Objavljeno u Nacionalu br. 471, 2004-11-23

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

Vlada: Jadranka Kosor sigurno pobjeđuje; Ured PRH: Jadranka Kosor lutka je na koncu

Premda se premijer Sanader i suradnici samouvjereno hvale postignutim rezultatima, na isteku prve godine vladanja HDZ-ove nomenklature postaje sve jasnije kako je glavni cilj Vlade svrgavanje Stipe Mesića

Vlada je bezrezervno stala uz kandidatkinju HDZ-a Jadranku Kosor i u tu svrhu nedavno započela medijsku kampanju "Otvorena vrata", na koju je prema Nacionalovim saznanjima potrošila veliki proračunski novac.Vlada je bezrezervno stala uz kandidatkinju HDZ-a Jadranku Kosor i u tu svrhu nedavno započela medijsku kampanju "Otvorena vrata", na koju je prema Nacionalovim saznanjima potrošila veliki proračunski novac.Koliko god Ivo Sanader i njegovi suradnici ostavljaju dojam zadovoljstva poslom koji su obavili u proteklih 365 dana, prva godina izborne pobjede ostvarene 23. studenog 2003. protječe u iščekivanju dramatičnog sukoba s predsjednikom Stipom Mesićem. Vlada je bezrezervno stala uz kandidatkinju HDZ-a Jadranku Kosor i u tu svrhu nedavno započela medijsku kampanju “Otvorena vrata”, na koju je prema Nacionalovim saznanjima potrošila veliki proračunski novac.

Isprovociran otvorenim svrstavanjem Vlade uz Jadranku Kosor, Mesić je odlučio kampanju voditi pod motom 'nikad nisam bio lutka na koncu' Godina HDZ-ove vlasti rezultirala je političkim raslojavanjem koje je kulminiralo svrstavanjem uz predsjedničke kandidateOtvoreno svrstavanje Sanaderova kabineta u predsjedničkom uredu doživljeno je kao svojevrstan akt neprijateljstva i Mesić je odlučio vlastitu kampanju voditi pod motom “nikada nisam bio lutka na koncu”. Tako želi istaknuti vlastitu političku dosljednost, ali i aludirati da je Jadranka Kosor lutka na koncu ? koji povlači predsjednik njezine stranke Sanader, doznao je Nacional od bliskih predsjednikovih savjetnika.

Cilj vladine kampanje “Otvorena vrata” jasan je: to je pokušaj Mesićeva svrgavanja i postavljanja Jadranke Kosor, čime bi sva vlast pripala Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Premda se sve donedavno činilo da HDZ nije pretjerano zainteresiran za preuzimanje položaja predsjednika Republike, situacija se bitno zaoštrila, posebno nakon nedavnog otkrića prema kojem ministar borane Bersilav Rončević nije obavijestio Mesića o potpisivanju vojnog memoranduma s SAD-om. U idućih 40-ak dana slijedi novo zaoštravanje, a medijska operacija “Otvorena vrata” zamišljena je kao izravan poticaj kampanji Jadranke Kosor.

Uvjereni u trijumf na predsjedničkim izborima, u Vladi tvrde da posljednja ispitivanja javnog mnijenja pokazuju sve veću naklonost njihovoj kandidatkinji.

“Jadranka Kosor bit će buduća hrvatska predsjednica i nikakva druga solucija ne dolazi u obzir”, rezolutno je ustvrdio Vladin glasnogovornik Ratko Maček u subotu, 20. studenoga, u razgovoru za Nacional. Maček tvrdi da ankete pokazuju da Jadranka Kosor prelazi u vodstvo, dodajući kako i Mesić ima istraživanja koja potvrđuju prednost HDZ-ove potpredsjednice. “Mesić dobro zna o kojem istraživanju govorim i budite sigurni da Jadranka Kosor neće izgubiti ovu kampanju”, rezolutan je Maček.

“Zaista ne znamo o čemu govore u Banskim dvorima, ali izgleda da nekomu u Vladi drhte ruke. Jer prema posljednjem ozbiljnom istraživanju koje je provela agencija Gfk, predsjednik Mesić ima 58 posto, a Jadranka Kosor 17 posto. Izgleda da se onomu tko je iz Vlade čitao rezultate zatresla ruka pa je umjesto 17 pročitao kako Jadranku Kosor podupire 117 posto građana, što je podrška kakvu nije imao ni Slobodan Milošević u vrijeme najveće popularnosti”, odgovara visoki izvor u izbornom stožeru predsjednika Republike, koji je u osnivanju.

Mesiću je, po svemu sudeći, dosadilo taktičko nadmudrivanje s Vladom i njenim uključivanjem u predsjedničku utrku. Njegovi bliski suradnici tvrde da je sam smislio parolu “nikad nisam bio lutka na koncu” koja će biti jedan od njegovih glavnih slogana predstojećih tjedana. “Stipe Mesić nije bio lutka na koncu ni 1965., ni 1971. ni 1991. kad je s konvojem Libertas išao u opkoljeni Dubrovnik, a ni 1994. kad se suprotstavio politici Franje Tuđmana. Za razliku od njega Jadranka Kosor jest lutka na koncu, pogotovo nakon izjave ?Kud Sanader, tuda i ja?. Zato se varaju svi koji misle da će izvršna vlast uspjeti u pokušajima da Stipu Mesića makne s položaja na kojem se nalazi”, tvrde u njegovu uredu.

Iako to neće javno izgovoriti, Mesića ljuti otvoreno Sanaderovo svrstavanje uz Jadranku Kosor i instrumentalizacija Vlade u kampanji. Sumnja kako je akcija “Otvorena vrata” prikrivena propagandna akcija njegove konkurentice, a postoje naznake da su u Vladi za kampanju pokušali angažirati i velika javna poduzeća. Tolerancija prema takvim potezima Sanaderova kabineta dosegnula je nultu točku i Mesić je sada potpuno spreman ući u izravni konflikt. Potvrdio je to za Nacional i jedan od njegovih suradnika: “Devedesetih je Franjo Tuđman birao premijera. Poslnije je to radio Sabor, a sada se čini da bi premijer htio birati predsjednika. Tako dalje ne ide, jer predsjednik Vlade postavljen je voljom labave većine zastupnika, dok su predsjednika Mesića izabrali građani ove države i zato bi Vladi bilo bolje da se ne miješa u predsjedničke zbore”, poručuju iz Mesićeva kabineta.

Na godišnjicu izbornog poraza predstavnici oporbe sa zadovoljstvom gledaju na zaoštravanje predsjedničke kampanje. Nekoliko važnih članova HSS-a i SDP-a potvrdilo je za Nacional da će Mesićev trijumf pozitivno utjecati na rezultate njihove koalicije na svibanjskim lokalnim izborima. Koliko god nisu s previše emocija podržali aktualnog predsjednika, sada smatraju da će, ako pobijedi, opozicija na lokalnim izborima osvojiti dvije trećine županija i hametice poraziti HDZ. U suprotnom slučaju, trijumf Jadranke Kosor dao bi HDZ-u snažan zamah i zaprijetio potpunim slomom oporbe. Neki od njenih čelnika strahuju da bi tada posustao i dio opozicijskih stranaka, koje bi se pokušale približiti HDZ-u. Stranačko prestrojavanje osiguralo bi Sanaderu barem još jedan mandat, a ostale stranke bacilo u gotovo beznadnu situaciju. Stoga Mesić može biti siguran da će u predsjedničkoj utrci imati punu podršku cjelokupne parlamentarne opozicije, dakako, osim HSP-a.

Unatoč tako zamišljenom scenariju, u HDZ-ovoj vladi i dalje izražavaju uvjerenje da su proteklih 365 dana bitno unaprijedili položaj Republike Hrvatske. “U ovih godinu dana pokrenuli smo niz važnih procesa. Na vanjskopolitičkom planu nismo samo dobili status kandidata za Europsku uniju, nego je još važnije da nas sada u inozemstvu percipiraju kao razvijenu demokratsku državu koja štiti prava manjina i osigurava slobodan razvoj tržišnog gospodarstva. Stvorili smo uvjete za investicije, a time i za otvaranje novih radnih mjesta i veći izvoz. Pod ovom je vladom prvi put u posljednjih 15 godina izvoz znatno veći od uvoza, u rujnu smo zaustavili rast inozemnog duga, a broj nezaposlenih smanjio se ispod 300.000. Godina 2004. najuspješnija je i u turizmu, a Vlada priprema važne investicijske programe”, Mačekovo je gledanje na rezultate vlade koju zastupa.

Rezolutno odbacuje i bilo kakvu mogućnost da su neki članovi Sanaderove vlade povezani s korupcijskim aferama. Pritom negira i utemeljenost istraživanja Transparency Internationala, prema kojem je na listi korumpiranih država Hrvatska na 67. mjestu, što je bitno lošiji rezultat nego prijašnjih godina.

“Ni u jednom od svih dosadašnjih slučajeva nije se radilo o korupciji. Gospodarski uzlet kakav ostvaruje HDZ ponegdje dovodi i do slučajeva korupcije, ali Vlada će zaustaviti takve negativne pojave. A ako je netko i kriv za mito i korupciju, onda je to birokracija, a ne hrvatska Vlada. U slučaju Bechtel, Vlada je vodila dobru politiku jer je potpisivanje ugovora s američkom tvrtkom bez provedenog javnog natječaja osiguravalo radna mjesta, dobro obavljen posao i završetak autoceste Zagreb ? Split”. Na pitanje zašto Vlada nije stala iz dogovora s Bechtelom, Maček je kratko odgovorio: “Dobro znate zašto.”

Od izbora neće biti isključene ni vjerske zajednice. HDZ će ponovno pokušati naglasiti svoj demokršćanski profil stranke koja u javnim raspravama smatra da život počinje trenutkom začeća i traje do smrti i tako Mesiću i oporbi pokušati oduzeti glasače pod snažnim utjecajem vjerskih zajednica. U neku ruku riječ je o kopiranju strategije Georgea W. Busha koji je dobio gotovo plebiscitarnu potporu konzervativnih američkih kršćana. To znači da se Jadranka Kosor neće zalagati za zabranu pobačaja, ali će u raspravama naglašavati da dijeli stavove svih većih vjerskih zajednica u Hrvatskoj koje su nedavno zatražile zabranu pobačaja. Dodatni korak u pridobivanju crkvene podrške bit će skoro dovršenje zakona koji će ponovno bitno reducirati rad nedjeljom. Prijašnji zakon ukinut je odlukom Ustavnog suda, a sada ekipa okupljena oko Sanadera, Jadranke Kosor i Andrije Hebranga priprema novi zakonski prijedlog koji će dopustiti samo dežurstva pojedinih trgovina, a radnici će morati dobiti veće nadnice za nedjeljni rad.

Godinu dana nakon pobjede HDZ-a političko raslojavanje u Hrvatskoj dodatno se povećava. Vlada se očekivano svrstala uz Jadranku Kosor i sada zajednički žele srušiti Mesića. Uz njega je opozicija i sada slijedi kampanja koja bi mogla biti poprilično prljava. No to barem jamči da neće biti dosadna.

DOBRI I LOŠI POTEZI SANADEROVOG KABINETA
DOBRO:
Međunarodni položaj i dobivena kandidatura za EU
Bolje veze s Haagom
Odnos vlasti prema manjinama
Znatno povećan izvoz
Zadržana makroekonomska stabilnost

LOŠE:
Upletenost ministara u brojne korupcijske skandale
Tajne službe opet prate novinare kao u Tuđmanovo doba
Smanjen gospodarski rast, državne investicije i strana ulaganja
Liberalizacija uvoza pogodit će domaće poljoprivrednike
Raste unutarnji dug države

ŠTO MISLITE O GODINI OTKAKO SE HDZ VRATIO NA VLAST?

DORA FIŠTER, glumica
Primijetila sam da se više bave vlastitom karijerom i promocijom nego promicanjem Hrvatske i općim dobrom za državu. Ne mislim da je bolje nego prije godinu dana, niti da je lošije. Uvijek je sve na mrtvoj točki i na istom smo mjestu. Postoji samo veća razlika prije i nakon 90-ih, a poslije je sve više-manje isto. Vlada stanje opće rezignacije.

ŽARKO PUHOVSKI, predsjednik HHO-a
Pozitivan potez Sanaderove vlade bio je radikalno normaliziranje društvene atmosfere, prije svega u odnosu na etničke manjine. Također, Vlada je uspješno nastavila proeuropsku politiku, a ni jedno ni drugo od nje se nije očekivalo. Ono što je po mom sudu negativno jesu nedostaci u privrednoj strategiji i pripravnost da se u personalnoj politici prihvaćaju netransparentne i neeuropske metode na koje smo bili naviknuti prije 2000. godine.

BORIS DVORNIK, glumac
Mislim da se u posljednjih godinu dana u državi ništa nije popravilo. Da se mene pita, vodilo bi se više računa o očuvanju hrvatskog kulturnog identiteta i ekonomske samostalnosti. Protiv sam ulaska u EU, jer je dosadašnje iskustvo pokazalo da strani kapital donosi više štete nego koristi. Smatram da je sramotno što Vlada dopušta Haaškom tribunalu da progoni generala Gotovinu, kao što su dopustili i da se maltretira general Bobetko neposredno prije smrti.

VESNA DEJANOVIĆ, predsjednica SSSH
Iako premijer Sanader radi odličan posao, okružen je nekvalitetnim suradnicima zbog kojih mnoga goruća pitanja ostaju nedorečena. Kao najveće pozitivne pomake izdvojila bih podizanje svijesti o pravima manjina te unapređenje odnosa sa EU, Haaškim tribunalom i susjednim državama. Treba naglasiti da još nisu počele ključne reforme pravosuđa, državne uprave, obrazovanja i znanosti, a zabrinjava i izostanak gospodarske strategije. Ipak, predizborna obećanja imaju rok trajanja od četiri godine, što Sanaderovoj ekipi ostavlja dovoljno vremena da se uigra.

GORAN TRIBUSON, pisac
Vlada premijera Sanadera je toliko bezlična da o njoj uopće nemam stav. To mi se sviđa, jer je najbliže vladi kakvu priželjkujem, a kakvu mnoge zapadne države već imaju. Uz iznimku ministara Hebranga i Žužula, ova je vlada velik korak na putu prema idealu poželjne političke bezličnosti. Ako političari nastave Sanaderovim putem, s vremenom više nećemo imati vladu o kojoj se govori, nego jednostavnu i nezanimljivu državnu birokraciju.

NENAD FABIJANIĆ, arhitekt
Hrvatska je Vlada toliko zamorila narod da više uopće nemam interesa za praćenje njihova rada. Kroz svoju profesiju ne nogu procjenjivati njihove političke poteze, no mogu vam reći da sam primijetio pozitivne pomake u uređenju hrvatskog prostora u doslovnom smislu. Političke su igre dio sfere koja me nimalo ne zanima pa ih ne mogu ni komentirati.

MILENKO POPOVIĆ, protonamjesnik SPC-a
Primijetio sam velik napredak na području unapređenja ljudskih prava, no imam osjećaj da je on uglavnom na deklarativnoj razini. Nemam informacija kako se stavovi Vlade o pravima manjina provode u praksi. Moja je crkva s njima uvijek imala dobru suradnju. Rad Vlade u drugim sferama ne pratim mnogo, no imam osjećaj kako se stanje u Hrvatskoj pokreće nabolje. Nažalost, ti su pomaci vrlo spori.

SANJA DOLEŽAL, TV voditeljica
Ukratko, smatram da u nekim stvarima Vlada djeluje dobro, u nekima ne, ali imam dojam da se stvari kreću mnogo više nizbrdo nego što se obećavalo.

ANTUN ŠULJIĆ, glavni urednik IKA-e
Ne bih ulazio u procjene rada Vlade osim onoga koji se tiče odnosa s vjerskim zajednicama. Katolička crkva zadovoljna je nastavkom suradnje s odgovarajućim tijelima Vlade, posebice njenom Komisijom za odnose s vjerskim zajednicama. Sva pitanja nisu riješena, neki se zakoni, za koje je zainteresirana Katolička crkva, još ne donose, neke crkvene inicijative nisu na odgovarajući način prepoznate kao prinos općem dobru, no uza sve smijemo se nadati boljitku i daljnjoj dobroj suradnji.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika