Objavljeno u Nacionalu br. 472, 2004-11-30

Autor: Berislav Jelinić

EKSKLUZIVNO

POA obraduje Mesića, a od studenog i oporbu

Nacional doznaje da u arhivi POA-e postoje dokumenti koji pokazuju da je Joško Podbevšek, čim je postavljen na mjesto šefa, na zahtjev Ive Sanadera prikupljao podatke koji bi kompromitirali Stipu Mesića, a početkom studenog je naredio da se istražuju moguće nezakonitosti visokih dužnosnika bivše Vlade

Nacionalu je prošlog tjedna dojavljeno i da je Podbevšek, koga u dijelu službe zovu "Slovenac", početkom studenoga, vjerojatno po nalogu premijera Sanadera i HDZ-a, poslao dopis svim centrima i uredima POA-e u Hrvatskoj da prikupljaju informacije o nNacionalu je prošlog tjedna dojavljeno i da je Podbevšek, koga u dijelu službe zovu "Slovenac", početkom studenoga, vjerojatno po nalogu premijera Sanadera i HDZ-a, poslao dopis svim centrima i uredima POA-e u Hrvatskoj da prikupljaju informacije o nNacional je doznao da u arhivi POA-e postoje i pisani tragovi o tome da je POA, nakon što ju je preuzeo Joško Podbevšek, špijunirala predsjednika Stipu Mesića. Ti tragovi upućuju na to da POA nije samo od Helene Puljiz pokušala doći do podataka koji bi mogli kompromitirati Mesića, nego je te podatke prikupljala i od svojih vanjskih suradnika. U dijelu tih informacija opisuju se navodne nezakonite sprege Mesića s osobama iz gospodarstvenog života.

U dijelu dokumenata se opisuju navodne nezakonite sprege predsjednika s nekim gospodarstvenicima Podbevšek je zlouporabio položaj radi služenja interesima vladajuće strankeKako su ti pisani tragovi službeno zavedeni u arhivu POA-e, osim ako ih netko nije uklonio, oni otkrivaju da POA radi nezakonito, jer se njene informacije o kojima postoji pisani trag moraju proslijediti i predsjedniku Republike. Mesić te informacije nikada nije dobio, jer bi već prije potpisao smjenu Podbevšeka i konfrontirao se s premijerom Sanaderom, čiji je Podbevšek izbor.

Osim toga, Nacionalu je prošlog tjedna dojavljeno i da je Podbevšek, koga u dijelu službe zovu “Slovenac”, početkom studenoga, vjerojatno po nalogu premijera Sanadera i HDZ-a, poslao dopis svim centrima i uredima POA-e u Hrvatskoj da prikupljaju informacije o nezakonitostima svih visokih dužnosnika bivše vlade. Ako je to točno, POA se transformirala u HDZ-ovu političku policiju.

Po svemu sudeći, upravo se zato dio pripadnika POA-e prošlog tjedna dramatičnim pismom obratio Ivici Račanu i Zlatku Tomčiću, liderima SDP-a i HSS-a, te zatražio od njih da Državno odvjetništvo upozore na kaos koji je u POA-i nastao otkako je njen šef Podbevšek. Oni tvrde da je Podbevšek POA-u pretvorio u političku policiju HDZ-a i premijera Sanadera te da niz okolnosti izravno upućuje na to da je Podbevšek zloupotrijebio svoj položaj radi služenja interesima vladajuće stranke. Kao povod za pismo poslužilo im je nezakonito postupanje POA-e prema novinarki Heleni Puljiz. Neimenovani agenti tvrde da je to logična posljedica učestalog nezakonitog postupanja politički podobnih kadrova pod zaštitom Podbevšeka i traže od lidera opozicije da iniciraju postupke koji će sigurnosne službe iz političkog vratiti u profesionalno okrilje.

Agenti na početku pisma tvrde da je Podbevšek već u prvom satu svog mandata smijenio sve pomoćnike ravnatelja uz prijetnje i uvrede te da je u prvih mjesec dana smijenio sve načelnike centara POA-e. “Osnovni razlog nisu radni rezultati nego Podbevšekova teza da su to sve komunjare koje treba najuriti iz sustava, dovesti prave Hrvate i tako očistiti službu od zlih duhova. Za početak je tvrdio da u svaku kancelariju treba staviti križ kako bi se istjerali zli duhovi pa su tako u POA-u dopremljene kartonske kutije s križevima koji će ‘istjerati komunističke duhove’. Služba je jako brzo ušla u sferu konstrukcija, laži i podvala, čime su naročito obilovale informacije prema vanjskim adresama. Sve u svemu, sve je bilo podređeno HDZ-u pa je čak i Podbevšek tvrdio da je on ‘vojnik stranke koji izvršava zapovijedi Ive Sanadera’”, stoji u pismu.

Agenti su nabrojili tri političke zadaće koje je POA obavila isključivo za potrebe vladajuće stranke. Tvrde da je u prvoj potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang zatražio od POA-e da ispita tko je 4. travnja 2004. glasovao protiv njega u emisiji “Nedjeljom u 2” Aleksandra Stankovića na HTV-u u kojoj je gostovao tadašnji ravnatelj KBC-a Zagreb Josip Paladino. Pitanje za gledatelje u toj emisiji glasilo je podržavaju li smjene koje u zdravstvu provodi Hebrang. Gotovo 45.000 ljudi glasovalo je protiv Hebrangovih smjena, dok ih je podržalo oko 2600. Hebrang je u intervjuu Vjesniku tu anonimnu telefonsku anketu komentirao ovako: “Provjerom telefona s kojeg se pozivalo našli smo grupaciju od sedam telefonskih linija, s kojih je stiglo više od 50 posto poziva.” Potom je više puta mijenjao svoju verziju priče kako je dobio informaciju o izvoru poziva. Prvo je rekao da ju je službeno dobio od HT-a, što je osim uz sudski nalog zakonski nemoguće dobiti, a potom je sam sebe demantirao i rekao da je od znanca iz SDP-a doznao da su imali zadatak glasovati protiv njega. Suvislo objašnjenje otkud mu takve informacije Hebrang do danas nije ponudio. Agenti POA-e u pismu liderima opozicije tvrde: “Andrija Hebrang, nezadovoljan telefonskim glasovanjem, traži da se istraži tko je nazivao pojedine telefonske linije. Ivo Sanader tu zadaću daje Podbevšeku. ‘Listaju’ se telefonski brojevi te se utvrđuju činjenice s kojima Hebrang izlazi u javnost tvrdeći da su mu te podatke dali prijatelji iz HT-a.”

Pismo otkriva da su u drugoj političkoj zadaći agenti POA-e po političkoj naredbi premijera Sanadera obrađivali novinara HRT-a Zorana Šprajca, koji je više puta negativno izvještavao o radu Vlade. Bilo je to ljetos, nakon što je Šprajc napravio priloge o tvrtkama “Sunčani Hvar” i “Belje”. U jednom je polemizirao s namjerom da “Sunčani Hvar” Vlada da na upravljanje fondu kojim predsjeda Borislav Škegro, ministar financija u bivšoj vladi HDZ-a, a u drugom je kritički govorio o privatizaciji “Belja”. Već nakon priloga o “Sunčanom Hvaru” Šprajc je dobio posrednu poruku da HDZ prebraja njegova krvna zrnca te da zato pripazi. Ubrzo potom napravio je prilog o “Belju”, a Hebrang je, pokušavajući obraniti poteze Vlade, aludirao na Šprajcovo bivše prezime Jovanović. Na pitanje novinara OTV-a je li točno da je u sukobu s HTV-om, Hebrang je odgovorio da nije, ali ima problema samo s novinarom Jovanovićem. Na primjedbu da na HTV-u ne radi nikakav novinar Jovanović, Hebrang je odgovorio da se on sada zove Šprajc, ali da ga on zna još dok se zvao Jovanović.

Agenti POA-e ovako su opisali političku zloporabu POA-e u tom slučaju: “Zoran Šprajc u nekoliko navrata na televiziji iznosi negativne komentare o Vladi i HDZ-u. Ivo Sanader naređuje Podbevšeku da se za Šprajca napravi provjera s ciljem da se utvrdi tko stoji iza njega. Provjerom se utvrđuje da on ima srpsko prezime, s čime Andrija Hebrang izlazi u javnost.”

Treći politički zadatak POA-e agenti su u pismu opisali ovako: “Uoči Sabora HDZ-a u Rijeci Sanader naređuje Podbevšeku da se Ivić Pašalić i još neki Sanaderovi neprijatelji trebaju prisluškivati. Podbevšek izmišlja lažne podatke da je Pašalić umiješan u skrivanje Gotovine te dobiva odobrenje Vrhovnog suda (koji je lažnim podacima doveden u zabludu), a o rezultatima tog prisluškivanja Podbevšek dnevno izvješćuje Ivu Sanadera.”

Agenti su nabrojili više slučajeva Podbevšekova nepotizma u POA-i koji su mu omogućili stvaranje paralelne zapovjedne strukture i na kraju zloporabu službe. Tvrde da je za načelnika Centra POA-e u Osijeku imenovan Josip Barić, dugogodišnji djelatnik službe, koji je čovjek osobnog povjerenja Branimira Glavaša, ali i umiješan u niz nezakonitosti kojima se 2003. bavio Odjel za unutarnji nadzor. Tvrde da je za načelnika Centra POA-e u Rijeci imenovan Mile Perić, kojem pripisuju da je počinio niz nezakonitosti do 2000. “On je samo tri dana nakon imenovanja smijenjen jer je netko Sanaderu dostavio podatke da je on ‘Pašalićev čovjek’”, stoji u pismu. Pismo otkriva da je za načelnika Centra u Varaždinu imenovan Dinko Horvat, o kojem je Odjel za unutarnji nadzor napravio poveći dosje za nezakonitosti koje je počinio do 2000., od čega izdvajamo 47 nezakonitih mjera prisluškivanja u Rijeci. “On je u Varaždin poslan da razbije “posljednje komunističko uporište Franje Tureka”, stoji u pismu.

Agenti navode da je za načelnika Centra u Splitu imenovan Denis Gudelj, koji je u POA-u došao bez ikakva radnog iskustva u sigurnosnoj agenciji te sugeriraju da je u rodbinskoj vezi s Joškom Podbevšekom. Feral Tribune je 29. listopada 2004. napisao da je Gudelj u POA-u stigao s mjesta čuvara oružja u splitskoj policiji.

Iz pisma se razabire da je Gudeljeva žena Marina Kraljević-Gudelj Podbevšekova sestrična, koja je od nastavnice u školi naprasno postala djelatnicom Centra Split. Agenti podrobno opisuju politiziranje splitske ispostave POA-e. Tvrde da su novoprimljeni Ante Pezo i Mislav Korljan jako brzo, bez radnog staža i iskustva, postali pomoćnici načelnika Centra samo zato što su članovi HDZ-a, dok su pojedini djelatnici Centra unaprijeđeni zbog svojih dobrih veza u HDZ-u. Navode da je Mario Odak postao pomoćnik načelnika Centra jer mu je brat Josip član vladajuće stranke i šibenski dožupan, da je Alen Andromak postao načelnik Ureda Split jer mu je otac lokalni moćnik HDZ-a u Kaštelima, da je Mate Babaja postao pomoćnik načelnika na intervenciju Marka Turića iz HDZ-a. U pismu piše da je u Uredu Zadar, koji spada pod Centar Split, Podbevšek zaposlio dvojicu svojih prijatelja Tomislava Bačića i Marka Kožula, dok je u Uredu Dubrovnik zaposlio Jasnicu Jurčević, suprugu svog bratića. Navode da je Lea Ajdukovića zaposlio jer mu je brat predsjednik Mladeži HDZ-a u Dubrovniku, Tončija Perušića jer je kao pomoćnik za kriminalističku policiju u PP Korčula zataškao slučaj tučnjave Podbevšekova brata Petra, koji je ljetos pretukao Vladu Čuljka, o čemu je Nacional već pisao. Podbevšek je nagradio i obitelj pretučenog Čuljka: da zataška stvar, zaposlio je Čuljkovu sestru Anđelku Roso u Središnjici POA-e u Zagrebu. “Centar Split je u tom pogledu poseban, jer u njemu nije bilo, po ustroju, slobodnih radnih mjesta pa je nejasno gdje ih je Podbevšek rasporedio”, stoji u pismu. Agenti pišu da je Podbevšek Marija Frlana, najbezobraznijeg ispitivača Helene Puljiz, doveo na mjesto šefa Centra POA-e za Zagreb iz zagrebačke policije samo zato što mu je prijatelj. Misle i da nije bilo osnova da zaposli svog kuma Silvija Majića, jer je u sigurnosnoj provjeri utvrđeno da je njegov otac više od desetljeća psihijatrijski tretiran. “Kako načelnik Ureda Zagreb Nino Babić nije želio ‘frizirati’ tu provjeru, odmah je smijenjen”, stoji u pismu agenata. Možda upravo odnos Podbevšeka prema Nini Babiću najbolje pokazuje njegovu nevjerojatnu bahatost. Nino Babić gotovo je cijelo desetljeće zaposlen u službi, kojoj se pridružio čim je sredinom 90-ih završio Fakultet kriminalističkih znanosti. Bio je redovan student s odličnim ocjenama, studij je završio u roku, govori strane jezike, čak je kao simultani prevoditelj par godina radio u Hrvatskom uredu za veze. Babić je Fakultet kriminalističkih znanosti upisao 1990., kao član prve generacije studenata koja za upis na taj studij nije morala tražiti posebne preporuke koje su prije šefovi policije uglavnom davali osobama srpske nacionalnosti. Babić je na fakultet primljen ne samo zbog svojih dobrih rezultata, nego i zbog preporuka oca, koji je na području Brodsko-posavske županije (podrijetlom je iz Oriovca) bio jedan od utemeljitelja HDZ-a. Unatoč svemu tome, Babić je degradiran, jer se usudio postaviti neka neugodna pitanja o Podbevšekovu kumu.

U pismu agenti navode da je Podbevšek na intervenciju Luke Bebića uzaposlio Dušana Brečića, bivšeg svećenika rodom iz Bebićeva zavičaja, mjesta Desno kraj Metkovića, te da je na intervenciju Miroslava Šeparovića zaposlio njegova bivšeg vozača Branka Brletića, o čemu je Nacional također pisao. Agenti tvrde da je Podbevšek na intervenciju premijera Sanadera u Centru Zagreb zaposlio Božicu Kovačić, sestru državnog tajnika u Središnjem uredu za e-Hrvatsku, Miroslava Kovačića. Iz pisma proizlazi da je Podbevšek u Središnjici POA-e nelogično zaposlio još neke ljude, poput Jakova Miloša čija je provjera negativna, Snježane Šijanski i Marije Brajko, sestre ravnatelja OA-e Veselka Grubišića. Pismo otkriva da Središnjicom POA-e čak kruži priča da je Podbevšek fiktivno na zahtjev premijera Sanadera zaposlio Stipu Čačiju, svog bivšeg čuvara, čijih se usluga morao riješiti pod pritiskom javnosti, jer su mediji otkrili da godinama nije plaćao alimentaciju za svog sina.

Nacional je posljednjih mjeseci više puta upozoravao i na druge slučajeve u kojima se POA bavila nedopuštenim pritiscima. Ljetos je bivši pomoćnik Podbevšeka za analitiku Damir Jukica u intervjuu Nacionalu izjavio da se Podbevšek ponaša kao privatni ravnatelj premijera Sanadera. Jukica je detaljno opisao da su ga njegovi kolege satima tjerali da potpiše lažni iskaz kako bi ga mogli udaljiti s radnog mjesta. On je to na kraju učinio, ali je uskoro sve ispričao Nacionalu. Odmah potom dobio je otkaz samo zato što je dao intervju Nacionalu. Slučaj je brzo pao u zaborav, a da nitko nadležan nije javno postavio pitanje što su agenti POA-e zapravo radili u slučaju Jukica. Slično su se agenti POA-e ponijeli i prema Aniti Perišin, koju su Podbevšekovi agenti prisiljavali da lažno tereti Franju Tureka, bivšeg šefa POA-e. Ona je također slučaj prijavila nadležnim tijelima, ali nitko nije reagirao. Nitko nije reagirao ni kad je Nacional otkrio da britanski agenti u kombijima Bedford u nezakonitoj suradnji s POA-om prisluškuju hrvatske građane, navodno tražeći Gotovinu. Vlada je tu aferu više puta demantirala, iako su sva otkrića Nacionala triput potvrdili britanski mediji, pozivajući se i na britanske izvore. Ako je samo dio navoda iz pisma agenata točan, premijer Sanader morao bi dobro razmisliti kakve će poteze vući u sukobu s predsjednikom Mesićem oko Podbevšekove smjene, jer će hrvatskoj javnosti prije ili poslije morati detaljno objasniti je li i zašto POA-u pretvorio u političku policiju vlastite stranke.

Vezane vijesti

Karamarko poručio da Mesić laže: 'POA nikad nije direktno surađivala s

Karamarko poručio da Mesić laže: 'POA nikad nije direktno surađivala s Haagom'

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko sazvao je konferenciju za novinare kako bi reagirao na izjave bivšeg predsjednika Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika