11.07.2011. / 12:45

Autor: Hina

Znanstvenici otkrili ubojiti soj gonoreje: Nova globalna zdravstvena prijetnja?

Novi soj te spolno prenosive bolesti, nazvan H041, ne reagira na nijedan preporučeni lijek za gonoreju tako da liječnici nemaju drugih opccja nego pokušati s lijekovima koji dosad nisu testirani

IlustracijaIlustracijaZnanstvenici su u Japanu otkrili soj gonoreje koji je otporan na sve preporučene antibiotike i izjavili su da bi to moglo pretvoriti nekoć jednostavno izlječivu bakterijsku infekciju u globalnu zdravstvenu prijetnju.

Novi soj te spolno prenosive bolesti, nazvan H041, ne reagira na nijedan preporučeni lijek za gonoreju tako da liječnici nemaju drugih opcija nego pokušati s lijekovima koji dosad nisu testirani.

Magnus Unemo iz Švedskog referentnog laboratorija za patogene bakterije, koji je otkrio taj soj zajedno sa svojim kolegama iz Japana u uzorcima iz Kyota, opisao ga je kao "zabrinjavajućeg", ali i "očekivanog".

"Otkako su antibiotici postali standardno liječenje za gonoreju '40-ih godina, ova je bakterija pokazala zadivljujuću sposobnost razvijanja mehanizma otpornosti na sve lijekove koji su uvedeni kako bi se stavila pod kontrolu", kazao je.

Gonoreja, kapavac ili triper je spolna bolest koju uzrokuje bakterija Neisseria gonorrhoeae. Ako se ne liječi izaziva upalnu bolest zdjelice, izvanmaterničnu trudnoću i neplodnost. Jedna je od najčešćih seksualno prenosivih bolesti, a na godinu se zabilježi oko 700 tisuća slučajeva u svijetu.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika