika Državne uprave za zaštitu i programe pri DHS-u.

Schaffer nije precizirao od kuda te komponente dolaze ili objasnio kako mogu biti proizvedene na način da olakšaju 'cyber' napade, odnosno internetske sabotaže.

Schafferov komentar potvrđuje kako američka vlada vjeruje da su neki proizvođači elektronike uključili u proizvodnju dijelove koji američke potrošače i tvrtke mogu učiniti ranjivijima na ciljane 'cyber' napade, ocjenjuje ABC News.

Uređaj izmijenjen prije distribucije i prodaje mogao bi djelovati kao "trojanski konj" u otvaranju vala međunarodnog 'cyber' rata. Kontaminirani proizvod mogao bi se koristiti da ugrozi cijelu mrežu.

Priznanje Schaffera stiglo je u četvrtak nakon ponovljenih pitanja republikanskog kongresnika Jasona Chaffetza, ispred Odbora za nadzor i reforme Vlade, Predstavničkog doma Kongresa.

ABC News je ranije izvijestio kako FBI istražuje slučaj u kojem su krivotvoreni Cisco usmjerivači (routeri) prodavani raznim ministarstvima, ali je ovoga puta vlada prvi puta službeno potvrdila da se radi o stvarnoj prijetnji.

Slučaj otvara niz pitanja vezanih uz prebacivanje strateški osjetljive industrijske proizvodnje iz SAD-a u Kinu i druge zemlje s jeftinom radnom snagom.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika